Foto – Shutterstock

Ideāli izcepta ola – “actiņa” – brokastīs. 5 viltības, kā to pagatavot 0

Olas ir gardu brokastu neatņemama sastāvdaļa. Veselīga uztura piekritēji parasti kultenim pievieno tomātus un avokado, pilngraudu maizi. Savukārt sātīga ēdiena piekritēji labprāt to pagatavo ar bekona vai kūpinātas gaļas šķēlītēm.

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dana Reizniece-Ozola kaila izpeldas ledainā ūdenī mīnus 23 grādos: “Savā āliņģī nevarētu iekļūt bez dēla neatlaidības un āmura!” 36
22 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šī diena dāvās tev uzvaras sajūtu! Horoskopi 19.janvārim
13 stundas
SK
Skaties.lv
Kokteilis
No pamātes par sievu! Viens no Krievijas skandalozākajiem pāriem sagaidījuši pēcnācēju 17
13 stundas
Lasīt citas ziņas

Olas ir ne vien lielisks olbaltumvielu avots, bet arī ļoti gardas, turklāt tās ir ātri pagatavojamas.

Taču, kā pagatavot ideālas olas, zina nedaudzi. Ir jāzina daži knifi, pateicoties kuriem olas izcepsies vajadzīgajā konsistencē un neiztecēs pa visu pannu. Šādas pareizi pagatavotas olas derēs ne tikai brokastīm, bet arī veiksmīgi papildinās dārzeņu salātus, makaronu un pat gaļas ēdienus.

Pagatavošanas padomi

1.Izvēlieties pareizo pannu – protams, olām nav paredzēta speciāla panna. Pilnīgi derēs izplatītā čuguna panna vai panna ar nepiedegošo pārklājumu. Ja jūs izmantosiet cepšanai nerūsējošā tērauda pannu, tad vajadzēs pievienot mazliet vairāk eļļas. Pannas izmēram nav nozīmes. Vienas olas uzcepšanai derēs panna ar diametru 20 centimetri, savukārt omletes pagatavošanai visai ģimenei ieteicama panna 30 cm diametrā.

2.Izvēlieties pareizo temperatūru – olas jācep uz vidējas uguns. Ja panna atradīsies uz pārāk lielas uguns, olas malas sāks piedegt un pārvērsties par miziņu, bet viducis joprojām paliks šķidrs. Savukārt uz pārāk aukstas pannas olas cepsies ļoti ilgi. Kā noteikt nepieciešamo temperatūru? Iesitiet olu pannā, sadzirdiet čurkstēšanu. Cepiet!

3.Kā iegūt ideālu olas virspusi jeb actiņu? Augstākā māksla ir sabalansēt olas vidējo daļu ar tās malām. Šķidrs dzeltenums ir tas, kas atšķir lielisku actiņu no izcilas. Vienmēr pievērsiet uzmanību, lai baltums nepaliktu šķidrs. Tas ir daudz svarīgāk. Cepšanas procesam pa vidu varat uzlikt pannai vāku, tas palīdzēs olai vienmērīgi izcepties no virspuses. Tie, kam garšo kārtīgi saceptas olas bez šķidra dzeltenuma, olu var apgriezt otrādi un vēl cept vienu vai divas minūtes.

CITI ŠOBRĪD LASA

4.Cik ilgi cept? Nav precīzi noteikta laika, cik ilgi jācep olas. Baltums izcepsies dažu minūšu laikā, sevišķi ja pannai uzliksiet vāku. Pēc tam, kad baltums ir izcepies, kā likums arī dzeltenums ir vajadzīgajā konsistencē. Dzeltenuma gatavību var pārbaudīt, uzspiežot tam ar pirkstu. Svarīgi cepšanas laikā nekratīt un negrozīt pannu, jo tas var traumēt dzeltenumu, un tad to vairs nekas nevarēs labot.

5.Cepšanai izmantot augu eļļu vai sviestu? Vislabāk būtu izmantot karotīti viena un karotīti otra produkta. Sviestam pirms olas iesišanas jābūt pilnīgi izkusušam un pa apli jāizplūst pa visu pannu, bet augu eļļai jābūt šķidrai un dzidrai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Ejam sēņot ziemā! Nē, tas nav joks!
21 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldummīļi sarosās! Mājās gatavota saldā rulete ar aprikožu džemu un zemesriekstiem 1
20 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai biezs un smags sniegs neapdraud siltumnīcu? 2
21 stundas
UG
Uldis Graudiņš

