Latgales skaistie skati
Latgales skaistie skati
Foto: Latgales tūrisma informācijas centru arhīvs

Lūznavas muižas renesanse 2

Pirms 130 gadiem aizsākās Līvānu stikla rūpnīcas vēsture, un tagad stikla pūtēju virtuozi darinātie trauki skatāmi Līvānu stikla muzejā, kas izvietots Latgales mākslas un amatniecības centrā. Tepat apmeklējama arī stikla pūšanas darbnīca, kur ir iespēja ielūkoties stikla izstrādājumu tapšanas procesā, izzināt stikla izstrādes tehnoloģijas noslēpumus un sajust karstās stikla masas pārvērtību brīnumu, kas top pieredzējuša stikla meistara vadībā.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Daugavpils pilsētas vēsturiskā centra arhitektoniskais veidols nav iedomājams bez majestātiskā Vienības nama, kam decembrī būs 80 gadu jubileja. Toreiz, 1936. gada 15. maijā, kad lika iespaidīgās būves pamatakmeni, vai kāds ticēja, ka jau 1937. gada 19. decembrī ēka tiks iesvētīta? Gan toreiz, gan tagad šis nams visa gada garumā ir tautas kultūras mantojuma oāze, kur doties noskatīties Daugavpils teātra iestudējumus vai apmeklēt Latviešu kultūras centra sarūpēto pasākumu klāstu.

Lūznavas muižas kungu māja sākta būvēt 1905. gadā. Ēka ir ļoti neparasts romantiskā jūgendstila paraugs, kas būvēts, cenšoties īstenot 20. gs. Eiropas arhitektūras un mākslas tendences. To projektējis muižas īpašnieks – dzelzceļa būvju inženieris, Pēterburgas Zinātņu akadēmijas goda loceklis Staņislavs Kerbedzs (1810 – 1899). Pastāv viedoklis, ka Kerbedza idejas būtiski ietekmējušas inženierijas attīstību tā laika Eiropā. Zīmīgi, ka pēc viņa projektiem Daugavpilī būvēts tilts pār Daugavu, dzelzceļa maģistrāles Pēterburga–Varšava, kas šķērso Latgali, Maskava–Varšava u. c. Sākotnēji muiža celta kā vieta mākslai un mūzikai. Piedzīvojusi vēsturiskās pārmaiņas, kļūstot par skolu, kara štābu, atkal skolu, pagasta pārvaldi un bibliotēku. Tagad muižā rīko ekskursijas, koncertus, radošās darbnīcas, izstādes un piedāvā iepazīt arī Lūznavas muižas parka dabas un kultūrvēsturiskās vērtības. Aicina piedalīties izziņas spēlē “Muižas sikspārņa Mūža misija”, kuras “patrons” ir sikspārnis – brūnais garausainis Mūzis, kurš dzīvo muižas bēniņos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.