1859. gada 26. jūlijā. Rīgā iesvēta Anglikāņu baznīcu 0

Pirms 160 gadiem Rīgā iesvētīja pēc arhitekta Johana Daniela Felsko projekta celto Anglikāņu baznīcu. Lai iesvētītu dievnamu, īpaši no Londonas bija ieradies anglikāņu bīskaps Volters Džons Trovers.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Lasīt citas ziņas

Iebrauca arī anglikāņu draudzes vadības pārstāvji no Sanktpēterburgas. Tāpat klāt bija Rīgas rātskungi un citu konfesiju garīdznieki. Anglikāņu draudze Rīgā izveidojās 1822. gadā. Tās locekļi bija lielākoties angļu tirgotāji, jūrnieki un citi darījumu ļaudis, kas kādu laiku uzturējās pilsētā. Sākumā draudzes dievkalpojumi notika Reformātu baznīcā.

Paši savas neogotikas stilā būvētās baznīcas celtniecību anglikāņi uzsāka 1853. gadā. Pirms tam ar kuģi atveda veselu kravu Anglijas zemes pamatam. Arī ķieģeļus un kaļķakmeni atveda no Anglijas, tāpat vēlāk baznīcas iekārtu, kas gan padomju gados, 20. gadsimta 60.–70. gados gājusi zudumā, dievnamu pārtaisot par studentu klubu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Krimas kara dēļ baznīcas būve uz vairākiem gadiem politisku iemeslu dēļ apstājās, bet 1857. gada pavasarī atsākās toreizējā britu konsula Rīgā Ričarda Levindža Svifta klātbūtnē. Baznīcas pamatos iemūrēja kapsulu ar vēstījumu angļu un latīņu valodā, kā arī Anglijā un Krievijā apgrozībā esošās monētas.

Lai arī iesvētīta, 1859. gada jūlijā baznīca vēl pilnībā nebija gatava, un dievkalpojumi tajā sākās vien novembra beigās. Kā dievnams Anglikāņu baznīca pēc padomju okupācijas perioda atkal sāka funkcionēt 1995. gadā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.