Eltona Džona sagaidīšana Maskavā.
Eltona Džona sagaidīšana Maskavā.
Eltona Džona sagaidīšana Maskavā.

1979. gada 20. maijā. Eltons Džons kļuva pirmo Rietumu popmūzikas megazvaigzni, kas koncertēja PSRS 0

Pirms 40 gadiem lidostā Maskavā nolaidās lidmašīna ar dziedātāju Eltonu Džonu un viņu pavadošo grupu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas
Līdz ar to Eltons Džons kļuva par vēsturē pirmo Rietumu popmūzikas megazvaigzni, kas sniegusi viesizrādes totalitārajā PSRS.

Kopumā dziedātājs Maskavā un Ļeņingradā (Sanktpēterburgā) sniedza astoņus koncertus. Ideja doties uz PSRS radusies mūziķa tā laika menedžerim Džonam Reidam, kad spriests, ka derētu aizbraukt koncertturnejā kaut kur, kur vēl nav būts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai arī rietumniecisko popmūziku PSRS visādi pēla un kritizēja, šoreiz paradoksālā kārtā padomju puse izrādījās ieinteresēta zvaigznes vizītē.

Atbruņošanās sarunu dēļ 70. gadu beigas Austrumu–Rietumu attiecībās iezīmējās zināms atkusnis.

Turklāt Maskava tēla uzlabošanas labad vēlējās radīt liberālas zemes iespaidu arī saistībā ar 1980. gadā Padomju Savienībā gaidāmajām vasaras olimpiskajām spēlēm.

Kad Eltona Džona komanda sāka interesēties par viesizrāžu iespēju, Anglijā vispirms ieradās kāds padomju funkcionārs, noskatījās dziedātāja koncertu Oksfordā, un drīz pēc tam Maskava deva jāvārdu. Uz visiem koncertiem 95% biļešu un ielūgumu tika realizēta kompartijas biedriem un komjaunatnes funkcionāriem.

Pie jaunākām auditorijām pieradušos muzikantus izbrīnīja, ka vidējais zālē esošo klausītāju vecums bija ap 40 gadu.

Sākotnēji padomju publika atļāvusies reaģēt vien ar pieklājīgiem aplausiem, taču koncerta beigu daļā daži pat iznākuši skatuves priekšā un dejojuši.

Milicija modri uzraudzīja, lai skatītāju emocijas paliktu padomju pilsonim piedienīgos “rāmjos”. Popmūzikas vēsturnieki norāda, ka PSRS turneja noderējusi ne vien padomju tēlam, bet arī pašam Eltonam Džonam. Viņš tolaik atradies muzikālās un personīgās dzīves krīzē, bet tik neparasts solis izsaucis papildu interesi Rietumos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.