Rīgas Tehniskās universitātes kopējās parādsaistības pagājušā gada nogalē bija teju 23 miljoni eiro. RTU rektors Leonīds Ribickis skaidro: bijis nepieciešams līdzfinansēt ERAF projektus jaunu ēku celtniecībai vai rekonstrukcijai.
Rīgas Tehniskās universitātes kopējās parādsaistības pagājušā gada nogalē bija teju 23 miljoni eiro. RTU rektors Leonīds Ribickis skaidro: bijis nepieciešams līdzfinansēt ERAF projektus jaunu ēku celtniecībai vai rekonstrukcijai.
Foto – Ieva Čīka/LETA

LU uzkrājumi lielāki nekā parāds 6


LU aizņēmusies arī no Valsts kases, lai īstenotu Eiropas Reģionālā un attīstības fonda (ERAF) atbalstītos projektus. Dažādu augstskolas infrastruktūras projektu attīstībai ERAF parasti piešķir lauvas tiesu nepieciešamā finansējuma, taču augstskolām nepieciešams līdzfinansējums. No Valsts kases LU 2013. un 2015. gadā aizņēmās kopā teju 900 000 eiro. Šie aizdevumi gan jau atmaksāti. LU pārstāve Sabīne Spurķe skaidro, ka nauda bija nepieciešama ne tikai līdzmaksājumam. Daļa struktūrfondu projekta naudas augstskola saņem tikai pēc projekta pabeigšanas. Tātad jāceļ par savu naudu un struktūrfondi ieguldījumu vēlāk kompensē. Tāpēc arī daļu aizdevuma izdodas salīdzinoši ātri dzēst: kad saņemta Eiropas nauda, to uzreiz novirza parāda apmaksai.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Lasīt citas ziņas

LU ir arī kredītlīnija “Nordea bankā” par sešiem miljoniem eiro. Saskaņā ar līgumu to LU var izmantot līdz nākamā gada februārim, taču parāda summa šajā kredītlīnijā ik brīdi mainās. Piemēram, pagājušā gada sākumā LU no šīs kredītlīnijas bija izmantojusi 2,7 miljonus, bet jau novembra beigās LU bija visu aizņēmumu nomaksājusi. Būtiski, ka LU vienīgā no kredītņēmējām valsts augstskolām norādījusi, ka kredītlīnija “Nordea” nepieciešama “saimnieciskās darbības nodrošināšanai”.

Jāpiebilst gan, ka, neraugoties uz lielajiem parādiem, LU ir arī ievērojams uzkrājums – 12 miljoni eiro, tā ka bilance izskatās stabila.

CITI ŠOBRĪD LASA
Arī apskatot citu augstskolu kopējo bilanci, redzams, ka katrai ir kaut neliels, tomēr uzkrājums. Daļai uzkrājumi pārsniedz parādu summu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.