Galvaspilsētā “Staro Rīga”, daudzveidīgi koncerti un svētku uguņošana 3

Rīgā saistībā ar valsts svētkiem paredzēta plaša svinību programma – svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Iekšlietu ministrijas (IeM) vienību militārā parāde, svinīgs pasākums pie Brīvības pieminekļa, daudzveidīgi koncerti, kopīga Latvijas himnas dziedāšana 11. novembra krastmalā un svētku uguņošana, informē Rīgas domē.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Lasīt citas ziņas

Gaidot 18. novembri, iedzīvotāji aicināti apmeklēt svētku ieskaņas pasākumus, kas notiks 15., 16. un 17. novembrī. Šajās dienās būs gan Latvijas Nacionālā teātra izrāde “Latgola.LV -1”, gan koncerti ar koru, pūtēju orķestra, tautas deju ansambļu, bērnu vokālās grupas un tautā iemīļotu solistu piedalīšanos, kas notiks Rīgas kultūras centros, Rīgas Sv. Jēkaba Romas katoļu katedrālē un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Svētku rīts galvaspilsētā sāksies ar dievkalpojumu Rīgas doma baznīcā. Pēc tam iedzīvotāji gaidīti pie Brīvības pieminekļa, kur notiks ziedu nolikšanas ceremonija, bet vēlāk ikvienam interesentam 11. novembra krastmalā būs iespēja vērot NBS un IeM vienību militāro parādi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vakarā rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti pie Brīvības pieminekļa uz svinīgo pasākumu, kur piedalīsies profesionālais pūtēju orķestris “Rīga”, jauniešu koris “Balsis”, solisti Ieva Parša un Intars Busulis, kā arī diriģenti Mārtiņš Ozoliņš, Agita Ikauniece un Ints Teterovskis. Pasākumu vadīs Haralds Burkovskis.

Tāpat 18. novembra vakarā ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts doties uz Esplanādi un nogaršot gabaliņu no Latvijas dzimšanas dienas Dižtortes, kas ir nebijis izaicinājums Latvijas konditoriem – dienas laikā plānots izveidot vairāk nekā tonnu smagu siera – aveņu torti, kura aizņems vairāk nekā 38 kvadrātmetrus. Latvijas dzimšanas dienas dižtorti gatavos plaša komanda: konditoreja – ceptuve “Drusti” un astoņi konditori. Tortes atklāšanu vadīs Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Egliens, un katrs Latvijas iedzīvotājs ir aicināts nākt un nogaršot savu dižtortes gabaliņu 18.novembrī, Esplanādē sākot no plkst. 17.

18. novembra vakarā jau divpadsmito gadu notiks Nacionālās apvienības un biedrības “Sargi valodu un Latviju”” rīkots lāpu gājiens, kas plkst. 18.00 sāksies no Kārļa Ulmaņa pieminekļa, bet noslēgsies pie Brīvības pieminekļa. Pirms gada lāpu gājiens pulcēja vairāk nekā 12 000 dalībniekus. Organizatori plāno dalībniekiem izsniegt gandrīz 10 000 lāpas un lielākas iespējas tās saņemt ir atnākot savlaicīgi. Koncertā uzstāsies grupa “Teikas muzikanti”, Nacionālās apvienības dziedošo jauniešu grupa, kā arī rokgrupa “Dūmi” Fēliksa Ķiģeļa un Jāņa Buķeļa vadībā.

Plkst. 20 klātesošos pie Brīvības pieminekļa uzrunās Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš. Plkst. 21 jau tradicionāli valsts svētkos iedzīvotāji aicināti vienoties kopīgā Latvijas himnas “Dievs, svētī Latviju!” dziedāšanā un krāšņas uguņošanas vērošanā 11. novembra krastmalā.

Līdztekus šiem pasākumiem Rīgā ikvienam ir iespēja apmeklēt daudzos koncertus.

Rīgas Kongresu namā, piedaloties Vidzemes kamerorķestrim, korim “Sōla” un daudziem pazīstamiem, tautā iemīļotiem solistiem notiks koncerts “Trejas gunis atmodai”. Rīgas Latviešu biedrības namā klausītājus uz koncertu “Spēka vārdi Latvijai” gaidīs folkloras kopas.

Reklāma
Reklāma

Kultūras centrā “Mazā ģilde” uzstāsies kori “Balsis” un “Jasmīnas koris” koncertā “Mūžam dzīvot…”, bet Lielajā ģildē koncertā “Veltījums” muzicēs Rīgas mūzikas skolu apvienotais simfoniskais orķestris.

Savukārt Rīgas Latviešu biedrības namā būs Latvijas vīru koru dižkoncerts “Rīga dimd, Latvija dzied”.

Svētku koncerti būs ne tikai pilsētas centrā, bet arī apkaimēs.

Koncertā “Es stāvu dziesmas vidū”, kas notiks Kultūras un atpūtas centrā “Imanta”, skatītājus priecēs dziedātāji Zigfrīds Muktupāvels un Ieva Sutugova kopā ar kori un instrumentālo grupu.

Rīgas Kultūras centrā “Iļģuciems” ar brāļu Ziemeļu piedalīšanos būs koncerts “Es gribu dzīvot Tēvu zemē”, bet Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” uzstāsies Liepājas simfoniskais orķestris ar solistēm Elīnu Šimkus un Ilzi Zariņu. Atpūtas centrā “Lido” apmeklētāji aicināti uz Latvijas dzimšanas dienas koncertu.

Svētku pasākumi notiks arī pilsētas muzejos, gan Rīgas Jūgendstila centrā, gan Rīgas Porcelāna muzejā, kā arī dievnamos – Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā un Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

Īpašu svētku noskaņu šajās dienās no 14. līdz 18. novembrim pilsētā radīs Gaismas festivāls “Staro Rīga 2014”, kā arī pilsētas noformējums – vides objekti “Spārni”, “Novembra stari”, “Vertikāle”, “Lidojuma ceļš”, “Arka” un citi pilsētas parkos, laukumos, skvēros, alejā, kā arī Vecpilsētā un kanālmalā, kur būs izvietots dzīvā uguns noformējums ar objektiem “Ugunsziedi”, “Ugunsburas”, sveču grozi, sveču gaismas kastes, uguns trauki un ugunskuri.

18. novembrī sabiedriskais transports Rīgā bez maksas!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.