Foto: Anda Krauze

Koka dēlītis zem ķirbja. Kā uzglabāt un pagatavot milzu ogu 0

Šogad padevusies bagātīga ķirbju raža. Vēlos noskaidrot, kā tie jāuzglabā, lai ziemā nesāktu pūt, nemestos melni pleķi. Kad ķirbju raža nebija tik bagātīga, tos ātri vien apēdu svaigus – taisīju salātus, drusku izspiedu sulu, no izspaidām izcepu ķirbju kūku. Vai ķirbja sulu var saglabāt ilgāk, lai varētu to dzert arī ziemā? Kā vēl var pārstrādāt ķirbi? Alberts Āboliņš Valmierā

Reklāma
Reklāma

Uz dēlīša – lai gatavinās

RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Ķirbji jānovāc līdz salnām. To, vai pienācis īstais vākšanas laiks, var noteikt pēc lielās ogas kātiņa – tas pārkoksnējas. Pāris nedēļu patur siltā telpā, lai sadzīst nobrāzumi, pēc tam noliek vēsākā vietā, kur temperatūra ir 10–12 ºC.

“Ķirbji jāuzglabā sausā un vēsā telpā, noteikti nedrīkst būt mīnus grādi. Pa­grabā nevajag likt, jo tur tiem par mitru, tāpēc ap Ziemassvētkiem ķirbjiem uzmetas melni pleķi un tie sāk pūt. Arī uz skapjaugšas istabā nevajadzētu glabāt, jo telpa ķirbim ir par sausu un siltu, tas izkurtē, sāk dīgt sēklas,” skaidro pieredzējusī ķirbju audzētāja Sarma Zarčinska. “Jāraugās, kur mājoklī ir vēsāks, piemēram, koridorā vai priekšnamā, un tur arī jāsarindo ķirbji. Daži tos glabā šķūnītī vai garāžā. Tad tikai ķirbji kārtīgi jāpiesedz, lai netiek klāt sals.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Sarma Zarčinska dod vēl kādu vērtīgu padomu. Rudenī, kad dienas ir saulainas un gana siltas, bet naktis vēsas, zem ķirbja, kur tas aug, paliek dēlīti, lai lielajai ogai nepiekļūtu mitrums. “Lapas jāatvirza no ķirbja, lai atvasaras saulīte tam varētu labāk piekļūt un ķirbis kārtīgi nobriestu.”

Ja tomēr gribas ķirbjus novākt no komposta kaudzes vai kur nu tie auguši, to var darīt, bet ķirbjus var salikt gar mājas sienu saules pusē, lai tie turpina gatavināties. Atkal nedrīkst aizmirst par koka dēlīti, kas jāpaliek zem ķirbja! Noteikti jāievēro, ka lielā oga jānovieto tieši tā, kā gulējusi uz lauka, citādi mainīsies dārzeņa struktūra.

“Kad ķirbji novietoti telpā, nevajag pārcilāt no vienas vietas uz otru, kā arī mazgāt, jānotrauc tikai zeme. Ja nomazgā ķirbja mizu, tas var sākt bojāties, bet, ja bieži pārcilā, sākt pūt un sadīgt sēklas. Kad tiek cilāts, ķirbis domā, ka tam jāsāk augt.”

Ķirbju sula

Foto: Liliya Kandrashevich/SHUTTERSTOCK

• 1 kg ķirbja

• 1 l ūdens

• 70–100 g cukura

• 2 tējkarotes citrona sulas

• garšvielas: kanēlis, krustnagliņas

Ķirbi nomizo, izņem sēklotni, sagriež nelielos gabaliņos, lai var ielikt sulu spiedē. Kad sula izspiesta (sanāk 550–600 ml), lej katliņā, pievieno ūdeni un citrona sulu, kā arī cukuru un garšvielas. Maisot sagaida vārīšanās brīdi, bet neļauj sulai sākt vārīties. Lej sterilizētās burkās, atdzesē un aizvāko.

Ar cidonijām un balzametiķi

Foto: Alla Greeg/SHUTTERSTOCK

• 1 kg ķirbja

• 1 l ūdens

• 5 cidonijas

• 8 krustnagliņas

• 7 smaržīgie pipari

• cukurs pēc garšas

• balzametiķis pēc garšas

Cidonijām izņem sēklas, izgriež balto plēvīti (ja to neizdara, pēc termiskās apstrādes tā kļūst cieta un grūti sakošļājama!) un sagriež plānās šķēlītēs. Katliņā ielej 1 l ūdens un liek vārīties sagrieztās cidonijas, krustnagliņas un piparus. Vāra aptuveni 5 minūtes, tad pagaršo. Ja šķiet, ka marināde varētu būt skābāka, pievieno balzametiķi, kā arī cukuru. Visbeidzot katliņā liek nomizotu un kubiņos sagrieztu ķirbi un turpina vārīt, līdz ķirbja gabaliņu malas kļūst caurspīdīgas.

Reklāma
Reklāma

Šī recepte īpaši piemērota tiem, kam ķirbju garša nešķiet tīkama, jo ķirbji ar cidonijām garšo līdzīgi ananasiem.

