Režisors Jānis Vingris
Režisors Jānis Vingris
Foto – Ilze Pētersone

– Kas ir šie vīri? 13


– Viens ir automehāniķis Ivans, viņš prot praktiskus, noderīgus darbus, kas kara situācijā vairāk noder nekā augstākā izglītība. Otru sauc Rodions – runātīgs, apveltīts ar izcilām caursišanas spējām, tāpēc dabūja mūs cauri kontrolposteņiem līdz vietām, kurās mums nebūtu vajadzējis parādīties.

Reklāma
Reklāma

– Piemēram?

Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Lasīt citas ziņas

– Negribētu par ukraiņiem pārāk skarbi izteikties, bet armija ir ļoti slikti apgādāta, tai skaitā ar militāro aprīkojumu, piemēram, izlūkiem trūkst ierīču, ar kurām var redzēt tumsā. Brīvprātīgo organizācijas vāc finansējumu gan Ukrainā, gan ārzemēs, iepērk vajadzīgās ierīces un nogādā tās uz fronti.

Pats biju klāt un nofilmēju, kā termoiekārta tiek vesta līdz izlūkiem un nodota tieši rokās kareivim. Tas bija nervus kutinošs piedzīvojums. Pārvietoties ar ieslēgtām ugunīm nedrīkstēja, jo tā var kļūt par mērķi. Šoferis uzlika nakts redzamības iekārtu un braucām kaut kur ellē ratā uz norunāto tikšanās vietu. Neviens nebija drošs, vai ceļā satiksim ukraiņu izlūkus vai diversantus – grupas, kas nāk no okupētās puses, veic uzbrukumu un atkāpjas. Brīdī, kad tālumā viens spīdināja mobilā telefona gaismiņu, paši brīvprātīgie nezināja, kas tas varētu būt. Atvērās durvis, un mums jautāja: “Kto vi?” (“Kas jūs esat?”) Uz brīdi iestājās klusums. Kad pateicām, kas esam, tikām aicināti sekot izlūkiem līdz viņu vienībai. Ieguvu ļoti labu materiālu, kas būs redzams filmā: kā cilvēks maskā par sagādāto nakts redzamības ierīci pa telefonu pateicas kādam Aleksandram, kurš par to personīgi samaksājis trīs tūkstošus dolāru.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kāpēc nepieciešama šāda atskaitīšanās?

– Ukrainas regulārā armija veidojusies padomju tradīcijās, kur pastāv vienaldzība, nabadzība, neieinteresētība un notiek arī izsaimniekošana. Brīvprātīgo sagādātie dārgie verķi kādā brīdī var pazust, piemēram, karavīrs demobilizējoties paņem līdzi, jo uzskata, ka tas ir viņa, un notirgo kādā lombardā. Tāpēc organizācijas gādā, lai manta nonāktu rokās tieši lietotājam, taisa fotogrāfijas un nosūta tās ziedotājam, ievieš pieņemšanas aktu sistēmu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.