Nacisma upuru piemiņas memoriāls Rumbulā.
Nacisma upuru piemiņas memoriāls Rumbulā.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pirms 80 gadiem notika lielākā ebreju masveida iznīcināšanas akcija vācu okupētajā Latvijā 67

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma

1941. gada 30. novembrī. “Rumbulas akcija”

“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Pirms 80 gadiem nacistu okupācijas apstākļos notika pirmā lielā Rīgas geto ebreju iznīcināšanas akcija Rumbulā, kurā līdzdarbojās arī tā dēvētā Arāja komanda.

Šajā dienā nogalināja ap 13 tūkstošus cilvēku. 8. decembrī īstenotajā otrajā “Rumbulas akcijā” vēl 12 tūkstošus. Tādējādi kopējais upuru skaits sasniedza 25 tūkstošus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņu vidū bija arī no Vācijas atvestie ebreji. Rumbulas slaktiņš bija lielākā ebreju masveida iznīcināšanas akcija vācu okupētajā Latvijā.

Dažas dienas pirms tam geto no nāvei nolemtajiem nošķīra nacistiem noderīgos darbspējīgos vīriešus un ap 300 sievietes, kuras nodarbināja kā šuvējas.

Pārējos Rīgas geto iedzīvotājus jau piecos no rīta sāka dzīt ārā no mājokļiem un nostādīt kolonnās, lai kājām dotos uz 10 km attālo Rumbulas mežu.

To par piemērotāko nāves akcijai bija atzinis augstākais SS un policijas pavēlnieks reģionā Fridrihs Jekelns.

Tranšejas nošautajiem iepriekš lika izrakt padomju karagūstekņiem. Upuriem stāstīja, ka viņus pārvietos uz citu nometni, tāpēc var ņemt līdzi 20 kg mantu.

Arī latviešu kārtības policistiem, kas konvojēja kolonnas līdz Rumbulai, apgalvoja, ka tās dzīs uz citu nometni. Tomēr nogalināšana sākās jau pašā geto un pa ceļam uz to.

Vispirms procesa gaitā nošāva tos, kuri nevēlējās iet prom no geto, atpalika vai bija pārāk nespēcīgi tādam ceļam, bet Rumbulā jau sākās metodiska nogalināšana. Slepkavošanu veica īpaša vācu SS un SD šāvēju vienība.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.