Marinēti ar ķiplokiem

Foto: Anda Krauze

• 1 kg ķirbja

• 1 l ūdens

• 250 g cukura

• 150 ml 9% galda etiķa

• 1 ēdamkarote sāls

• 2 ķiploka daiviņas

• daži melnie pipari

• dažas krustnagliņas

Ķirbi nomizo, izņem sēklotni, sagriež vienādos gabaliņos. Ķiploku sasmalcina. Ķirbja gabaliņus un sasmalcināto ķiploku liek traukā, pārlej aukstu ūdeni, kam pievienots cukurs, sāls, melnie pipari, krustnagliņas un etiķis. Notur diennakti, tad ķirbjus ar marinādi lej katlā un karsē. Kad ķirbji kļuvuši caurspīdīgi, beidz karsēt.

Pilda tīrās, izkarsētās burkās un aizvāko. Nav jāpasterizē. Uzglabā vēsā vietā.

Ļoti labi glabājas.

Dzērveņu sulas marinādē

• 1 kg ķirbja

• 800 ml dzērveņu sulas

• 300 ml ūdens

• 110 g cukura

• 7 krustnagliņas

• 5 smaržīgie pipari

Ķirbi nomizo, izņem sēklotni, sagriež nelielos gabaliņos. Savāra ūdeni ar garšvielām (5 minūtes), tad pielej dzērveņu sulu, pievieno gabaliņos sagriezto ķirbi. Vāra, līdz ķirbji kļūst caurspīdīgi.

Meloņu, banānu un muskata šķirnes ķirbji ir bagāti ar sulu.

Ķirbju un ābolu ievārījums

Foto: Anda Krauze

• 1 kg ķirbja

• 1 kg ābolu (iespējami skābāku)

• 1 kg cukura

• šķipsna kanēļa

Ķirbi nomizo, izņem sēklotni, sagriež gabalos, sautē un sablendē. Atsevišķā katlā vāra ābolus. Kad tie sāk šķīst, pārtrauc vārīt, sablendē. Tad masas apvieno, pieliek cukuru, pakarsē aptuveni 5 minūtes, nobeigumā pieber mazliet kanēļa. Karstu pilda burkās.

Ar papriku

Foto: Avelina/SHUTTERSTOCK

• 2 kg ķirbja

• 1 kg paprikas

• 1 ķiploks

• 500 ml tomātu mērces

• 1 glāze cukura

• 1 glāze eļļas

• pusglāze 9% galda etiķa

• 2 ēdamkarotes sāls

• 2 ēdamkarotes cukura

Ķirbi nomizo, izņem sēklotni, sagriež nelielos gabaliņos, ķiploku sasmalcina. Katlā ielej eļļu, liek ķirbjus, papriku, pievieno tomātu mērci, cukuru, sāli un sautē nepilnu stundu, līdz paprika mīksta. Aptuveni 10 minūtes pirms sautēšanas beigām pielej etiķi un vēl pavāra 5–10 minūtes. Karstu pilda burkās. Nesterilizē.

Ķirbju un cidoniju kompots

• 1 kg ķirbja

• 200 g cidoniju

• 400 g cukura

• 1 l ūdens

Ķirbi nomizo, izņem sēklotni, sagriež kubiņos. Cidonijas sagriež, izņem sēklas un izgriež balto plēvīti. Uzvāra cukura sīrupu un saber iekšā gabaliņos sagrieztos ķirbjus un cidonijas. Vāra uz lēnas uguns, līdz ķirbji kļūst mīksti un caurspīdīgi. Lej burkās. Ja grib uzglabāt ziemai, burkas jākarsē – 1 l burkas 85 °C 10–12 minūtes. Tādā gadījumā ķirbjus sīrupā pavāra tikai nedaudz, lai tie neizšķīstu.

UZZIŅA

• Ķirbju sēklas noder zarnu parazītu (cērmju, spalīšu) izdzīšanai. Tās nevajag grauzdēt, bet izžāvēt, citādi daļa vērtīgo savienojumu iet zudumā.

• Sēklās esošie savienojumi spēj stiprināt urīnpūšļa sieniņas, līdz ar to tiek mazinātas problēmas, kas cilvēkam parādās seniora gados, kad mēdz būt urīna nesaturēšana.

• Pavecākiem kungiem ķirbju sēklas palīdzēs mazināt labdabīgās prostatas adenomas izpausmes.

• Ķirbju sēklām piedēvē arī diurētiskas un žultsdzinēja līdzekļa īpašības, tautas medicīnā iesaka lietot arī tūskas un vēdera aizcietējuma gadījumā.

• Sēklas vai no tām pagatavotu pulveri ieteicams lietot katru dienu – aptuveni ēdamkaroti.

• Ļoti vērtīga ir ķirbju sēklu eļļa. Tā satur taukskābes, kas vajadzīgas cilvēka organismam, un arī taukos šķīstošus vitamīnus. Līdz ar to šī eļļa var kalpot kā labs sirds un asinsvadu slimību profilakses līdzeklis. Katru rītu var apēst pa tējkarotei ķirbju eļļas, kā arī pievienot salātiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.