Budjonova armijas sarkanarmietis. 1920. gada padomju plakāts.
Budjonova armijas sarkanarmietis. 1920. gada padomju plakāts.
Arhīva foto.

1930. gada 21. februārī. “Budjonovcu” terors Latgalē 0

Pirms 90 gadiem “Jaunākās Ziņas” rakstīja: “Politiskās policijas Gulbenes rajona darbinieki apcietinājuši Kacēnu pagasta (mūsdienās Kačanova Krievijas Pleskavas apgabalā – red.) robežās komunistu huligānu organizāciju ar nosaukumu “Budjonovci”. Nosaukums atvasināts no komunistu jātnieku armijas vadītāja Budjonija vārda.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Politiskās apsardzības ierēdņu uzmanību uz sevi bija jau agrāk vērsis Kacēnu pagasta iedzīvotājs Mihails Golubevs, kurš pulcināja pie sevis Anaškinas un apkārtējo ciemu jaunatni. Noskaidrojās, ka Golubevs noorganizējis komunistu šūniņu ar minēto nosaukumu. (..) Terorizētie iedzīvotāji cieta klusu.

Ja kāds ierunājās, tam tūliņ piedraudēja ar nogalināšanu vai ēku nodedzināšanu. Bandas dalībnieki iesāka sevišķi aktīvi uzstāties pagājušā gada rudenī. Terors bija vērsts pret turīgākiem iedzīvotājiem, kurus bandīti parasti dēvēja par “kulakiem” un “buržujiem”. Naktīs uz šo iedzīvotāju mājām izdarīja uzbrukumus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dažiem zemniekiem izdauzīti ar rungām visi logi un salauzti pat logu rāmji. Iznīcināts dažāds lauksaimniecības inventārs, nolauztas sētas, nomaitāti augļu kociņi. Iedzīvotāji bija tā iebaidīti, ka, naktij iestājoties, aizbarikādējās savās mājās, nodzēšot uguni un ieslēdzoties.”

Par Mihailu Golubevu bija zināms, ka viņa brālis 1920. gadā nošauts pēc lauka kara tiesas lēmuma, jo Neatkarības kara laikā bija nodarbojies ar telefona līniju postīšanu Latvijas armijas aizmugurē. 1930. gada septembrī Latgales apgabaltiesas priekšā Balvos stājās pavisam 11 “budjonovci”, kuri pēc sākotnējās aizturēšanas bija atbrīvoti pret drošības naudu, taču bija vēl mēģinājuši ietekmēt lieciniekus.

Golubevam tiesa piesprieda trīs gadus pārmācības namā, bet pārējiem par huligānismu katram vienu gadu cietumā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.