Foto: Shutterstock

11 vislabākās tautas metodes, kā iztīrīt traipus 3

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Veselam
Produkti, kas nāk par labu aizkuņģa dziedzera veselībai un pat samazina aizkuņģa dziedzera vēža risku 9
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst īsti brīnumbērni un laimes lutekļi 6
Kokteilis
“Jūs nevarat iedomāties… Man rokas trīc!” Katrīni Vasiļevsku pārsteidz saņemtais piecciparu atalgojums 103
Lasīt citas ziņas

Nejauši apgāžot kafijas krūzi vai vīna glāzi, ēdot pakusušu un pilošu saldējumu vai sulīgas zemenes, uz galdauta vai apģērba veidosies traips. Lai tas audumā nenogruntētos uz palikšanu, jārīkojas nekavējoties. Nereti pirmais palīgs, lai novērstu traipu, ir ūdens un ožamais spirts.

1. Kafijas vai stipras tējas traipus berzē ar siltā ūdenī samitrināti suku. Tad apģērbu mazgā siltā ziepjūdenī, kam pievieno pustējkaroti sodas vai arī 1 tējkaroti ožamā spirta uz 1 l ūdens, pēc tam skalo divas reizes siltā un vienu reizi aukstā etiķūdenī.

CITI ŠOBRĪD LASA

2. Svaigu šokolādes traipu var tīrīt ar ožamā spirta šķīdumu vai arī ar ļoti koncentrētu sālsšķīdumu.

3. Olas radītos traipus jācenšas iztīrīt pēc iespējas ātrāk, jo to sastāvā esošās olbaltumvielas ar laiku pārvēršas nešķīstošos savienojumos, kurus ļoti grūti iztīrīt. Svaigus traipus tīra ar ūdeni, kam pievienots ožamais spirts.

4. Ogu sulas traipu, ja tas svaigs, ierīvē ar citrona šķēlīti. Var ierīvēt ar etiķi un tad mazgāt kā parasti.

5. Baltvīna traipu ieteicams parīvēt ar ledusgabaliņu, līdz tie izzūd. Pēc tam tīrīto vietu nosusina ar salveti. Ledu var aizstāt ar ļoti aukstu ūdeni.

6. Asins traips nekavējoties jāizskalo vēsā ūdenī. Ja nepieciešams, apģērba gabals, palags vai kas cits, uz kura ir asins atstātie traipi, jāiemērc ziepjūdenī (ūdens un veļas ziepju maisījums) uz vairākām stundām.

7. Sadzeltējušu gultasveļu, kas pārāk ilgi turēta skapī vai kumodē, var glābt, iemērcot novārījumā, kas pagatavots no diviem vai trim rabarbera kātiem un 3 tasēm verdoša ūdens. Pēc tam gultasveļu izžauj saulē. Atkārto tik reižu, cik nepieciešams, līdz dzeltējums pazudis. Rabarberu novārījuma vietā var izmantot 1 tasi citrona sulas, kas izšķīdināta 2 tasēs ūdens.

8. Piena un saldējuma traipi jātīra ar siltu, bet ne karstu ūdeni. Olbaltumvielas karstā ūdenī sarecē un būs grūti iztīrāmas.

9. Svaigus zāles traipus var vienkārši izmazgāt siltā ziepju šķīdumā ar nelielu ožamā spirta piedevu (1 tējkarote ožamā spirta uz 1 glāzi ziepju šķīduma). Var tīrīt arī ar vārāmā sāls šķīdumu (1 tējkarote sāls uz pusglāzi silta ūdens). Pēc tīrīšanas apģērbu izskalo siltā ūdenī.

Reklāma
Reklāma

10. Smaržas radīts traips izzudīs, ja to paberzēs ar spirtā samērcētu vates piciņu.

11. Lai atbrīvotos no košļājamās gumijas, apģērba gabalu ieliek polietilēna maisiņā un ievieto saldētavā uz 30–45 minūtēm. Tad košļājamajai gumijai vajadzētu nonākt nost. Ja pēdas tomēr paliek, apģērba gabalu pirms mazgāšanas var iemērkt etiķūdenī.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.