Leloklas pilsētiņa, kur Latvijai izgatavoja pirmās monētas.
Leloklas pilsētiņa, kur Latvijai izgatavoja pirmās monētas.
Foto: WIKIPEDIA

1923. gada 3. janvārī. Top Latvijas santīmi 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

Pirms 100 gadiem Latvijas Finanšu ministrijas Tirdzniecības un banku nodaļas vadītājs Konrāds Kacens, atgriezies no kontroles brauciena uz Šveices Neišateles kantona pilsētiņu Leloklu, kur 1922.–1923. gadā pēc Riharda Zariņa metiem tika kaltas bronzas viena, divu, piecu un niķeļa desmit, divdesmit un piecdesmit santīmu monētas – Latvijas valsts pirmā metāla nauda –, “Jaunākajām Ziņām” pastāstīja: “Le Locle ir maza pilsētiņa Šveices rietumos, vienu kilometru no Francijas robežas. Ceļš uz turieni, kas ved pa kalniem un upēm bagātiem apvidiem, pieskaitāms jaukākiem visā pasaulē.

Le Locle atrodas augstā vietā un kopā ar citām tuvākām pilsētiņām pieskaitāma Šveices pulksteņu rūpniecības centram. Tur atrodama Zenita, latvieša (īstenībā Rēvelē dzimušā vācbaltieša. – Red.) Pāvila Būres un citas izslavētas pulksteņu fabrikas. (..) “Huguenin Freres”, kas uzņēmusies izgatavot Latvijas sīko naudu, ir veca kaltuve.

CITI ŠOBRĪD LASA

Agrāk viņas galvenā specialitāte bija pulksteņu vāku štancēšana, ar kuriem tā arī tagad apgādā visas apkārtējās pulksteņu fabrikas. Viņa izgatavo arī sporta nozīmes, ordeņus. Rumānija “H. Fr.” kalusi sīko naudu, bet tagad viņa nodarbināta ar Latvijas sīknaudas izgatavošanu. Pēc tam kals Šveicei sudraba 5 franku gabalus. Man ierodoties, kala 1, 2 un 5 santīmu bronzas gabalus, no kuriem seš­arpus miljoni ripiņu jau atrodas ceļā uz Rīgu. Nākamajās dienās sāks kalt niķeļa naudu.

Latvijas naudai metālu sagatavo Tūnā (pilsēta Šveicē pie Bernes. – Red.).” Gatavo naudu uz Latviju veda nevis pa dzelzceļu caur Vāciju, bet gan ar vilcienu vispirms uz Havras ostu Francijā un tad tālāk kuģī, jo tā bija lētāk. Kacens atzīmēja, ka Šveicē “dzīves dārdzība, salīdzinot ar Latviju, trīsreiz lielāka”, taču “trūkumcietējus savā braucienā pa Šveici es neredzēju”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.