Latgales skaistie skati
Latgales skaistie skati
Foto: Latgales tūrisma informācijas centru arhīvs

Kačerāgs i citi štrumenti 2

Latgales Māras piemineklī, kas slienas pašā Rēzeknes centrā, iekalti vārti “Vienoti Latvijai”. Savukārt maija sākumā Rēzeknē par godu Latgales kongresam atklāts piemineklis “Latgales kongresam – 100”. Pieminekļa laukuma vietā 1917. gadā atradās Rēzeknes kinoteātris “Diāna”, kur pulcējās Latgales ļaudis un lēma par vienotu Latviju. Piemineklī iekalti sabiedriskā darbinieka un garīdznieka Franča Trasuna vārdi “Varai pīdar laiceiba, taisneibai – myužeiba”. Mazākiem burtiem plaknē pret laukumu: “1917. goda 26. un 27. aprelī (p. v. st.) itymā vītā kinoteatrī “Diana” nūtyka Pyrmais Latgolas kongress, kas lēme par apsavīnōšonu ar Kūrzemi un Vidzemi.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Kokteilis
FOTO. Didrihsones sekotāji viņai sagādājuši nepatīkamu pārsteigumu: “Es tiešām nezināju, ka kāds to var izdarīt…”
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Lasīt citas ziņas

Daugavpils novada Naujenes novadpētniecības muzejs apmeklētājiem piedāvā jaunu etnogrāfijas ekspozīciju “Skovorda, ļižeika, kačerāgs i citi štrumenti”, kurā apskatāmi ne tikai ekspozīcijas nosaukumā minētie priekšmeti – panna, karote, krāsns kruķis, bet arī trauki un darbarīki, kurus izmantoja ēdiena un dzērienu uzglabāšanas un pagatavošanas procesā Daugavpils novadā, it īpaši Naujenes pagastā, 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta pirmajā pusē. Ekspozīcijā atspoguļoti saimes darba un sadzīves apstākļi Latgales zemnieka sētā. Ekspozīcija tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, un tās centrālo vēstījumu veido fotogrāfa Jāņa Studenta foto negatīva reprodukcija, kas parāda maizes cepšanas procesu Ilūkstes apriņķa (mūsdienās Daugavpils novada) Skrudalienas pagasta Skrudalienas vecajā krogā 1927. gada 22. jūnijā.

Saliec cietokšņa puzli

Daugavpils cietoksnī šosezon var pieteikt pavisam jaunas tematiskās ekskursijas, kas sniedz ieskatu objekta daudzšķautņainajā vēsturē. Ekskursijas “Izzini Daugavpils cietoksni!” laikā gidi piedāvā cietoksni iepazīt praktiski: izmērīt Nikolaja tilta garumu ar soļiem, salikt cietokšņa puzli, izkrāsot Nikolaja vārtus un pat pamēģināt izšaut ar gaisa lielgabalu. Bet ekskursija “Es esmu tik kareivis…” veltīta Latvijas starpkaru posmam Daugavpils cietoksnī (1920 – 1940), kad šeit bija izvietotas Latvijas armijas daļas. Tajā uzmanība akcentēta kareivju sadzīvei un ikdienai, kā arī dažādām sabiedriskām aktivitātēm. Ekskursijas laikā ir iespēja apmeklēt arī vēsturisko tērpu ekspozīciju “Atmiņu lāde”, kurā skatāmi pirmās Latvijas brīvvalsts laika tērpi un aksesuāri.

CITI ŠOBRĪD LASA

Medicīnas vēstures ekspozīcija, kas ir iekārtota Daugavpils medicīnas koledžas telpās, plaši atspoguļo medicīnas vēstures tematiku. Ekspozīcijā savākts, apkopots un sistematizēts pagājušā gadsimta 70. – 80. gadu medicīnas aprīkojums, dažādu medicīnas speciālistu darba piederumi, instrumenti, specializētais aprīkojums un diagnostikas iekārtas, dažādu veidu mēģenes, kā arī higiēnas, farmakoloģijas priekšmeti un aptiekas trauku komplekti. Te var apskatīt medmāsu apģērbu, 70. gadu slimnīcas pieaugušo un bērnu gultu, inkubatoru neiznēsātiem bērniem, autentisku gultasveļu un zīdaiņu apģērbu. Ir iespēja aplūkot, ar kādiem instrumentiem tolaik strādāja dakteri. Plašais eksponātu klāsts: stikla šļirces, adatas, fonendoskopi, sfigmomanometri, asins paraugu ņemšanas aprīkojums, fizioterapijas aparāti, militārās medicīnas apmācības komplekts u. c. jau sen vairs nav sastopams mūsdienu medicīnas iestādēs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.