Foto LETA

Vietējais medus jau iet uz beigām, būšot deficīts 0

Gribēju iegādāties medu, bet vairāki apzvanītie bitenieki saka – beidzies! Vai tā var būt, ja veikalos medus ir, un cik tagad maksā medus? Jautā Zane Rīgā

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli”
Lasīt citas ziņas

Ja vēlas lietot medu, kas ievākts Latvijā, to vēl var pagūt izdarīt mazajos tirdziņos. Visi aptaujātie bitenieki atzina, ka medus šogad tiešām ir deficīts, un arī cenas tādēļ tikai aug. Daudziem ir iztirgoti gan šāgada, gan pērnie un aizpērnie medus krājumi (pareizi glabāts, medus gadiem nezaudē savu vērtību).

Savukārt lieltirgotāji mierina, ka, piemēram, Polijā medus raža šogad bijusi laba un veikalos medus būs. Netrūkst arī no Ķīnas ievesta salduma un dažādu medum līdzīgu izstrādājumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Cena gan katrā tirdzniecības vietā un katram biteniekam atšķirīga, bet kopumā tā svārstās no septiņiem līdz desmit eiro par vienu litru. Pērkot jāizvērtē, kāds ir medus svars trauciņā. Sevišķi grūti vizuāli atšķirt dažādas burciņas, kurās ir 400–500 g medus. Daudzi tradicionāli iegādājas litra tilpuma medus spainīšus, kuros ir vairāk par kilogramu medus.

Taču jābūt vērīgam – veikalos lielākoties tirgo nevis litra tilpuma spainīšus, bet mazākus, kuros ietilpst kilograms medus. Tikai pēc tilpuma salīdzināšanas var noteikt, kurš pirkums izdevīgāks. Kā kritērijs izvēlei varētu būt arī uzraksts, ka medus vākts Latvijā. Tas, ka etiķete ir latviešu valodā, to negarantē. Vēlams palasīt sīkos burtiņus uz etiķetes, lai iegādātos medu, kas ražots vismaz Eiropas Savienībā.

Maz un dārgāks vienmēr ir šūnu medus, ko var iegādāties specializētajos medus veikalos vai no biteniekiem tirdziņos. Taču šūnu medus ir garantija, ka tas tiešām ir vietējā ražojuma, medus tajā būs svaigs un gards.

Vizuāli vērtējot, medum patlaban burciņā būtu jābūt diezgan gaišam, kristalizētam, pabiezam. Ja medus ir šķidrs, tas ir atsildīts vai kā citādi apstrādāts.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.