“Tautmīla” Rīgas ostā 1938. gadā.
“Tautmīla” Rīgas ostā 1938. gadā.
Arhīva foto

1940. gada 31. janvārī. Karš netaupa Latvijas kuģus 0

Pirms 80 gadiem Latvijā plaši apsprieda vācu aviācijas uzbrukumu neitrālās Latvijas tvaikonim “Tautmīla” pie Anglijas krastiem. Uzbrukums bija noticis 29. janvārī, kad vācu kara aviācija veica plašu uzlidojumu kuģiem Anglijas piekrastē, īpaši nešķirojot to valstisko piederību.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas
Bumbas aizdedzināja “Tautmīlu”, tomēr kuģis saglabāja peldspēju.

Daļai komandas, tajā skaitā kapteinim Kārlim Dreimanim, izdevās laivā sasniegt krastu. Septiņi komandas locekļi vai nu pazuda bez vēsts, vai gāja bojā no bombardēšanas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tas bija jau otrais gadījums dažu dienu laikā, kad Latvijas kuģis kļuva par vācu uzbrukuma upuri. 25. janvārī vācu zemūdene pie Blaitas bija torpedējusi tvaikoni “Everene”, kas ar akmeņoglēm un elektrisko vadu kravu devās uz Liepāju.

Kuģis nogrima, 30 apkalpes locekļi izglābās, bet viens gāja bojā. Satraukums bija liels, taču atklāti ko pārmest Vācijai Latvija neuzdrīkstējās.

“Jaunākās Ziņas” klāstīja, ka “Everenes” un “Tautmīlas” gadījumus skatīšot Latvijas jūras tiesa: “Ja izrādīsies, ka Latvijas kuģiem tīši uzbrukts, pēc starptautiskiem likumiem no vainīgā ir tiesības pieprasīt atlīdzību.”

Protams, bija naivi iedomāties, ka karojošā Vācija maksās kompensāciju.

“Tautmīlu” aizvilka remontā uz Roterdamu, kur tā pēc Holandes okupācijas vispirms nonāca vācu rokās, bet pēc tam pēdējie kuģi tomēr atdeva savai sabiedrotajai PSRS, kas bija okupējusi Baltiju. Galu galā kuģis atkal pārceļoja vācu rīcībā un 1941. gada rudenī to Baltijas jūrā pie Zviedrijas krastiem torpedēja padomju zemūdene.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.