1819. gada 9. jūlijā. Dzimis šujmašīnas izgudrotājs Eliass Hovs 0

Pirms 200 gadiem ASV Masačūsetsas štatā piedzima Eliass Hovs (1819–1867), kura devums tehnikas progresā ir šujmašīnas izgudrošana.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Kokteilis
Vārdu maģija: ko par tevi atklāj burtu skaits tavā vārdā
Lasīt citas ziņas

Tiesa, Hovs nebija pirmais, kuram iešāvās prātā doma radīt tādu ierīci. Pirms viņa jau bija zināmi apmēram 80 dažādi vairāk vai mazāk nepilnībām apveltīti šujmašīnu paveidi, taču tieši Hova piedāvātais, citu ierīču uzlabojumos balstītais variants, izrādījās vispraktiskākais, tika ieviests plašā sērijveida ražošanā visā pasaulē un izdzīvojis līdz mūsdienām.

Viņa šujmašīnas trīs būtiskākie principi bija – adata ar actiņu apakšdaļā, apakšējais diegs un automātiska šujamā diega padeve. Hovs jau kopš bērnības bija pazīstams ar ražošanas procesu šūšanas uzņēmumos un vēlāk pats tajos arī strādāja par mehāniķi. Šūšanas cehos redzētā iespaidā tapa viņa izgudrojums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Profesionāla šuvēja minūtē varēja izdarīt ap 50 dūrieniem ar adatu minūtē, bet Hova mašīna – 300 minūtē, turklāt vīle bija ideāli taisna. Izgudrotājs šujmašīnu vairākkārt uzlaboja, līdz 1846. gadā to pabeidza tiktāl, lai varētu izņemt patentu.

Tajā pašā gadā Hova šujmašīnu patentēja arī Anglijā, kur drīz vien aptvēra tās nozīmi tekstilrūpniecībā. Ātru peļņu Hovam viņa izgudrojums tomēr nenesa. Turklāt drīz nācās tiesāties ar konkurentiem, piemēram, Izaku Zingeru, kura šujmašīnas faktiski bija viņa idejas kopijas.

Plašu atzinība Hova šujmašīnas guva 19. gadsimta 60. gadu beigās, kad jau pēc izgudrotāja nāves viņa dzimta nodibināja fabriku to ražošanai un kļuva par miljonāriem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.