7

Ļeņina idejas mūžam dzīvas

Ja mēs, nedod Dievs, joprojām dzīvotu tādā veidojumā kā Padomju Savienība, nākamais gads nozīmētu nebeidzamas komunistisko svinību orģijas, jo darbaļaudis svinētu 100 gadu jubileju kopš “Lielās Oktobra sociālistiskās revolūcijas”. Mūsdienās šis notikums gan vairāk pazīstams kā 1917. gada boļševiku apvērsums, kas ļāva nākt pie varas Ļeņinam un viņa rokaspuišiem, ievadot īpaši asiņainu posmu Krievijas un kaimiņvalstu vēsturē. Krievijā biedrs Ļeņins joprojām ir lielā cieņā, un neviens no Kremļa saimniekiem vēl nav sadūšojies aizvākt proletariāta vadoņa mūmiju no Sarkanā laukuma. “Krievijas elitei pietrūkst drosmes atklāti izvērtēt savu vēsturi, izceļot ne tikai pozitīvo, bet arī negatīvo,” secina Austrumeiropas politikas pētījumu centra vadītājs Andis Kudors. Pēc viņa domām, mūsdienu Krievija paliek arvien līdzīgāka Padomju Savienībai. Un maz ticams, ka Kremļa varas pretinieki varētu iedvesmoties no Ļeņina un sacelties pret tagadējo caru. “Taču vēsture rāda, ka par Krieviju nekad nevar izteikt drošas prognozes,” atzīst Kudors.

Reklāma
Reklāma

Svētki tukšā baznīcā

7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Nākamgad apritēs 500 gadi, kopš Vitenbergas garīdznieks Martins Luters pie baznīcas durvīm pienagloja 95 tēzes, ar kurām tika aizsākta reformācijas kustība Eiropā. Par godu jubilejai Vācijā tiks rīkotas lielas svinības, taču skaudrā patiesība ir tāda, ka kristietība ieņem arvien mazāku vietu eiropiešu dzīvē. Agrāk baznīcas apmeklējums svētdienā bija norma, bet mūsdienu Vācijā to dara mazāk nekā 10% iedzīvotāju. “Manuprāt, nevienas svinības pašas par sevi neko nemainīs. Tā noteikti nav burvju nūjiņa kristietības ietekmes atjaunošanai. Drīzāk svinības palīdzēs domājošiem cilvēkiem apzināties mūsu pagātni,” secina teologs Valdis Tēraudkalns.

Sapņu komanda 2017

Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns, Jānis Timma, Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks: šāds Latvijas basketbola izlases starta piecnieks varētu iedvest respektu jebkuram no sāncenšiem, ar ko nāksies spēkoties Eiropas čempionātā nākamā gada septembrī. “Latvija noteikti ir starp komandām, kas pretendēs uz augstu vietu. Mēs nebūsim paši galvenie favorīti, jo Serbijai, Spānijai, Francijai tomēr ir vairāk augsta līmeņa spēlētāju un viņi nav tik atkarīgi no viena vai diviem līderiem. Reāli esam pretendenti uz 4. līdz 10. vietu, bet varam pasapņot arī par kaut ko vairāk,” spriež basketbola apskatnieks Guntis Keisels.

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: Anda Krauze

Pasaules čempions Briedis

Pasaules spēcīgākais policists Mairis Briedis jau tagad var lepoties ar vairākiem tituliem, bet nākamgad viņam būs iespēja vēl vairāk pietuvoties boksa hierarhijas virsotnei. Pavasarī gaidāma Brieža cīņa ar Vācijas sportistu Marko Huku; pēc tam iespējama spēkošanās ar titulēto britu bokseri Toniju Beljū. Ja Briedim izdosies turpināt savu uzvaru sēriju, viņš kļūs par pasaules čempionu WBC versijā un nopelnīs tik lielu summu, par kādu ierindas policists var tikai sapņot.

Pirmā galvas transplantācija

Itālijas neiroķirurgs Serdžio Kanavero nākamgad plāno veikt pirmo galvas transplantācijas operāciju, kuras laikā pacienta galva tiks piestiprināta donora ķermenim. Pētnieki jau veikuši eksperimentus ar dzīvniekiem un uzskata, ka šādu operāciju iespējams veikt arī cilvēkam. Par pirmo pacientu varētu kļūt krievu programmētājs Valērijs Spiridonovs, kurš sirgst ar muskuļu atrofiju. Operācijas laikā viņa ķermenis tiktu atdzesēts līdz mīnus 15 grādiem, bet lielākais izaicinājums ārstiem būs nodrošināt sekmīgu muguras smadzeņu savienošanu ar jauno ķermeni. Kanavero vēsta, ka operācija notiks tikai tad, ja viņam būs vismaz 90% pārliecība par tās izdošanos un pacienta izdzīvošanu.

Kori pieskandinās Rīgu

Pirms diviem gadiem Latvijā ar labiem panākumiem tika sarīkota Pasaules koru olimpiāde, un 2017. gada jūlijā Rīgā atkal pulcēsies izcili kori no visām pasaules malām. Paredzams, ka “Nāciju Grand Prix” sacensībās un Eiropas koru olimpiādē piedalīsies vairāk nekā 200 koru un tūkstošiem dziedātāju, kuru sniegumu varēs izbaudīt gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.