Foto – Dainis Bušmanis

V. Krustiņš: – Jaunsargi ir jūsu pārziņā? 33

– Agrāk jaunsardze atradās mūsu pakļautībā, bet pēc reorganizācijas tā ir Aizsardzības ministrijas pakļautībā. Faktiski jaunsardze joprojām ir ļoti cieši saistīta ar zemessardzi. Daudzi zemessargi atbalsta jaun­sardzi kā instruktori – apmāca jaunsargus. Zemessardze jaunsargiem nodrošina apmācību vietas, apmāca viņus, arī šaušanā ar mazkalibra ieročiem. Katru gadu 15 procenti jauno zemessargu nāk no jaunsardzes, protams, es vēlētos, lai šis skaitlis būtu lielāks, taču jāņem vērā, ka kādreizējie jaunsargi dodas dienēt arī uz profesionālo militāro dienestu, iestājas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, kā arī Iekšlietu ministrijas struktūrvienībās.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
Gatavo Krieviju konfliktam ar NATO: atklāj, kāpēc Putins atlaida Šoigu un viņa vietā amatā iecēla Kremļa ekonomistu
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Lasīt citas ziņas

– Vēl nesen Saeima apstiprināja jaunsardzes attīstības plānu, bet tajā nebija minēts, kādas prasmes jaunsargi konkrēti apgūs, piemēram, peldēt, šaut, kā tiks uzturēta viņu fiziskā sagatavotība.

– Tās ir vadlīnijas jeb tā saucamais “jumta dokuments”, bet sīkākas instrukcijas jaunsardzes darbībai sekos. Jaunsargi ir ļoti labi sagatavoti, to spriežu pēc vecākajām jaunsargu grupām, kuri pie zemessardzes instruktoriem kārto pārbaudījumus militārajā sagatavotībā. Jaunsargi ir labi sagatavoti, un, ja viņi izvēlas dienestu zemessardzē, varam uzreiz viņus apmācīt specialitātēs: snaiperis, ložmetējnieks, sakarnieks, mīn­metēja apkalpes loceklis un citas.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vai zemessardzes instruktori, atšķirībā no vēstures skolotājiem, spēj bērnus informēt par vēstures lietām, it īpaši jau militāro vēsturi?

– Bērniem ir liela interese par jaunsardzi. To mēs jūtam pēc viņu dalības gan Ložmetējkalnā, pieminot Ziemassvētku kaujas, gan Latvijas armijas komandiera Oskara Kalpaka atceres pasākumos. Jaunsargu grupas palielinās. Instruktoram nepieciešamas prasmes, lai bērnus ieinteresētu. Jā, viņi spēj patiesi informēt par Latvijas vēsturi, piemēram, stāstot par to, kā tauta cīnījusies par pašnoteikšanās tiesībām, un tad jau stājas spēkā “vilciena princips” – nāk klāt jauni vagoniņi, un bērniem rodas interese par militārajām lietām. Taču 6000 jaunsargi – tie nav visi Latvijas bērni, un es vēlētos, lai jaunsargu būtu vairāk.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.