Žurnāla “Svari” zīmējums par Maskavas notikumiem.
Žurnāla “Svari” zīmējums par Maskavas notikumiem.
Arhīva foto

Pirms 100 gadiem 300 ļaužu liels pūlis uzbruka Latvijas sūtniecībai Maskavā 8

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Lasīt citas ziņas

Pirms 100 gadiem, ap pusvienpadsmitiem vakarā aptuveni 300 ļaužu liels pūlis zem sarkanajiem karogiem uzbruka Latvijas sūtniecībai Maskavā, apmētājot to akmeņiem un izsitot četrus logus. Pūlī vairums bija latviešu lielinieku, kuri turklāt saukuši “Nāvi baltās Latvijas pārstāvim!” un aicinājuši “atriebties par katru komunista asins pilienu”.

Draudi tika adresēti Latvijas sūtnim Ērikam Mārtiņam Feldmanim. Tā bija vasaras laikā jau otrā šāda veida akcija pie Latvijas pārstāvniecības, taču šoreiz lielākā un vardarbīgākā, jo pirms tam, 11. jūnija naktī, lielinieku dauzoņas bija tikai izsaukuši dažādus pret “balto Latviju” vērstus, draudīgus lozungus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Akcijas bija saistītas ar nāvessoda izpildīšanu terorismā apsūdzētajam lielinieku diversantam Mārtiņam Čučem, kā arī vēl veselas virknes pretvalstiskā un teroristiskā darbībā pieķertu komunistu arestiem Rīgā.

Latvijas specdienestiem bija zināms, ka šos grupējumus, tostarp ar viltotu naudu, atbalsta Padomju Krievijas sūtniecība Rīgā, taču diplomātisku apsvērumu dēļ to neaizskāra. Ālēšanās pie Latvijas sūtniecības Maskavā, protams, notika ar varasiestāžu ziņu, kaut oficiāli tas netika atzīts.

Lielinieku amatpersonas uz Latvijas protestiem liekulīgi atbildēja, ka “demonstrācijas Padomju Krievijā nav aizliegtas”. Vienlaikus, turpinot riebt par komunistu aģentu izķeršanu Latvijā, rudenī Padomju Krievijā arestēja vairākus Latvijas pilsoņus, kurus apsūdzēja spiegošanā un sarīkoja paraugprāvas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.