Sašautais Heidriha auto.
Sašautais Heidriha auto.
Foto: BUNDESARCHIV

1942. gada 27. maijā. Operācijā “Antropoīds” nogalina augsta ranga nacistu ierēdni 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 121
Lasīt citas ziņas

Pirms 80 gadiem divi Anglijā apmācīti Čehoslovākijas pretošanās kustības dalībnieki Jozefs Gabčiks un Jans Kubišs pārdrošā operācijā “Antropoīds” Prāgā nāvējoši ievainoja nacistiskās Vācijas izveidotā “Bohēmijas un Morāvijas protektorāta” pārvaldnieka, tā sauktā reihsprotektora, pienākumu izpildītāju Reinhardu Heidrihu, kurš 4. jūnijā nomira no gūto ievainojumu sekām.

Heidriha automašīnas apšaudīšana Otrā pasaules kara vēsturē palikusi kā vienīgais atentāts pret tāda līmeņa nacistu varasvīru, kas veiksmīgi īstenots.

CITI ŠOBRĪD LASA
Nogalinātais turklāt bija nevis vienkārši augsta ranga nacistu ierēdnis, bet reiha Galvenās drošības pārvaldes priekšnieks.

Viņa vadītā iestāde, kas apvienoja drošības dienestu SD, nacistu drošības policiju un politisko slepenpoliciju “Gestapo” bija galvenais represiju īstenotājs nacistu valstī un okupētajās teritorijās. Atentātam pret Heidrihu bija milzīga propagandas nozīme, un tas bija apkaunojošs trieciens reiham, tāpēc vainīgo notveršanai tika mesti visi spēki un lietoti visi līdzekļi, gan izsolot milzu naudas prēmijas, gan spīdzinot tos, kuri varētu norādīt uz atentāta īstenotājiem.

Gabčiks un Kubišs reizē ar vēl vairākiem pretošanās kustības dalībniekiem gāja bojā pēc vairāku stundu ilgas kaujas Prāgā Sv. Kirila un Metodija baznīcas pazemē. Kauja sākās 17. jūnijā un norima tikai 18. jūnija rītā. Uzbrukumā piedalījās ap 800 esesiešu.

Pretošanās kustības dalībniekus no pagrabiem mēģināja izsvēpēt gan ar asaru gāzi, gan pielejot pazemes telpas ar ūdeni.

Kad pretošanās kļuva neiespējama, pēdējie aizstāvji izdarīja pašnāvību. Nacisti, atriebjoties par Heidriha nāvi, nogalināja vai nosūtīja uz koncentrācijas nometnēm arī visus Lidices un Ležaku ciemu iedzīvotājus, bet šīs apdzīvotās vietas noslaucīja no zemes virsas.

SAISTĪTIE RAKSTI