Foto – Shutterstock

Ideāli izcepta ola – “actiņa” – brokastīs. 5 viltības, kā to pagatavot 0

Olas ir gardu brokastu neatņemama sastāvdaļa. Veselīga uztura piekritēji parasti kultenim pievieno tomātus un avokado, pilngraudu maizi. Savukārt sātīga ēdiena piekritēji labprāt to pagatavo ar bekona vai kūpinātas gaļas šķēlītēm.

LE
LETA
Ziņas
Ielās patrulēs karavīri, par ierobežojumu neievērošanu – kriminālatbildība. Jauni plāni Covid-19 apturēšanai? 82
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Paziņo, cik liela ir vidējā pensija Latvijā un, cik vidēji saņem pensionārs ES 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Jauni noteikumi, kas katram būs jāizdara pirms manikīra un friziera apmeklējuma 6
18 stundas

Olas ir ne vien lielisks olbaltumvielu avots, bet arī ļoti gardas, turklāt tās ir ātri pagatavojamas.

Taču, kā pagatavot ideālas olas, zina nedaudzi. Ir jāzina daži knifi, pateicoties kuriem olas izcepsies vajadzīgajā konsistencē un neiztecēs pa visu pannu. Šādas pareizi pagatavotas olas derēs ne tikai brokastīm, bet arī veiksmīgi papildinās dārzeņu salātus, makaronu un pat gaļas ēdienus.

Pagatavošanas padomi

1.Izvēlieties pareizo pannu – protams, olām nav paredzēta speciāla panna. Pilnīgi derēs izplatītā čuguna panna vai panna ar nepiedegošo pārklājumu. Ja jūs izmantosiet cepšanai nerūsējošā tērauda pannu, tad vajadzēs pievienot mazliet vairāk eļļas. Pannas izmēram nav nozīmes. Vienas olas uzcepšanai derēs panna ar diametru 20 centimetri, savukārt omletes pagatavošanai visai ģimenei ieteicama panna 30 cm diametrā.

2.Izvēlieties pareizo temperatūru – olas jācep uz vidējas uguns. Ja panna atradīsies uz pārāk lielas uguns, olas malas sāks piedegt un pārvērsties par miziņu, bet viducis joprojām paliks šķidrs. Savukārt uz pārāk aukstas pannas olas cepsies ļoti ilgi. Kā noteikt nepieciešamo temperatūru? Iesitiet olu pannā, sadzirdiet čurkstēšanu. Cepiet!

3.Kā iegūt ideālu olas virspusi jeb actiņu? Augstākā māksla ir sabalansēt olas vidējo daļu ar tās malām. Šķidrs dzeltenums ir tas, kas atšķir lielisku actiņu no izcilas. Vienmēr pievērsiet uzmanību, lai baltums nepaliktu šķidrs. Tas ir daudz svarīgāk. Cepšanas procesam pa vidu varat uzlikt pannai vāku, tas palīdzēs olai vienmērīgi izcepties no virspuses. Tie, kam garšo kārtīgi saceptas olas bez šķidra dzeltenuma, olu var apgriezt otrādi un vēl cept vienu vai divas minūtes.

Saistītie raksti

4.Cik ilgi cept? Nav precīzi noteikta laika, cik ilgi jācep olas. Baltums izcepsies dažu minūšu laikā, sevišķi ja pannai uzliksiet vāku. Pēc tam, kad baltums ir izcepies, kā likums arī dzeltenums ir vajadzīgajā konsistencē. Dzeltenuma gatavību var pārbaudīt, uzspiežot tam ar pirkstu. Svarīgi cepšanas laikā nekratīt un negrozīt pannu, jo tas var traumēt dzeltenumu, un tad to vairs nekas nevarēs labot.

