Londonas pazemes dzelzceļš – metro priekštecis 19. gs.
Londonas pazemes dzelzceļš – metro priekštecis 19. gs.
Arhīva foto

1863. gada 10. janvārī. Apvērsums pilsētu transportā 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Kāda būs Ukraina 5-10 gadus pēc kara? Zelenskis aicina nefantazēt, bet divas lietas viņš apsola
Lasīt citas ziņas

Pirms 160 gadiem Londonā atklāja pasaulē pirmo pazemes dzelzceļa līniju – mūsdienu metro priekšteci. Aptuveni sešus kilometrus garā līnija savienoja trīs svarīgākās Londonas dzelzceļa stacijas – Padingtonu, Jūstonu un Kingskrosu. Tā kā kompāniju sauca ‘’Metropolitan Railway’’, tautas mutē iegāja saīsinājums “met” vai “metro”.

Gāzes lampu apgaismotos koka vagonus tuneļos vilka tvaika lokomotīves, kas kā kurināmo izmantoja degvielu. No piedūmojuma tas pilnībā izvairīties neļāva, taču pazemes dzelzceļa galvenā priekšrocība bija ātrums un iespēja ievērot grafiku. Ideju par transporta novirzīšana prom no virszemes 19. gadsimta 50. gados virzīja jurists un politiķis Čārlzs Pīrsons.

CITI ŠOBRĪD LASA

Londonas iedzīvotāju skaits šajā laikā ļoti strauji auga, ielas bija pilnas karietēm, kebiem un gājēju pūļiem, savukārt dzelzceļa līniju un staciju daudzums pilsētas centrā jau bija tāds, ka vēl blīvāku tīklu iestādes neuzskatīja par iespējamu. Metro priekšteci cēla, rokot nevis tuneļus, bet gan aptuveni 10 metrus platas tranšejas, virs kurām izbūvēja metāla konstrukcijām nostiprinātas ķieģeļu arkas.

Pēc tam tās apbēra ar zemi vai iekārtoja ielas. Šāda metode ļāva izvairīties no bīstamiem nogruvumiem, kaut bija arī saistīta ar krietniem izdevumiem, jo nācās nojaukt lielu skaitu līnijas trasē esošu māju, bet to iemītniekiem maksāt kompensācijas. Būvi finansēja par 600 akcionāru līdzekļiem.

Par spīti skepsei, ka cilvēki nevēlēsies doties pazemē un tiem nepatiks dūmi un tvaiks stacijās, metro jau no pirmajām dienām iemantoja lielu londoniešu piekrišanu. Atklāšanas dienā tas pārvadāja 38 tūkstošus pasažieru, pirmajā gadā 9,5 miljonus, bet vēl pēc gada jau 12 miljonus. Vilcieni kursēja ik pēc 15–20 minūtēm.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.