Raganu skola nav vienīgā 30

Izlasot “Latvijas Avīzes” pagājušā gada 14. novembra numurā publicēto Madaras Briedes rakstu “Baltas raganas ar falšu diplomu” (manā uztverē sen nobriedušo šāda tipa rakstu), kļūst skaidrs, ka tas skar daudz plašāku tēmu, kas Latvijā gandrīz vai ir tabu publiskai pārrunāšanai. “LA” rakstā bija vēstīts, ka Rīgā, periodiski arī Cēsīs un Valmierā darbojas Balto raganu skola, kas kā profesionālās tālākizglītības un pilnveides izglītības iestāde ar nosaukumu “Profesionālā dziedniecības skola” reģistrēta Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD). Skolas mājaslapā rumpumpele.lv tika sludināts, ka tā piedāvā “profesionālās specializācijas programmu dziedniecībā”, bet, beidzot šo skolu, audzēkņiem solīts iegūt diplomu un tikt arī pie dziednieka sertifikāta.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

Man raganiņu biznesā iesaistīto pat ir kļuvis žēl, jo it kā tikai tām vienīgajām būtu līdz galam neatzīti “izglītības dokumenti”, kaut gan patiesībā tās pārstāv veselu Profesiju klasifikatora grupu, kurā ietilpst astrologs, hiromants, okultists, zīlnieks, ekstrasenss un bioenerģētiķis. Visai šai Profesiju klasifikatorā nosauktajai grupai, kurā acīmredzot ietilpst arī raganu izglītošana, ļoti garā teikumā nosaukti kopīgi pamatuzdevumi: “sastādīt klientiem horoskopus, sniedzot informāciju par viņu pagātni un nākotni; noteikt piemērotāku laiku dažāda veida darbībai, pētīt zvaigznāju un zvaigžņu ietekmi uz klienta dzīvi; dot padomus par attiecīgu aizsardzības līdzekļu lietošanu; atšifrēt klienta plaukstu līniju nozīmi; interpretēt klienta izvilkto kāršu nozīmi, tējas vai kafijas biezumu izvietojumu tasītē u. tml., … apmācīt uztvert pasaules uzbūves kop­ainu vienā veselumā; koriģēt un harmonizēt cilvēka enerģijas lauka uzbūvi”.

Ministrijai vajadzētu padomāt

Nekādi nosodījumi vai likumi nevar izdzēst cilvēku ticību nez kam tikmēr, kamēr tā nenodara juridiski redzamu ļaunumu citiem cilvēkiem. Jau “Atharvavedā” pirms 3000 gadiem ir visāda veida baltai vai melnai maģijai veltītas himnas. Bet varbūt tomēr ticībai kaut kam racionāli neticamam vajadzētu būt katra personīgai lietai, izņemot reliģijas, pie kurām iepriekš minētās profesijas netiek pieskaitītas, kaut arī pieprasa sev ticēt bez zinātniskiem pierādījumiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tādēļ varbūt lielus un sen nobriedušus darbus uzsākušās, profesora Kārļa Šadurska vadītās Izglītības un zinātnes ministrijas darbiniekiem derētu iedziļināties, vai vismaz daļēji atzītās izglītības iestādes nebendē mūsu garīgo veselību un pie tādām tomēr nebūtu pieskaitāmas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.