Mītiņotāji Pārdaugavā.
Mītiņotāji Pārdaugavā.
Arhīva foto

Pirms 30 gadiem pie “atbrīvotāju” pieminekļa pulcējās tūkstoši interfrontistu. Kas Rubikam izraisīja lielāko niknumu? 1

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā
Lasīt citas ziņas

Pirms 30 gadiem, atzīmējot 46. gadadienu kopš “Padomju Latvijas galvaspilsētas atbrīvošanas no vācu fašistiskajiem iebrucējiem”, Pārdaugavā pie “atbrīvotāju” pieminekļa uz mītiņu pulcējās vairāki tūkstoši interfrontistu.

Uzstājās kompartijas Rīgas pilsētas komitejas 1. sekretārs Arnolds Klaucēns, PSRS Baltijas kara apgabala pārstāvis ģenerālis Filatovs, kā arī Latvijas kompartijas vadītājs un visas pret Latvijas valstiskuma atjaunošanu noskaņotās nometnes līderis Alfrēds Rubiks. Viņa runa bija iespaidīgākā.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Tagad ne tikai atsevišķu sabiedrisko un sabiedriski politisko organizāciju līderi, bet jau veselu kustību dalībnieki savās programmās ierakstījuši aicinājumus atjaunot profašistisko kārtību, noslāpēt demokrātiju, atraut republiku no Padomju Savienības, bet iedzīvotājus sadalīt pilsoņos un cilvēkos bez pilsonības,” paziņoja Rubiks, nikni nosodot Vladimira Iļjiča Ļeņina pieminekļu demontēšanu Latvijas pilsētās un pārmetot Augstākajai Padomei (AP) “antidemokrātisku un prettautisku darbību”, ko tā veicot Latvijas Tautas frontes spiediena ietekmē.

Lielāko Rubika un promaskavisko interfrontistu niknumu bija radījis AP 3. oktobra lēmums 9. maijam – PSRS Uzvaras dienai pār Vāciju – un 7. novembrim – “1917. gada Lielās Oktobra sociālistiskās revolūcijas” gadadienai – atņemt padomju gados mitoloģizēto svētku dienu statusu.

Tā bija “antidemokrātiska, prettautiska, pretpadomju” rīcība! Mītiņa laikā tika pieņemta draudīga rezolūcija, pieprasot AP atcelt attiecīgo likumu. Vienlaikus “visi, kas tic sociālistiskās idejas radošajam potenciālam”, 7. novembrī tika aicināti iziet “Vislatvijas darbaļaužu manifestācijā”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.