Brekšu kroketes ar topinambūru zupu 1

2 litru zupas pagatavošanai

2 šalotes sīpoli

2 ķiploka daiviņas

2 vidēji lieli kartupeļi

2 saujas topinambūru

saldais krējums

svaigs timiāns

sviests

olīveļļa

olas

rīvmaize

brekša fileja

kaņepju sēklas

sāls, pipari, zaļumi

Sīpolus un ķiploka daiviņas sagriež un cep sviestā uz nelielas uguns, līdz kļūst caurspīdīgi. Tad pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus un topinambūrus un nedaudz pasautē sviestā. Var pievienot nedaudz olīveļļas, taču jādominē sviestam, jo tas ēdienam piešķir riekstu garšu.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Dārzs
FOTO. Ziedu pārpilnā vietējā Holande! Daugmalē milzīgās platībās zied narcises un tulpes
Lasīt citas ziņas

Sviestā nedaudz pasautētos dārzeņus liek katlā un pārlej dārzeņu vai zivju buljonu (var arī ūdeni) tik daudz, lai šķidrums nosegtu katla saturu. Pieber sāli un vāra uz lēnas uguns. Kad topinambūri un kartupeļi kļuvuši tik mīksti, ka sāk jukt, pielej saldo krējumu (daudzums – aptuveni 2⁄3 no kopējās masas) un uzkarsē. Pēc tam virumu mazliet atdzesē un sablendē. Ja nepieciešams, vēl pievieno sāli un piparus.

Brekša fileju trīs reizes izlaiž caur gaļas maļamo mašīnu, lai nejustu ne asaciņas (breksis ir garšīga, taču asakaina zivs!). Pievieno sāli, piparus, svaigas timiāna lapiņas, olu un sajauc. Saveļ nelielas bumbiņas un panē – vispirms olā, tad rīvmaizē, atkal olā un rīvmaizē. Ievieto ledusskapī un patur 30 – 60 minūtes. Pēc tam kroketes fritē (pavāra) lielā uzkarsētas eļļas daudzumā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uz pannas apgrauzdē kaņepju sēklas, saspaida piestā, pievieno olīvu vai rapšu eļļu. Ar iegūto mērcīti bagātina topinambūru zupas maigo garšu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.