Č. Darovs pie “Monopola” galda.
Č. Darovs pie “Monopola” galda.
Arhīva foto

1933. gada 7. martā. “Monopola” uzvaras gājiens – faktiski tā bija vēsturē pirmā šāda veida stratēģiskā prāta spēle 1

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 28
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem Čārlzs Darovs, kurš agrāk bija strādājis par apkures un ventilācijas iekārtu pārdošanas aģentu, bet kopš 1929. gada Volstrītas biržu kraha un Lielās depresijas sākuma pārtika no gadījuma darbiem, ar izklaides iespējām slavenajā ASV pilsētā Atlantiksitijā demonstrēja vēlāk visā pasaulē ļoti izplatīto un populāro galda spēli “Monopols”.

Faktiski tā bija vēsturē pirmā šāda veida stratēģiskā prāta spēle, kura nākamajās desmitgadēs guva tik globālus panākumus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Darovs uzdevās par spēles izgudrotāju un bieži vien arī mūsdienās tiek par tādu godāts, taču tā nav tiesa, jo ideja nebija viņa. Darovs ar sievas un dēla līdzdalību tikai uzlaboja un vienkāršoja vairākas agrāk mazāk pazīstamas galda spēles, kurās tika pirkti un pārdoti zemes īpašumi, kā arī uzņēmumi.

Viņa par pamatu izmantotā “The Landlord’s Game” bija radīta jau 20. gadsimta sākumā. Pastāvēja arī vēl citas tamlīdzīgas spēles, ar kurām Darovs acīmredzot bija iepazinies tirdzniecības aģentu gaitu laikā, jo parasti to izplatība nepārsniedza štatu robežas.

Darova nopelns ir, ka viņš deva spēlei tās tradicionālo grafisko noformējumu un 1935. gadā patentēja “Monopolu” kā savu. Sākotnēji censonis mēģināja atrast firmu, kas uzsāktu sērijveida ražošanu, taču saņēma vairākus atteikumus un aizrādījumus, ka “Monopols” ir pārāk sarežģīts un garš.

Tad viņš sāka nelielās partijās izgatavot “Monopolu” pats. Kad parādījās pirmo lielo tirgotāju pasūtījumi, pārdomāja arī viens no iepriekš atteikušajiem investoriem. Pirmajā ražošanas gadā spēles tirāža sasniedza 20 tūkstošus eksemplāru nedēļā un kļuva par 1935. gada visvairāk pārdoto galda spēli. Savukārt Darovs iegāja vēsturē kā pirmais, kurš, pateicoties galda spēles izstrādāšanai, kļuvis par miljonāru.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.