Poļu karavīru kapsētas vietā uzstādītais krusts.
Poļu karavīru kapsētas vietā uzstādītais krusts.
visitdaugavpils.lv publicitātes foto

1992. gada 22. novembrī. Daugavpilī atklāta piemiņas zīme bojāgājušajiem poļu karavīriem 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 72
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Pirms 30 gadiem Daugavpilī starp Satiksmes un Vanagu ielu, tā sauktajā Slobodkā, vietā, kur starpkaru laikā atradās Polijas militārā kapsēta un atdusējās 237 kaujās par Latgales atbrīvošanu 1920. gadā kritušie poļu karavīri, tika atklāta piemiņas zīme – 13 m augsts dzelzsbetona krusts, tā atjaunojot cīņās pret lieliniekiem bojāgājušo poļu karavīru piemiņu.

Šajā vietā jau 1928. gada 22. jūnijā ar Latvijas Valsts prezidenta Gustava Zemgala līdzdalību bija atklāts pēc arhitekta Aleksandra Birzenieka projekta veidotais piemineklis ar marmora plāksnēm apšūta sarkofāga formā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Metāla plāksne uz tā poļu valodā vēstīja: “Varonīgajiem poļu karavīriem, kuri krituši par Latvijas neatkarību.”

Toreiz tajos pašos brāļu kapos bija apglabāti arī vairāk nekā 150 Krievijas impērijas armijas poļu tautības karavīru, kritušu kaujās pie Daugavpils Pirmā pasaules kara laikā. Dīvainā kārtā kapsēta izrādījās traucējoša padomju okupācijas varai un 1955. gada februārī saskaņā ar Daugavpils pašvaldības lēmumu daļu kapu nolīdzināja ar zemi, lai šajā vietā iekārtotu smilšu un grants karjeru.

Izrakto kapsētas smilti, neskatoties uz to, ka tajā atradās poļu karavīru kauli, izmantoja šoseju būvei no Daugavpils uz Demeni un Krāslavu. Kapsētu pilnībā likvidēja 1970. gadā, bet, kad tā vairs nebija vajadzīga kā karjers, piemēroja atkritumu izgāztuvei. 1992. gadā uzstādītais krusts veidots pēc mākslinieka Romualda Gibovska un arhitektes Vandas Bauļinas projekta. Uzraksts pie krusta pamatnes poļu valodā stāsta: “Poļu karavīriem, kritušiem šajā zemē.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.