9

Kas Rītiņu kaitina, Sirmo iedvesmo un Ladigu dara aizdomīgu 

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Latvijas labākā restorāna šefpavārs Mārtiņš Rītiņš pašmāju televīziju kulināros šovus neskatās. “Man nevajag izklaidi, bet gan informāciju, ko ēdis zvērs, kur audzis augs, bet neviens šeit to nestāsta, un tas mani kaitina,” viņš saka.

Pats Rītiņš gandrīz 20 gadus ar oriģinālraidījumu “Kas var būt labāks par šo?” ekrānā skoloja tautu pasaules pavārmākslas prasmēs un zinībās. Uz jautājumu, vai atgriezīsies televīzijā, viņš atbild, ka uz labu priekšlikumu un prasmīgas komandas aicinājumu atsauktos. Līdz šim tādu neesot saņēmis.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Man ir klusas aizdomas, ka, kulinārijas raidījumus skatoties, neviens tā īsti receptē neiedziļinās,” prāto Ingmārs Ladigs, vēl viens pavārmākslas meistars un pagājušās sezonas pārraides “Ēdiena daba” vadītājs. No savas pieredzes esot ielāgojis, ka cilvēki labāk uztver vienkāršākas lietas – visiem patikušas viņa gatavotās pankūkas no ābolu biezeņa un steiks kā gaļas ēdiens.

Pats ik pa laikam pavērtē kolēģu raidījumus. Ar interesi vērojis, kā Zommeram no slavenību ledusskapju satura ar profesionāliem paņēmieniem izdevies pagatavot galdā liekamu maltīti. Paskatījies arī izslavētās “Īstās latvju saimnieces” un nospriedis, ka vietām tas atstāj samākslotu iespaidu. “Man īstas latvju saimnieces šķiet tās, kas jau paaudzēm mantojušas zināšanas un prasmes par ēdieniem, gatavošanu, dabas produktiem no savām mātēm un vecmammām.”

Ārzemju programmas izceļoties ar brīvāku atmosfēru, lielāku azartu un atraktivitāti, un galā sanāk dzīvs un veselīgs raidījums. “Tas ir labais piemērs, kā mums strādāt,” piebilst Ladigs.

No Latvijā veidotajām pārraidēm viņš uzslavē Mārtiņa Rītiņa raidījumus, kurus bijis ne tikai interesanti, bet arī vērtīgi skatīties pašiem profesionāļiem. Prātā palicis, kā “Vincenta” šefs reiz rādījis tā saucamo četrrocīgo panējumu – ērtu un ātru paņēmienu, kā divatā apviļāt produktu miltos, olā un rīvmaizē.

Latvijas televīzijās pietrūkst šādu izzinošo raidījumu, uzsver šefpavārs un piemin gan “Mūsdienu Latvijas garšu”, gan paša vadīto “Ēdiena dabu”, kas vairāk bija vērsts bioloģiskās lauksaimniecības virzienā. Arī viņš labprāt turpinātu izglītot skatītājus un atsauktos uz cienījamu piedāvājumu.

“Ja mani interesē kulinārija, labāk paskatos kādu dokumentālo filmu par šo tematu,” pavēsta Mārtiņš Sirmais – atzīts šefpavārs un raidījuma “Sirmais. Kulta ēdieni” vadītājs. Latvijas televīzijās rādītos viņš neuzskata par kulinārijas pārraidēm, jo par maz tiek stāstīts par ēdienu, vairāk ir izklaides un sacensības. Ārzemju šoviem, kā piemēram Gordona Remzija un citiem, varot pat dzīvot līdzi kā meksikāņu vai pašmāju seriāliem, kuros cilvēki raud, priecājas, arī viens otru pazemo un apsmej.

Reklāma
Reklāma

Televīzijā visu nosaka formāts, kurā stingri jāiekļaujas raidījuma veidotājiem un dalībniekiem, spriež Sirmais. “Zommers ir ļoti labs pavārs, bet raidījumam “Ciemiņš virtuvē” ir noteiktas formāta prasības, un viņš tur ielikts kā “Rimi” pie kases un strādā.” Pats tādā nepiedalītos, jo par visu augstāk vērtē personīgo brīvību.

Par kārtīgu mājsaimnieču raidījumu Sirmais nosauc “Gatavo 3″, tomēr apšauba, ka ekrānā parādītās receptes daudzi cilvēki cenšas arī pielietot.” “Ja gribētu pagatavot Cēzara salātus, noteikti skatītos savā pavārgrāmatā, kuru sarakstījis labs autors, kas visas receptes vairākkārt izmēģinājis, nekā uzticētos raidījumam.”

Labas kulinārijas pārraides uzdevums – radīt skatītājā par ēdienu interesi, uzjundīt gribēšanu gatavot, lai tā uzburbļo kā dzirkstošs šampanietis, galveno uzdevumu formulē Sirmais un ar prieku atceras, kā viņu Uzbekistānas raidījums ne vienu vien iedvesmojis uz plovu.

Kopā ar “Kulta ēdienu” veidotāju komandu pats nodevies nākamās sezonas septiņu raidījumu plānošanai un filmēšanai. Tikko atgriezušies no Somijas, kur nosvinēti Ziemassvētki. Kāda problēma – sniegs viņiem ir, vecītis arī! Pēc dažām nedēļām jādodas uz Peru un Kolumbiju, tāpēc Sirmais tagad pa naktīm internetā vāc visu iespējamo informāciju par šim valstīm. Tā teikt – rok dziļāk.

Skatītāju interese par šīs sezonas kulinārijas raidījumiem Latvijas sabiedriskajā televīzijā

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.