Mobilā versija
+0.2°C
Guna, Judīte
Sestdiena, 10. decembris, 2016
11. marts, 2013
Drukāt

Pieci gardi popkorna našķi

Foto - Aija GeidaFoto - Aija Geida

Kraukšķīgos, izsprāgušos kukurūzas graudus var ēst tāpat, pārkaisītus ar pūdercukuru vai sāli, bet vai zināt, ka no tiem iznāk arī gardi saldumi? Piedāvājam piecus variantus!

 

Austrumu saldumi

• 8 glāzes popkorna,

• 4 glāzes valriekstu,

• 1 glāze kondensētā piena un cukura.

Popkornu izmaļ caur gaļas mašīnu. Riek­stus vai nu smalki sakapā, vai arī izmaļ. Pievieno iebiezināto pienu ar cukuru un izmaisa. Veido mazas desiņas, kuras apviļā samaltajā popkornā. Valrieksti masai dod mazu rūgtumiņu, tāpēc našķi nav šķebinoši saldi, toties ir ļoti aromātiski!

 

Ar vaniļu un rozīnēm
ar_vanilu_un_roziineem

• 8 glāzes popkorna,

• ½ glāzes rozīņu,

• 1∕3 glāzes + 2 ēdamkarotes palmu cukura,

• ¼ glāzes + 1 ēdamkarote kļavu sīrupa,

• 1 tējkarote kokosriekstu eļļas,

• 1 tējkarote vaniļas ekstrakta,

• ¼ tējkarotes sāls.

Rozīnes pārlej ar verdošu ūdeni, pamērcē 5 minūtes un noliek notecināties. Tad sajauc ar popkornu. Visas pārējās sastāvdaļas saliek uzkarsētā pannā un vāra uz lēnas uguns, nemitīgi apmaisot. Vāra aptuveni 3 minūtes, līdz masa kļuvusi staipīga. Pārlej popkorna – rozīņu masai un samaisa. Veido bumbiņas vai trīsstūrīšus, var apviļāt kokosa skaidiņās, magonēs vai samaltos riekstos. Kokosriekstu eļļa un palmu cukurs piedod saldumiem īpašus akcentiņus un sniedz neatkārtojamu garšas buķeti.

 

Sāļie batoniņi

• 6 glāzes popkorna,

• 2 glāzes sālsstandziņu,

• ½ glāzes sālītu zemesriekstu,

• 1 glāze brūnā cukura,

• 1∕3 glāzes saldā krējuma (35 %),

• 1 glāze mazo marshmallows,

• ¼ glāzes ūdens,

• ½ tējkarotes sāls.

Sālsstandziņas vai citus sāļos mazos cepumiņus sakapā vidēji lielos gabaliņos, zemesriekstus sakapā smalki, pēc tam abus bļodā sajauc ar popkornu. Uzkarsē pannu, ielej tajā ūdeni, ieber brūno cukuru un sāli. Uz vidējas uguns vāra, līdz masa paliek dzintarkrāsā (aptuveni 10 – 12 minūtes). Pannu noņem no uguns un uzmanīgi iemaisa saldo krējumu (masa sprakšķ un burbuļo). Tūlīt pat pievieno marshmallows (baltas konfektes, nopērkamas visos lielveikalos) un maisa, līdz tie izkusuši. Tad visu pārlej popkorna, zemesriekstu un sālsstandziņu gabaliņiem un izmaisa, lai karamelizēta masa pilnīgi nosedz popkornu. Izklāj uz pannas, kurā ielikts cepamais papīrs, un pieblīvē. Atstāj, lai sakalst, pēc tam sagriež batoniņos. Barojoša un garda uzkoda!

 

Kraukšķīgās bumbas

kraukskiigas_bumbas• 8 glāzes popkorna,

• 170 g sviesta,

• ¾ glāzes brūnā cukura,

• ¾ glāzes baltā cukura,

• ½ glāzes gaišā cukura sīrupa,

• ½ glāzes ūdens,

• ¼ tējkarotes sāls.

Popkornu saber lielā bļodā. Uz vidējas uguns uzkarsē pannu un ielej tajā ūdeni, pievieno abu veidu cukurus, sīrupu. Kad masa ir palikusi tumšāka (aptuveni pēc 4 minūtēm), pievieno sviestu. Kad sviests izkusis, masu pārlej popkornam, rūpīgi izmaisa. Kamēr masa vēl silta, izveido bumbas. Var apviļāt sezama sēkliņās. Sanāk saldas un kraukšķīgas bumbas – bērniem dikti garšo, pieaugušajiem varētu būt par saldu.

 

Saldie tornīši
Saldie_torniishi

• 6 glāzes popkorna,

• 1 glāze brūnā cukura,

• ½ glāzes Indijas riekstu,

• ½ glāzes mandeļu,

• ¼ glāzes ūdens,

• 1 ēdamkarote sviesta,

• 2 ēdamkarotes sezama sēklu,

• 1 tējkarote sāls.

Abu veidu riekstus sakapā un apgrauzdē uz pannas. Sezama sēkliņas apgrauzdē atsevišķi. Katlā uzvāra ūdeni, izkausē sviestu, cukuru un pavāra aptuveni 4 minūtes, līdz masa sāk karamelizēties. Pievieno popkornu, apgrauzdētos riekstus un sezama sēkliņas. Āri izmaisa, lai karamele vienmērīgi izlīdzina masu. Pārkaisa sāli. Saliek trauciņos sastingt. Vislabāk garšo, kamēr silti. Apgrauzdētie rieksti un sezama sēkliņas dod patīkamu garšu.

 

 

SVARĪGI

Kā sagatavot popkornu?

Katliņā ielej nedaudz eļļas un lielu sauju kukurūzas graudu. Tos uz vidējas uguns karsē 5 – 6 minūtes. Tiklīdz pirmie graudi izsprāgst, katlu noņem no uguns, citādi apakša var piedegt. Kad lielākā daļa graudu izsprāguši, tos saber bļodā (ja atstāsiet katlā, apakšējie turpinās karsēties un kļūs tumši). Popkornu pirms gatavošanas pārlasa uz paplātes, lai saldumos nenonāk pusizsprāgušie vai neizsprāgušie graudi, kuri ir cieti un kurus ir ļoti nepatīkami uzkost.

 

 

 

Pievienot komentāru

Draugiem Facebook Twitter Google+