Turaidas Rozes kapavieta 1927. gadā.
Turaidas Rozes kapavieta 1927. gadā.
Turaidas Rozes kapavieta 1927. gadā.

Pirms 90 gadiem šajā dienā notika Turaidas Rozes piemiņas atzīmēšana 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 46
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem “Jaunākās Ziņas” atzīmēja: “Rozes kapavietu pie Turaidas baznīcas bieži pušķo rudzupuķu un rožu vainadziņi, kurus nolikušas nezināmas rokas.

No jauna Turaidas Rozi – Maiju plašos vilcienos atdzīvinājis nelaiķis lielais dzejnieks Rainis drāmā “Mīla stiprāka par nāvi”. Kā izglītības ministrs Rainis 1927. gada rudenī personīgi ieradās Turaidā un uz Rozes – Maijas kapa nolika krāšņu sarkanu rožu vainagu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tagad nelaiķa dzejnieka Poruka kundze, kas dzīvo Siguldā, ierosinājusi apzīmēt Rozes kapavietu pie Turaidas baznīcas ar piemērotu piemiņas plāksni. Plāksnes izgatavošanu uzņēmies tēlnieks Zaļkalns.” Vecu liepu puduris pie baznīcas kā leģendārās Turaidas Rozes kaps ticis iezīmēts 20. gadsimta sākumā, bet 1922. gadā Siguldas pansijas “Baltā pils” īpašniece Ernestīne Poruka pie tā piestiprināja koka plāksnīti ar uzrak­stu “Še dus Turaidas Roze”.

Poruka atraitnes sarūpēto un par ziedojumiem tēlnieka Teodora Zaļkalna izgatavoto balta marmora plāksni ar uzrakstu iesvētīja 1932. gada 7. septembrī – dienā, ko uzskatīja par Turaidas Rozes 312. nāves dienu. Marmora plāksni piestiprināja pie citas vecas trīsžuburu liepas, jo iepriekšējā bija gājusi bojā.

Vietējās sabiedrības attieksme bija dažāda. Aprindu žurnāls “Aizkulises” klāstīja, ka siguldieši melšot: sava nelaiķa vīra kapu Ernestīne gan esot gandrīz vai piemirsusi un to vaļas brīžos kopjot kāda studente, Poruka dzeju cienītāja. Reiz studente kapu apdēstījusi mazām rozēm, bet Ernestīne Poruka tās visas izrāvusi.

Tradīcija, ka pie Turaidas Rozes dodas jaunlaulātie, aizsākās 70. gados, bet pašreizējā plāksne uzstādīta 1975. gadā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.