Jaunjelgavas pilsētas domes ēka mūsdienās.
Jaunjelgavas pilsētas domes ēka mūsdienās.
Foto: no mantojums.lv

1912. gada 24. novembrī. Greznākā ēka pilsētā 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 18
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
Kāpēc apklusis Krievijas tirāns? Pēc prezidenta vēlēšanām pazudis Putins
Lasīt citas ziņas

Pirms 110 gadiem “Rīgas Avīze” korespondencē no Jaunjelgavas informēja: “Pilsētas valdes nama būve ir jau tik pat kā galīgi pabeigta, izņemot tik sētsvidū kādas mazākas piebūves. Iekšpuse, kas tagad jau pabeigta, izskatās diezgan grezna un ērta.

Tai ierīkotas vairākas kancelejas, kas pieder pie pilsētas pārvaldīšanas. Ierīkota arī elektriskā apgaismošana, kas dod liecību, ka šejienes gādnieki mīl “gaismā” dzīvot, bet ne tumsībā, kas citkārt diemžēl dažās vietās notiek.

CITI ŠOBRĪD LASA

Fasāde, kas atrodas uz tirgus pusi, ir īsti piemērota “valdības namam”. Bez patīkamā un pievilcīgā izskata uz viņas redzami divi cilvēku notēli – vīrieša un sievietes. Vīrietis tur rokās Kurzemes guberņas vapeni un ir uz tā atspiedies, bet sieviete paļaujas uz šķēpa un tādēļ to tur rokā. Jaunuzceltajā namā jau ar oktobra sākumu paspēja pāriet pilsētas pārvaldīšanas iestādes uz pastāvīgu dzīvi.

Vecās īres telpas priekš tām bija par šaurām un neērtām. Arī šī gada rekrūšus, kurus ņēma 15. oktobrī, dabūja ņemt jau jaunajās telpās, caur ko izsargāja pilsētas valde publiku no lieliskas (lielas) drūzmēšanās un spiešanas.”

Jaunjelgavas pašvaldības ēka, kurā vēl pavisam nesen pirms novada apvienošanas ar Aizkraukles novadu atradās Jaunjelgavas novada dome, bet padomju okupācijas dažādos gados pajumti atrada dažādu nosaukumu mācību iestādes, ir viena no lielākajām jūgendstila būvēm Latvijas mazpilsētās, vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis.

Tā tapa pilsētas galvas Hugo Feierabenda pilnvaru laikā vietā, kur iepriekš atradies dārza restorāns un ugunsdzēsēju depo. Agrākā pilsētas valdes ēka joprojām ir reprezentatīvākā celtne Jaunjelgavā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.