Foto – Shutterstock

Norēķiniem – īpašas lietotnes un funkcijas 0

Bez interneta bankas, kuru īsti nevar uzskatīt par vietu, kas sākotnēji domāta viedtālruņiem (neskaitot minētās lietotnes), ir virkne īpaši izveidotu lietotņu un pakalpojumu, kuri domāti tikai tālruņiem vai vismaz tam pielāgoti. Piemēram, veiksmīgā latviešu sīkmaksājumu lietotne “Monea” domāta tikai un vienīgi sīku pārskaitījumu veikšanai.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Citā latviešu finanšu tehnoloģiju veiksmes stāstā “Mobilly” var iegādāties autobusu biļetes, vilciena biļeti, apmaksāt autostāvvietu un veikt vēl dažus citus ar transportu saistītus maksājumus. Lietuviešiem ir veiksmīgs jaunuzņēmums “Wora Pay”, kas pirms gada “Lukoil” uzpildes stacijās sāka piedāvāt iespēju par degvielu norēķināties ar viedtālruni, noskenējot QR kodu, ar kuru citstarp iespējams norēķināties daudzviet. Protams, jau kādu laiku vien ar viedtālruni iespējams norēķināties par taksometra braucienu – ar šo pakalpojumu arvien uzstājīgāk pie mums ienāk igauņu “Taxify” un līdzīgi citās valstīs jau ilgi strādā “Uber”.

Ja runā par QR kodu, tad nedrīkst nepieminēt arī “Near Field Communication” (no angļu val. – tuvā lauka komunikācija) tehnoloģiju, kas ir kodēta datu pārraide starp divām ierīcēm nelielā attālumā un idejiski ir krietni tehnoloģiski attīstītāka par QR kodu, kaut abas funkcionē līdzīgi – NFC nodrošina ātrāku un drošāku darbību, kamēr QR kodu izmantošana ir masveidīgāka. QR kodus var nolasīt visos viedtālruņos, kamēr NFC pavecākos tālruņos nav atrodams, turklāt tā popularitāte joprojām nav pārāk augsta pat starp tiem, kuru viedtālruņi atbalsta NFC funkciju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tāpat var minēt arī īpaši izveidotas lietotnes, kuras dažādas preces piedāvā par zemāku cenu, nekā dodoties uz veikalu vai restorānu. Tāda lietotne ir, piemēram, mūsu pašu “Qfer”, kas gūst arvien lielāku atpazīstamību. Nav dzirdēts, ka restorānā var palūgt atlaidi tikai tāpēc, ka maksājat ar banknotēm. Varbūt kādreiz. Kad nauda būs reta parādība.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.