Par kārtējo sadarbības projektu gandarīts bankas “Citadele” valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis un “ALTUM” valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko
Par kārtējo sadarbības projektu gandarīts bankas “Citadele” valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis un “ALTUM” valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko
Foto – Dainis Bušmanis

“Citadelē” un “ALTUM” visi priecīgi 0


“”Citadele” ir atbalstījusi arī citus valsts atbalsta piedāvājumus, tostarp lauksaimnieku kreditēšanu zemes iegādei. Tagad klāt nākusi arī mājokļu kreditēšana jaunajām ģimenēm ar bērniem,” pauzdams gandarījumu par nule noslēgto vienošanos, atzina “ALTUM” valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Lasīt citas ziņas

“Lēmums par atbalstu šai valsts programmai mums radās nesen, jo, kā zināms, agrāk bijām aizņemti ar bankas pārdošanu. Tāpēc esmu priecīgs, ka sadarbības līguma noteikumus ar “ALTUM” izdevies saskaņot tik ātri, būtībā mēneša laikā,” pēc sadarbības līguma parakstīšanas atklāja bankas “Citadele” valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Kā skaidro bankas “Citadele” privātpersonu kreditēšanas nodaļas vadītāja Baiba Tētiņa, ģimenei ar diviem bērniem, kas gribētu iegādāties mājokli 
60 000 eiro vērtībā ar kredīta termiņu uz 20 gadiem un 3,5% likmi, valsts galvojums 15% apmērā no aizdevuma summas ļautu samazināt pirmo iemaksu vairāk nekā uz pusi (sk. piemēru). “Protams, mājokļu pircējiem vienmēr jāatceras, ka izsniegtā aizdevuma kopsumma nesarūk. Ar valsts galvojumu klientam samazinās tikai pirmās iemaksas summa,” atgādina Baiba Tētiņa.

Citās bankās turas 
pie sava

CITI ŠOBRĪD LASA

“Nordea” bankas Kredītu departamenta vadītājs Latvijā Rasmuss Pētersons atzīst, ka, ievērojot Maksātnespējas likumā ieviestos grozījumus, komercbankas, tostarp viņa pārstāvētā banka ir pārskatījušas mājokļu kredītu izsniegšanas politiku. Piemēram, “Nordea” kredītpolitika paredz, ka turpmāk mājokļa kredīta apmērs nepārsniegs 70% no īpašuma vērtības līdzšinējo 15% vietā īpašumiem labā tehniskā stāvoklī. Atkarībā no īpašuma veida, stāvokļa un atrašanās vietas klienta līdzfinansējums var sasniegt 40% un vairāk, kā arī Latvijas reģionos, kur ir zema ekonomiskā rosība un kur pieprasījums pēc dzīvojamās platības ir neliels, mājokļu kredītus vispār nebūs iespējams saņemt.

“Patlaban daļu no sava līdzfinansējuma klients var nodrošināt ar citu sev piederošu nekustamo īpašumu, tomēr tādu kredīta ņēmēju, kuriem pieder cits neapgrūtināts dzīvojamais īpašums, nav daudz. Lielākajam vairumam, kuri bija domājuši par mājokļa pirkumu tuvākajā nākotnē, iespēja to iegādāties, prasot kredītu, ir būtiski samazinājusies,” saka Rasmuss Pētersons.

Viņaprāt, valsts atbalsts jaunajām ģimenēm būtu nepieciešams, lai tās varētu pirkt pirmo mājokli. Un “Nordea” bankā šo programmu vērtē atzinīgi. Bet Maksātnespējas likuma labojumu dēļ šis valsts piedāvājums zaudē sākotnējo mērķi, jo jaunās ģimenes tik un tā nespēšot nopirkt sev mājokli pat ar šīs programmas palīdzību. Tāpēc arī banka apturējusi sadarbību ar “ALTUM”.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.