Autouzpildes stacija 20. gs. 70./80. gadu PSRS.
Autouzpildes stacija 20. gs. 70./80. gadu PSRS.
Arhīva foto

Degvielas krīze Latvijā: dīzelis un benzīns apmaiņā pret mikroautobusiem, mēbelēm, konfektēm 1

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Lasīt citas ziņas

Pirms 30 gadiem Latvijā gan valdības līmenī, gan presē atskārta, ka sācies ekonomiskais karš ar Krieviju – tā nepildīja līgumos atrunāto piegāžu saistības, vilcināja sarunas par attiecību nokārtošanu pēc Baltijas valstu aiziešanas no PSRS un izmantoja Baltijas atkarību no energoresursiem kā instrumentu.

Enerģētiskā krīze, sākusies jau iepriekš, kļuva par redzamāko šī procesa daļu.
CITI ŠOBRĪD LASA

Brīvais tirgus vēl tikai veidojās un faktiski degvielas 1991. – PSRS sabrukuma – gadā vairāk vai mazāk trūka visā agonējošajā valstī. Salīdzinot ar valsts noteikto, degvielas cena tirgū bija teju desmitreiz aug­stāka.

Dīzeli un benzīnu nācās meklēt pārsvarā ārpus republikas un pirkt par līgumcenām vai barterā – apmaiņā pret mikroautobusiem “Latvija”, mēbelēm, “Laimas” konfektēm un tā tālāk.

Nebija noslēpums, ka lauku rajonos vieglākais piegāžu avots bija PSRS karaspēka daļas, kur virsnieki piekopa savu biznesu.

Pēc cenu brīvlaišanas novembrī apgādes jautājums praktiski pilnībā kļuva par pašu apgādājamo problēmu. Decembrī daudzviet, īpaši rajonos, benzīna tik tikko pietika ātrās palīdzības, pārtikas piegāžu autotransportam un minimālas autobusu satiksmes uzturēšanai.

Jau rudenī degvielas trūka kuģiem un bija jāatceļ avioreisi. Tā kā termoelektrostacijām vajadzēja mazutu un dabasgāzi, iezīmējās arī krīze elektroapgādē.

Situācija gada beigās tika raksturota kā “grūta, bet ne traģiska”.

Krīze beidzās tikai 1992. gada janvārī, kad mēneša sākumā Krievija piekrita Latvijai piešķirt degvielu apmaiņā pret savas armijas daļu apgādi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.