Rīgas Tehniskās koledžas mehatronikas mācību programmas audzēkņi praktisko mācību laikā pie automātiskās līnijas.
Rīgas Tehniskās koledžas mehatronikas mācību programmas audzēkņi praktisko mācību laikā pie automātiskās līnijas.
Foto no skolas arhīva

  0

Pamats labam atalgojumam

Profesionālās izglītības kompetences centrā “Rīgas Tehniskā koledža” (RTK) profesionālo izglītību var iegūt vidējā profesionālā līmenī un augstākā profesionālā jeb koledžas līmenī. “Piedāvājam arī tālākizglītības kursus un nodrošinām iespējas iegūt profesionālo kvalifikāciju tiem, kuri savas zināšanas un prasmes ieguvuši ārpus formālās izglītības sistēmas,” stāsta RTK Studiju daļas vadītāja, fizikas zinātņu doktore Inta Klotiņa. No piedāvātajām izglītības programmām iecienītākās ir informāciju tehnoloģijas, ko var apgūt augstākā profesionālā līmenī, iegūstot datortīklu un datorsistēmu administratora specialitāti, kā arī programmēšana un datorsistēmas, ko var apgūt vidējā profesionālā līmenī. Patlaban RTK vidējā profesionālā līmenī zinības apgūst aptuveni 1100 audzēkņi, bet koledžas programmās studē 700 studenti.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 46
Lasīt citas ziņas

“Jaunieši vienmēr ir izrādījuši lielu interesi par mācībām RTK, taču, ņemot vērā, ka Latvijā cilvēku skaits kopumā ir sarucis, samazinājies arī izglītojamo skaits mūsu skolā. Nav vairs tie laiki, kad RTK uz atsevišķām programmām, piemēram, programmēšanu un automehāniķiem, veidojās liels konkurss – pat pieci cilvēki uz vienu vietu. Taču arī šobrīd valsts budžeta vietas katru gadu gandrīz pilnībā tiek aizpildītas. Var teikt, RTK ir saglabājusi savu popularitāti,” teic Klotiņa. Kāds ir viņas viedoklis – vai devīto klašu absolventiem labāk izvēlēties mācības vidusskolā vai profesionālās izglītības iestādē? “Es noteikti iesaku izvēlēties profesionālo izglītību. Pēc 9. klases iestājoties profesionālās izglītības iestādē, jaunietis jau pēc trīs četriem gadiem iekļaujas darba tirgū un var sākt pelnīt. Mūsu audzēkņus ļoti labprāt ņem praksē, un daudzi no viņiem paliek strādāt prakses vietās. Ja cilvēks ir ieguvis labu profesiju, tas ir labs pamats visai dzīvei un labam atalgojumam visas dzīves garumā.”

Stipendija līdz 150 eiro

Rēzeknes tehnikuma direktore Benita Virbule stāsta, ka tehnikumā mācās vairāk nekā 900 audzēkņu, kam ir iespēja izvēlēties kādu no vairāk nekā 20 profesionālās izglītības programmām. Populārākās ir programmēšanas, autotransporta, viesnīcu un ēdināšanas pakalpojumu programmas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rēzekne atrodas gan vilcienu, gan automaģistrāļu krustpunktā, līdz ar to tehnikums ir ērti sasniedzams apkārtējo pagastu jauniešiem. Mācību laikā izglītojamie var dzīvot dienesta viesnīcā un saņem ikmēneša stipendiju, kuras apjoms mēnesī var sasniegt līdz pat 150 eiro.

Virbule vēsta, ka pēdējos gados Rēzeknes tehnikumā audzēkņu skaits ir pieaudzis. Īpaši tas vērojams pēc tam, kad tehnikums īstenoja ERAF projektu un tika veikta tehnikuma mācību korpusu un dienesta viesnīcas infrastruktūras uzlabošana, kā arī mācību aprīkojuma modernizācija. Piešķirtais finansējums bija vairāk nekā 12 miljoni eiro.

“Mācības mūsu tehnikumā nebūs piemērotas tiem jauniešiem, kuri vēlas apgūt ārsta, skolotāja un tamlīdzīgas profesijas. Viņiem labāk izvēlēties mācības vidusskolā. Bet, ja pamatskolas absolventu interesē iespēja kļūt par inženieri, iesaku izvēlēties profesionālās izglītības iestādi. Pēc profesionālās skolas beigšanas viņiem vienmēr ir iespēja izvēlēties – sākt strādāt vai turpināt mācības un iegūt augstāko izglītību. Ļoti liels pluss ir tas, ka, mācoties profesionālās izglītības iestādē, jaunietis jau tūlīt pēc 9. klases beigšanas sāk iepazīt darba dzīvi. Mūsu audzēkņiem ik gadu ir iespēja praktizēties dažādos izvēlētās nozares uzņēmumos Latvijā, kā arī doties mācību praksēs uz ārvalstīm.”

Jebkuru mācību galamērķis ir pilnvērtīga iesaistīšanās darba tirgū, piedāvājot darba devējam savas prasmes un zināšanas. Tāpēc ir ļoti svarīgi katram pašam izvēlēties, kā viņš to darīs – vai mācīsies vidusskolā un tad augstskolā, vai arī uzreiz pēc 9. klases izvēlēsies kādu no profesijām, ko Latvijā var apgūt profesionālās izglītības iestādēs – uzsver Rēzeknes tehnikuma direktore. Un piebilst, ka mācības tehnikumā jaunietim var būt ne tikai vārti darba dzīvei, bet arī viens no soļiem ceļā uz augstāko izglītību.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.