5.Cepšanai izmantot augu eļļu vai sviestu? Vislabāk būtu izmantot karotīti viena un karotīti otra produkta. Sviestam pirms olas iesišanas jābūt pilnīgi izkusušam un pa apli jāizplūst pa visu pannu, bet augu eļļai jābūt šķidrai un dzidrai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga, tumīga, aromātiska: meksikāņu zupa ar frikadelēm 1
19 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Suns, kas nav tikai suns: Pepija gaida pandēmijas beigas, lai varētu sākt strādāt
20 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Pelni puķu dārziņam: tagad vai pavasarī?
20 stundas
MP
Maija Pastare
Praktiski
Vai priekšnieks drīkst rakstīt “WhatsaApp” no agra rīta līdz vēlam vakaram: 5 jautājumi par attālināto darbu 3
20 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ielās patrulēs karavīri, par ierobežojumu neievērošanu – kriminālatbildība. Jauni plāni Covid-19 apturēšanai? 82
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Paziņo, cik liela ir vidējā pensija Latvijā un, cik vidēji saņem pensionārs ES 59
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Jauni noteikumi, kas katram būs jāizdara pirms manikīra un friziera apmeklējuma 6
18 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sākta pārbaude saistībā ar premjera Kariņa nopludinātajiem attēliem no videonovērošanas ierakstiem 65
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO: Lai iekļūtu iekšā, bija jāiesaista pretterorisma vienība “Omega”. Ko policija atklāja Rīgas centrā? 3
15 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
10 ēdienu receptes ar sieru: no zupām līdz saldēdieniem 1
1 diena
EK
Elīna Kondrāte
Praktiski
Alga no 650 līdz 1000 eiro mēnesī. Kā var veidoties tik liela algas atšķirība vienā amatā? 2
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
10 senatnīgi tautas ticējumi: būs vai nebūs īsta ziema?
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
FOTO. Lai vasarā atkal priecētu, kokveida peonijām laiks doties ziemas guļā: kā tās “iepakot”
2 dienas
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Vai vecmāmiņa var būt oficiāla auklīte un saņemt pašvaldības līdzfinansējumu? 14
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ēdienu blogera Kaspara Virsnīša recepte: perfektie vistu šķiņķīši 1
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Atkārtota inficēšanās ar Covid-19 tiek fiksēta reti, taču Latvijā divi cilvēki atkal saslimuši 1
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Covid-19 sasniedzis arī vienīgo līdz šim Latvijā šīs slimības saudzēto novadu
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Parakstījušies jau vairāk nekā 10 000: Vecāki sašutuši par prasību bērniem skolās lietot sejas maskas 17
10 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Covid-19 “nokauj” slēpošanu: Eiropa strīdas slēpošanas trašu dēļ 3
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Jāgatavojas drošības pasākumus ievērot vismaz līdz vasaras vidum, brīdina premjers 20
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Epidemiologs skaidro, kāpēc bija jāaizliedz brīvdienās tirgot alkoholu 13
12 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
VIDEO. No atrakciju parka Imantā nozog un piedzirda tītaru
8 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Ilze Aizsilniece: Bažas raisa iecere noteikt kriminālatbildību par Covid-19 ierobežojumu pārkāpšanu 9
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sākta pārbaude saistībā ar premjera Kariņa nopludinātajiem attēliem no videonovērošanas ierakstiem 65
1 diena
ML
Māra Libeka
Stāsti
Ja statistiku par mirušo skaitu sāktu detalizēti analizēt, aina nebūtu tik dramatiska. Saruna ar infektoloģi Ludmilu Vīksnu 28
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Paziņo, cik liela ir vidējā pensija Latvijā un, cik vidēji saņem pensionārs ES 59
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Skaistas, drosmīgas un neatvairāmas: kādas bija Džeimsa Bonda meitenes filmās no 1962. līdz 2021.gadam 1
20 stundas
PA
Pēteris Apinis
Veselam
Pēteris Apinis: Vakcīnas pret Covid-19. Ko mēs zinām par šo vakcīnu drošību? 39
1 diena
MP
Maija Pastare
Praktiski
Vai priekšnieks drīkst rakstīt “WhatsaApp” no agra rīta līdz vēlam vakaram: 5 jautājumi par attālināto darbu 3
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Ģitārists Kaspars Ansons dēlam devis vārdu Kastanis: man patīk lietas izdomāt, negribu visu “pēc saraksta” 11
19 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Pelni puķu dārziņam: tagad vai pavasarī?
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Piecgadīgā princese Šarlote nebeidz pārsteigt ar savu uzstājību: pati izlēmusi aprunāties ar karalieni Elizabeti II 10
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Ziņas
Covid-19 “nokauj” slēpošanu: Eiropa strīdas slēpošanas trašu dēļ 3
22:48
SK
Skaties.lv
Ziņas
VIDEO. No atrakciju parka Imantā nozog un piedzirda tītaru
22:16
LA
LA.LV
Ziņas
Atkārtota inficēšanās ar Covid-19 tiek fiksēta reti, taču Latvijā divi cilvēki atkal saslimuši 1
22:03