Maija un Jānis Šķinķi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas iesaistījušies skautu kustībā arī Latvijā, palīdzot ar saviem kontaktiem un materiālajiem līdzekļiem.
Maija un Jānis Šķinķi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas iesaistījušies skautu kustībā arī Latvijā, palīdzot ar saviem kontaktiem un materiālajiem līdzekļiem.
Foto – Timurs Subhankulovs

Skautu kustība pasaulē – vai tā iet plašumā vai mazumā? Atceroties savus skolas gadus – es nebiju skauts, bet uzvedos kā skauts. Sportoju ziemā un vasarā, braucu ar laivu pa Aivieksti, makšķerēju, mācēju orientēties mežā, pazinu visas sēnes un meža ogas. Šodien daudzus pusaudžus vairāk piesaista elektroniskas rotaļlietas. 1


Jānis: Dzīve mainās, un skautu ikdienā ienāk jaunās tehnoloģijas. Pat sporta nodarbības šodien jau ir citādas. Patlaban pasaulē skautu vidū populāri kļūst apvidus skrējieni ar karti rokā, ko Latvijā pazīst jau sen un dēvē par orientēšanās sportu. Patiesībā mūsu zemei, raugoties no skautu perspektīvas, ir daudz priekšrocību. Nesen kāds no Latvijas skautu vadītājiem atstāstīja interesantu pieredzi par saviem kontaktiem ar Japānas skautiem. Japāņi esot ļoti ieinteresēti sūtīt savus jauniešus pārgājienos pa Latvijas mežiem. Viņiem jau nav tik lielu mežu masīvu, turklāt tieši japāņu bērniem raksturīga pārlieku liela aizraušanās ar elektroniskajām ierīcēm.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

Jūs abi dzīvojat arī Amerikā. Kā jūs skaidrotu Trampa ievēlēšanu prezidenta amatā, kas daudziem Latvijā bija liels pārsteigums?

Jānis: Sāksim ar to, ka vidusšķiras amerikānis, un it īpaši jau valsts centrālajos štatos dzīvojošais, nedomā un neinteresējas par apkārtējo pasauli, viņu interesē tikai Amerikā notiekošais. Šiem cilvēkiem lieliski gāja pie sirds Trampa lozungs: “Amerika pirmajā vietā.” Tāpat nav noslēpums, ka pašā Amerikā vairs tikpat kā neko neražo, rūpniecība pamazām pārvietojas uz lētākām vietām – Meksiku, Dienvidameriku, Āziju. Tāpēc strādniekiem, kuri šodien nīkst bez darba un iztiek no pabalstiem, vilinošs šķita Trampa solījums atjaunot zudušās darba vietas Amerikā. Vēl kāda problēma – nelegālie migranti. Un atkal Tramps sola: “Es būvēšu sētu uz robežas ar Meksiku, un Meksika par to maksās!” Sētu varbūt arī uzbūvēs, bet Meksika par to nekad nemaksās. Un daudzi vientieši šiem stāstiem tic. Arī cīņa ar nelegālajiem imigrantiem dažkārt rada veselas traģēdijas. Mediji ziņoja par šādu gadījumu – kādai nelegālai imigrantei Amerikā piedzimušas divas meitenītes, kas saskaņā ar likumu automātiski iegūst Amerikas pilsonību. Policija sagaida, kad sieviete ved uz skolu bērnus, un arestē viņu, lai izsūtītu no valsts – vienu pašu, bez bērniem. Vai tas ir veids, kā risināt problēmas? Šaubos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Maija: Es joprojām strādāju medicīnas laukā, esmu medmāsa ārsta alergologa praksē. Tur nākas uzklausīt neskaitāmas sūdzības par iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas veikto medicīnas reformu, tā saukto “Obamacare”. Lieta tāda, ka saskaņā ar šo kārtību liela nauda jāiemaksā vēl pirms medicīnas pakalpojuma saņemšanas, tikai tad par pacientu sāk rūpēties arī viņa apdrošināšanas kompānija. Sevišķi ģimenēm ar bērniem šie izdevumi var izrādīties nepanesama nasta, kas turklāt jāmaksā papildus jau pastāvošajai obligātajai apdrošināšanai. Arī šī summa nav maza, man pazīstama ģimene ar trim bērniem katru mēnesi obligātajos apdrošināšanas maksājumos spiesta šķirties no 400 dolāriem. Un arī šiem cilvēkiem Tramps solīja pārmaiņas.

Bet jūs man tagad pavisam sajaucāt galvu. Mediji ziņo – pēc “Obamacare” likvidēšanas 24 miljoni amerikāņu varot palikt bez medicīnas!

Jānis: Gan “Obamacare”, gan vēl jo vairāk Trampa solītās reformas ir sasteigtas un nepārdomātas. Nav brīnums, ka ASV Kongress nupat Trampa priekšlikumu noraidīja. Patiešām, teorētiski 24 miljoni amerikāņu var palikt bez medicīniskas apdrošināšanas, jo viņiem tam vienkārši nebūs naudas. Tas gan vēl nenozīmē, ka šie cilvēki pavisam paliktu bez neatliekamās medicīniskās palīdzības, tāpat senioriem un trūcīgiem cilvēkiem medicīniskos izdevumus sedz no štatu budžetiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.