Prāmja katastrofas aina “Jaunākajās Ziņās”.
Prāmja katastrofas aina “Jaunākajās Ziņās”.
Arhīva foto

1930. gada 19. maijā. Gandrīz Gaujas “Titāniks” 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem prese ziņoja par traģikomisku incidentu, kas atgadījies tūristu jau tad pārlieku iecienītajā Siguldā, kuru brīvdienās saulainā un siltā laika dēļ pārplūdināja atpūtnieki ne tikai no Rīgas, bet arī skolēnu ekskursijas no Cēsu, Valmieras un citu Latvijas vietu skolām.

Tilta pār Gauju iepretim Turaidai vēl nebija, un pārcelšanu pāri upei īstenoja prāmis, pie kura izcēlās liela drūzmēšanās. “Pie pārceltuves ap pusdienu notika bez maz šausmīga katastrofa: vecais prāmis, kurš var uzņemt ap 100 cilvēku, pārlieku pieblīvējās ar zaļumniekiem, kuri neievēroja pārcēlāja brīdinājumus un “iešturmēja” prāmi tā, ka pat ābolam vairs nebija vietas, kur nokrist.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārpildītais prāmis, uz kura atradās ap 300 cilvēku, viens pajūgs un motociklets, Gaujas vidū pēkšņi sāka grimt. Izcēlās panika. (..) Prāmis par laimi neiegrima pārlieku dziļi un nogūlās tādā stāvoklī, ka ļaudīm nācās stāvēt ūdenī līdz pusei.

Tādā kļūmīgā stāvoklī viņi nostāvēja Gaujas aukstajā straumē ap 2 stundas, kamēr viena laiva papriekš sievietes ar bērniem un tad vīriešus izcēla malā. (..) Kā bezdelīgas ļaudis tupēja uz prāmja margām, no kurām daža laba eleganta kurpīte un balta zeķīte neglābjami mirka ūdenī.

Barā bija pagadījušies arī pāris muzikantu: viens ar ermoņikām un viens ar vijoli. Kad Gaujas dibens bija laimīgi sasniegts, uz šī “Titānika” atskanēja mūzika un smiekli. Tāpat jautras ainas turpinājās arī krastmalā, kur “izglābtie” piesaulē pusizģērbušies žāvēja savas drēbes.

Zirgu izdevās izjūgt un tas pats izpeldēja malā. Laimīgā kārtā izdevās izglābt visus cilvēkus – tie šoreiz tika galā tikai ar izbailēm. Prāmi izvilka malā un pēc dažām stundām saveda kārtībā,” tā “Jaunākās Ziņas”.

Dažas nedēļas vēlāk, Vasarsvētkos, ar Siguldas prāmi līdzīgos ap­stākļos notika līdzīgs incidents, kurā bija vainojama “pub­lika, kura neklausīja nekādiem brīdinājumiem”. Šie notikumi sakustināja projektu, kas jau vairākkārt bija ticis cilāts Saeimā, taču iepriekš allaž noraidīts, – pāri Gaujai pie Siguldas steidzami nepieciešams tilts.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.