Valsts prezidenta amata kandidāts aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis pēc Valsts prezidenta vēlēšanu 4.kārtas balsojuma rezultātu paziņošanas.
Valsts prezidenta amata kandidāts aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis pēc Valsts prezidenta vēlēšanu 4.kārtas balsojuma rezultātu paziņošanas.
Foto – LETA

14.54 Māris Antonevičs, “LA” politiskais komentētājs: 19

Politiskā aritmētika joprojām strādā precīzi, pat neskatoties uz to, ka dažas balsis klejo apkārt. Nu Saeimai būs jābalso par diviem kandidātiem – Raimondu Vējoni un Egilu Levitu. Runājot sporta valodā, šis ir fināls, taču ja, piemēram, futbola vai hokeja čempionātā finālspēle bez uzvarētāja beigties nevar, Latvijas Valsts prezidenta vēlēšanās tas var notikt. Viens no “Vienotības” priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai tuvākajiem partijas biedriem Edvards Smiltēns “Twitterī” ierakstījis: “Šodienas vienīgā intriga prezidenta vēlēšanās – vai pēdējais palikušais kandidāts saņemts Satversmes 36.pantā noteikto 51 balsi!” Aprēķins – pēc Levita izstāšanās, Nacionālā apvienība (tāpat arī “Vienotības” citādāk-domājošie) koalīcijas stabilitātes un “mazākā ļaunuma” vārdā balso par Raimondu Vējoni. NA šo momentu, protams, varētu izmantot, lai ātrumā panāktu kādu “bonusu”. Tomēr jāņem vērā, ka Levitam atbalstu ir pauduši daudzi nacionāli noskaņoti cilvēki, kuriem pārāk “lietišķa” NA rīcība var radīt vilšanos.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
“Zēns stundā uzzīmē krāniņu!” Soctīklotāji neizpratnē par skolotājas rīcību Ogrē un policijas iesaisti
Lasīt citas ziņas

14.05 Saņemot vismazāko balsu skaitu trešajā balsojumā, no cīņas par Valsts prezidenta amatu otrais izstājās partijas “Saskaņa” virzītais Saeimas deputāts Sergejs Dolgopolovs. Par Dolgopolovu nobalsoja 23 deputāti – gandrīz visa Saeimas “Saskaņas” frakcija. Arī trešajā balsojumā visvairāk balsu saņēma aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) – 35, bet viņam sekoja Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits ar 26 balsīm. Abi valdošās koalīcijas kandidāti cīņu par prezidenta krēslu turpinās nākamajos balsojumos. Saeimas sēdē tiek izsludināts pārtraukums. Prezidenta vēlēšanas turpināsies plkst. 15.00.

13.27 “Mēs šodien jau esam uzvarējuši, jo sabiedrības atbalsts manai kandidatūrai un procesa atklātībai ir bijis lielisks. Varam priecāties par to, ka Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtība ir uzlabota. Tā ir mūsu uzvara,” pēc balsojuma žurnālistiem teica Bondars. Viņš gan izvairījās atbildēt kā LRA deputāti rīkosies nākamajos balsojumos, kas sāksies jau pēc dažām minūtēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

13:10 Arī otrais balsojums beidzas nevienam kandidātam negūstot nepieciešamo atbalstu. Vējonis saņēma 34 balsis, Levits – 25, Dolgopolovs – 24 un Bondars – septiņas. Līdz ar to no tālākas cīņas par prezidenta amatu izstājas Bondars.

Par derīgām atzītas 96 vēlēšanu zīmes, trīs bijušas nederīgas. Seši deputāti balsojuši pret visiem kandidātiem. Vēlēšanu zīmes nākamajai balsošanas kārtai būs gatavas pēc 15 minūtēm, vēsta BNS.

Tā kā Bondars saņēmis vismazāko skaitu, par viņa kandidatūru deputāti vairs nevarēs balsot. Trešajā balsojumā piedalīsies Vējonis, Levits un Dolgopolovs.

12.20 Māris Antonevičs, “LA” politiskais komentētājs: Pirmā kārta – bez pārsteigumiem. Žurnālistiem pagaidām pat nav iemesla ķert pie rokas deputātus, prasot, kā viņi balsojuši, jo viss atbilst iepriekš apspriestajiem aprēķiniem un partiju disciplīna strādā (to gan grūtāk teikt par “Vienotību”, kuras deputāti ir sadalījušies savās simpātijās, bet tas pagaidām labi iederas partijas vadības taktikā). Satraucošāks ir fakts, ka Egilu Levitu un Sergeju Dolgopolovu šķir tikai viena (!) balss, un kaut kur aizkulisēs var rasties ideja, ka Levitu no spēles vajadzētu izslēgt ātrāk, “piemetot” dažas balsis Dolgopolovam. Uz tādu viltību varētu iziet Vējoņa “nometne”, bet tikpat labi kāda balss var pienākt arī no Sudrabas partijas, kas pagaidām, šķiet, pildījusi solījumu neatbalstīt nevienu. Šī manipulācija gan tūlīt parādītos kopējos balsojuma rezultātos, un tas noteikti vairotu spriedzi, izsaucot Levita atbalstītāju pretreakciju.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.