Foto – Shutterstock

Ideāli izcepta ola – “actiņa” – brokastīs. 5 viltības, kā to pagatavot 16

Praktiski.lv

Olas ir gardu brokastu neatņemama sastāvdaļa. Veselīga uztura piekritēji parasti kultenim pievieno tomātus un avokado, pilngraudu maizi. Savukārt sātīga ēdiena piekritēji labprāt to pagatavo ar bekona vai kūpinātas gaļas šķēlītēm.

Reklāma
Reklāma
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis 183
Krimināls
Krituši visi antirekordi – savākts 600 000 narkomānu izlietoto šļirču. Atrasta arī traģiskā “narkozombiju” viela 8
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Lasīt citas ziņas

Olas ir ne vien lielisks olbaltumvielu avots, bet arī ļoti gardas, turklāt tās ir ātri pagatavojamas.

Taču, kā pagatavot ideālas olas, zina nedaudzi. Ir jāzina daži knifi, pateicoties kuriem olas izcepsies vajadzīgajā konsistencē un neiztecēs pa visu pannu. Šādas pareizi pagatavotas olas derēs ne tikai brokastīm, bet arī veiksmīgi papildinās dārzeņu salātus, makaronu un pat gaļas ēdienus.

Pagatavošanas padomi

CITI ŠOBRĪD LASA

1.Izvēlieties pareizo pannu – protams, olām nav paredzēta speciāla panna. Pilnīgi derēs izplatītā čuguna panna vai panna ar nepiedegošo pārklājumu. Ja jūs izmantosiet cepšanai nerūsējošā tērauda pannu, tad vajadzēs pievienot mazliet vairāk eļļas. Pannas izmēram nav nozīmes. Vienas olas uzcepšanai derēs panna ar diametru 20 centimetri, savukārt omletes pagatavošanai visai ģimenei ieteicama panna 30 cm diametrā.

2.Izvēlieties pareizo temperatūru – olas jācep uz vidējas uguns. Ja panna atradīsies uz pārāk lielas uguns, olas malas sāks piedegt un pārvērsties par miziņu, bet viducis joprojām paliks šķidrs. Savukārt uz pārāk aukstas pannas olas cepsies ļoti ilgi. Kā noteikt nepieciešamo temperatūru? Iesitiet olu pannā, sadzirdiet čurkstēšanu. Cepiet!

3.Kā iegūt ideālu olas virspusi jeb actiņu? Augstākā māksla ir sabalansēt olas vidējo daļu ar tās malām. Šķidrs dzeltenums ir tas, kas atšķir lielisku actiņu no izcilas. Vienmēr pievērsiet uzmanību, lai baltums nepaliktu šķidrs. Tas ir daudz svarīgāk. Cepšanas procesam pa vidu varat uzlikt pannai vāku, tas palīdzēs olai vienmērīgi izcepties no virspuses. Tie, kam garšo kārtīgi saceptas olas bez šķidra dzeltenuma, olu var apgriezt otrādi un vēl cept vienu vai divas minūtes.

4.Cik ilgi cept? Nav precīzi noteikta laika, cik ilgi jācep olas. Baltums izcepsies dažu minūšu laikā, sevišķi ja pannai uzliksiet vāku. Pēc tam, kad baltums ir izcepies, kā likums arī dzeltenums ir vajadzīgajā konsistencē. Dzeltenuma gatavību var pārbaudīt, uzspiežot tam ar pirkstu. Svarīgi cepšanas laikā nekratīt un negrozīt pannu, jo tas var traumēt dzeltenumu, un tad to vairs nekas nevarēs labot.

5.Cepšanai izmantot augu eļļu vai sviestu? Vislabāk būtu izmantot karotīti viena un karotīti otra produkta. Sviestam pirms olas iesišanas jābūt pilnīgi izkusušam un pa apli jāizplūst pa visu pannu, bet augu eļļai jābūt šķidrai un dzidrai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.