Ziņas
Latvijas uzņēmums ar dēlīšiem no finiera putekļiem un plastmasas iekaro Eiropu 1
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dana Reizniece-Ozola kaila izpeldas ledainā ūdenī mīnus 23 grādos: “Savā āliņģī nevarētu iekļūt bez dēla neatlaidības un āmura!” 36
22 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šī diena dāvās tev uzvaras sajūtu! Horoskopi 19.janvārim
13 stundas
SK
Skaties.lv
Kokteilis
No pamātes par sievu! Viens no Krievijas skandalozākajiem pāriem sagaidījuši pēcnācēju 17
13 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Dziedātāja Laura Reinika mīļotā māsa Rūta atklājusi, ka sava pirmā bērniņa gaidīšanas laiku viņa tā arī neiemācījās izbaudīt 8
21 stundas
MA
Māris Antonevičs
Ziņas
“Liela daļa Latvijas iedzīvotāju, arī viņš pats, ļoti vēlētos saņemt Krievijas vakcīnu.” Krievijas dezinformācijas apskats 39
15 stundas
Lasīt citas ziņas
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Ko varam mājoklī izmainīt, lai mājsēdi padarītu pēc iespējas omulīgu? 3
1 diena
MB
Madara Briede
Praktiski
Kas ir domājamā daļa?
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilam brīvdienu ēdienam! Kalmāra gredzentiņi ar kokosriekstu pienu, kariju, ķiršu tomātiņiem un kabaci
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
moderni iekārtot mājokli: šī gada 6 aktuālākās tendences
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldais kartupelis ar kazas sieru: izcila vakariņu recepte izsmalcinātu garšu cienītājiem
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ātri, veselīgi un ļoti garšīgi: ķirbja – pesto sendvičmaizītes 2
5 dienas
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Par 100 miljonu sadali lēma dažās stundās 2
2 stundas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Kravas auto vadītājs Aleksandrs, brauca pa galveno ceļu, tomēr vainīgs 3
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vietām snigs, sals saglabāsies. Laika prognoze otrdienai
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Skaidro, vai Latvijā varētu strauji izplatīties īpaši lipīgais koronavīrusa britu paveids
2 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
“Nezinu, kur atradām spēku!” Divas sievietes izglābj Daugavā ielūzušu ģimeni ar zīdaini 1
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
VID pērn valsts budžetā iekasējis mazāk naudas. Skaidro, kāpēc neizpildīja ieņēmumu plānu
1 stunda
ML
Māra Lapsa
Veselam
“Ēdu šokolādes konfektes un sastāvā pamanu pārtikas piedevu E471!” Kas tas ir un kā ietekmē veselību? 1
1 stunda
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
Latvija – beziepakojuma veikalu lielvalsts?
2 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Neparasts gadījums – dakteris Jakovins. Krāpnieks tiesu izpildītāja mantijā? Nedēļas notikumu apskats 11
1 diena
SK
Skaties.lv
Ziņas
Jauns skandāls? Pūces stāvvietu atļaujas lietā atklājušies jauni apstākļi 23
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latviešu fotogrāfe iemūžina ziemas skaistumu neatkārtojamās bildēs: brīnišķīgā Latvijas daba 6
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Nekad mūžā nespēju iedomāties, ka kādreiz to teikšu!”. Producents Juris Millers atklāj, ka pašmāju sabiedriskā TV uzdevumu šobrīd veic Krievijas galvenais TV kanāls 72
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Laukos
“Nav brīvu vietu.” Ziemas prieki pandēmijas apstākļos. Svarīgākais, kas jāzina 1
1 diena
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Pabriks atklāj, ka Latvijas aizsardzības resors gatavojas iepirkt kara hospitāli 18
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldummīļi sarosās! Mājās gatavota saldā rulete ar aprikožu džemu un zemesriekstiem 1
20 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
“Nekad vēl tā nav bijis, ka nodod preci veikalam un tūlīt vajag vēl.” Audzis pieprasījums pēc zāļu tējām 9
1 diena
IK
Ilze Kalve
Ziņas
Jaunie imigrācijas noteikumi ir sarežģīti: Vai Latvijā dzīvojoša sieva ar bērniem varēs pārcelties pie AK strādājošā vīra? 11
1 diena
ZR
Zane Rutkovska
Ziņas
Traģisks ugungrēks Kruspils pusē: pārmeklējot degošu ēku, atrod bojāgājušo
09:24
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
8 jautājumi, kurus sev uzdot pirms mūzikas instrumenta iegādes
08:47
LE
LETA
Veselam
Kopumā vakcinācijas devas pret Covid-19 saņēmuši 16 070 cilvēki
08:35