Foto – AFP/LETA

Jāpārlie­cinās vēlreiz 7

Esmu pensionēta skolotāja, nostrādājusi 53 gadus, taču pensijā pat nesaņemu 300 eiro. Ja, aprēķinot pensiju, ņemtu vērā pilnīgi visu manu darba stāžu, līdzīgi kā to dara Igaunijā, es saņemtu vismaz par 200 eiro vairāk un varētu atļauties, piemēram, kāju vēnu lāzeroperāciju, kas man tagad nav pieejama. Arī Lietuvā pensionāriem ir cienījamākas vecumdienas. Tā kā Latvijā tāda neesmu vienīgā, gribu jautāt – vai tiešām mēs, pensionāri, nesagaidīsim kādu prieciņu? Rieksta Jelgavā

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Mūsu valstī vecuma pensiju piešķir un aprēķina par Latvijas apdrošināšanas stāžu, kas tiek noteikts likuma “Par valsts pensijām” noteiktajā kārtībā.

No 1996. gada 1. janvāra apdrošināšanas stāžu apliecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) reģistrētie sociālās apdrošināšanas iemaksu periodi. Savukārt līdz 1995. gada 31. decembrim apdrošināšanas stāžu veido darbs un tam pielīdzinātie periodi, kas personai jāpierāda pašai, iesniedzot dokumentus, piemēram, darba grāmatiņu, kolhoznieka darba grāmatiņu, darba devēja izziņu, mācības apliecinošu dokumentu, arhīva izziņu, darba līgumu un dokumentu par tā izpildi u. c.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai izvērtētu, vai pensijas apmēra noteikšanā ir ņemti vērā visi Latvijas apdrošināšanas periodi, iesakām personai vērsties jebkurā VSAA nodaļā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.