1984. gadā Kauņas IX fortā uzceltais piemineklis nacisma upuriem.
1984. gadā Kauņas IX fortā uzceltais piemineklis nacisma upuriem.
Arhīva foto

“Kauņas slaktiņš” – cilvēku upuru skaita ziņā traģiskākais notikums visā holokausta vēsturē Lietuvā 16

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Aivars Lembergs sašutis par kārtējo slogu uz Latvijas patērētāju kakla: “Tā mēs iegriezām Krievijai – pērkam dārgākus dārzeņus no Krievijas”
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj 10
Lasīt citas ziņas

Pirms 80 gadiem Kauņas geto, ko nacisti bija ierīkojuši ebreju apdzīvotajā pilsētas rajonā Viljampolē, sākās tā sauktā Lielā akcija jeb “Kauņas slaktiņš” – cilvēku upuru skaita ziņā traģiskākais notikums visā holokausta vēsturē Lietuvā.

Pulksten sešos no rīta geto centrālajā “Demokrātu” laukumā tika sapulcināti ap 30 tūkstoši iemītnieki, bet dažas stundas vēlāk sākās tā sauktā “selekcija”, ko vadīja Kauņas pilsētas vācu administrācijā “ebreju jautājumā” pilnvarotās SS un slepenpolicijas gestapo amatpersonas.

CITI ŠOBRĪD LASA
Gestapo virsnieks Helmuts Rauka personīgi no sanākušajiem atlasīja tos, kurus neuzskatīja par darbspējīgiem, par tādiem, kas tikai veicinot geto pārapdzīvotību.

Selekcija ilga līdz vēlam vakaram. Daļai ebreju ļāva palikt geto, bet aptuveni 9200 atlasītos agrā 29. oktobra rītā aizveda nošaut uz Kauņas IX fortu, kur cara, pirmskara Lietuvas laikos un arī padomju okupācijas pirmajā posmā bija atradies cietums.

Nogalināto ķermeņus sagrūda pirms tam sagatavotās bedrēs. Vienā dienā nonāvēja 2007 ebreju vīriešus, 2920 sievietes un 4273 bērnus.

Skaits ir tik precīzi zināms tādēļ, ka Kauņas vācu drošības policijas un SD komandieris Karls Jēgers to vēlāk minēja atskaitē priekšniecībai.

Nošaušanu nacisti uzticēja īpašajai vācu šāvēju komandai “Einsatzkommando 3”, kas holokausta laikā operatīvi tika pārsviesta no vienas eksekūcijas vietas uz otru.

Ebreju geto un nošaušanas vietas apsardzi veica lietuviešu palīgpolicisti.

Kauņas geto ebreju nogalināšana bija notikusi gan pirms tam, gan turpinājās arī vēlāk, tomēr noslepkavoto cilvēku skaita ziņā vienā dienā šī bija lielākā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.