Foto: FreePik

4 gardas spageti ēdienu receptes: ar un bez gaļas 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Tas ir mīts, ka makaroni padara apaļu. Viss, kā vienmēr, atkarīgs no patērētā daudzuma un kombinācijas. Makaroni ir tikai piedeva, un uz šķīvja tiem jābūt ceturtajai daļai no porcijas.

Ar malto gaļu un burkāniem

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. “Pilī valda haoss”: izskanējušas runas, ka karaliene Elizabete II tronī varētu iecelt princi Viljamu, apejot princi Čārlzu 11
14 stundas
LE
LETA
Laukos
“Nevīžīgi, uzdzīvojoši kolēģi.” Verdzībā apsūdzētā “Aduga” darbinieki runā par darbiniekiem, kuri sūdzējās 124
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
“Pēc visiem rādītājiem situācija kļūst arvien sliktāka.” Rīt varētu lemt par jauniem ierobežojumiem 22
7 stundas
Foto: Joe Gough/SHUTTERSTOCK

• 400 g spageti

• 400 g maltās gaļas

• 2 burkāni

• 1 sīpols

• 2 ķiploka daiviņas

• 1 kārba konservētu tomātu

• pusglāze dārzeņu buljona

• 30 g cietā siera

• olīveļļa

• timiāns

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Sakarsētā eļļā apcep malto gaļu, pievieno gabaliņos sagrieztus burkānus un sīpolu, sasmalcinātas ķiploka daiviņas, sāli, piparus, timiānu. Visu vēl nedaudz pacep. Pieliek konservētos tomātus, pielej buljonu, lēni vāra 10 minūtes, bieži apmaisot.

Spageti izvāra sālsūdenī, nokāš. Ja nepieciešams, mērcei pievieno vēl sāli un piparus. Spageti iemaisa mērcē. Pasniedzot pārkaisa sarīvētu sieru.

Ar sēnēm un bekonu

Foto: Sasaken/SHUTTERSTOCK

• 400 g spageti

• 400 g šampinjonu

• 150 g brokastu bekona

• 200 g saldā krējuma

• 50 g cietā siera

• 1 sīpols

• pusglāze dārzeņu buljona

• 1 tējkarote miltu

• olīveļļa

• pētersīļi

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Sīpolu sasmalcina, sēnes un bekona šķēlītes sagriež gabaliņos. Sakarsētā eļļā vispirms apcep sīpolus un bekonu, tad liek klāt sēnes, cep dažas minūtes. Iejauc miltus, maisot pielej saldo krējumu un buljonu, uzvāra un vāra vēl 3–4 minūtes. Pieber sāli un piparus, iemaisa daļu sarīvēta cietā siera.

Sālsūdenī izvāra spageti, nokāš, iemaisa sēņu mērcē, pievieno daļu sakapāto pētersīļu. Šķīvjos pārkaisa pārējo sieru un pētersīļus.

Pilngraudu spageti ar biešu mērci

Arhīva foto

• 140 g Dobeles dzirnavnieka pilngraudu spageti

• 1 liela galda biete

• 1 sīpols

• 2 ķiploka daiviņas

• ¼ glāzes Indijas riekstu

• pusglāze ūdens

• pustējkarote Dižonas sinepju

• ¼ tējkarotes sāls

• liela šķipsna piparu

• rozmarīna zariņš

• olīveļļa cepšanai

Pagatavošana:

Indijas riekstiem uzlej karstu ūdeni un tos mērcē 20 minūtes. Bieti nomizo, sagriež aptuveni 5 mm biezās šķēlītēs, apslaka ar olīveļļu un cep cepeškrāsnī 180 grādos 20–25 minūtes, līdz mīkstas.

Uz pannas uzkarsētā olīveļļā liek cepties sasmalcinātu sīpolu, pēc brīža pievieno sasmalcinātu ķiploku un cep, līdz ķiploks kļūst aromātisks, bet sīpoli – caurspīdīgi.

Nokāš iemērktos Indijas riekstus, liek blenderī, pievieno ceptos sīpolus, ķiplokus, bietes, Dižonas sinepes, sāli, piparus un ūdeni. Sablendē, līdz iegūta krēmīga konsistence.

Pagatavo pilngraudu spageti pēc norādījumiem uz iepakojuma. Gatavajā pastā iemaisa krēmīgo biešu mērci. Pasniedzot dekorē ar svaiga rozmarīna zariņu.

Pasta ar ziedkāpostu un turku zirņiem

Arhīva foto

• 140 g Dobeles dzirnavnieka pastas Penne rigate

Mērcei:

• 300 g ziedkāposta

• 1 glāze mandeļu vai auzu piena

• 2 tējkarotes citrona sulas

• 2 ķiploka daiviņas

• pustējkarote sāls

• šķipsna melno piparu

• olīveļļa cepšanai

Kraukšķīgajiem turku zirņiem:

• pusglāze konservētu turku zirņu

• 1 tējkarote kaltētu diļļu

• pusēdamkarote eļļas

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Turku zirņus rūpīgi noskalo un nosusina. Bļodā tos samaisa ar eļļu, sāli un pipariem. Izkārto uz cepamās plāts tā, lai zirņi nepārklājas, un cep cepeškrāsnī 180 °C 20–25 minūtes, līdz tie kļuvuši zeltaini brūni. Kad gatavi, izņem no cepeškrāsns, pievieno kaltētas dilles un ļauj atdzist.

Katlā uzkarsē nedaudz eļļas un liek cepties sakapātus ķiplokus. Pēc pāris minūtēm pievieno glāzi augu piena, sāli, piparus un gabaliņos sagrieztu ziedkāpostu. Katliņam uzliek vāku un ziedkāpostus sautē 10 minūtes, līdz tie mīksti. Tad pievieno citrona sulu un visu sablendē, līdz mērce kļuvusi vienmērīgi krēmīga.

Saistītie raksti

Atsevišķā katliņā pagatavo pastu atbilstīgi norādījumiem uz iepakojuma. Mērci iemaisa gatavajā pastā. Pasniedzot pārkaisa kraukšķīgos turku zirņus.

Padomi:

• Spageti jāvāra lielā ūdens daudzumā.

• Spageti liek visus reizē verdošā sālsūdenī un vāra, līdz tie mīksti, bet vidū vēl stingri.

• Makaronus nedrīkst pārvārīt – mīksti un pusizjukuši tie līdzinās pusjēlai maizes šķēlei.

• Lai spageti nesaliptu, kad tie nokāsti, iemaisa nedaudz eļļas.

• Makaroni jāpasniedz tūlīt pēc pagatavošanas, jo ar katru mirkli tie kļūst arvien mīkstāki.

• Mērce jāiecilā ļoti rūpīgi, bet ātri, jo auksti makaroni ir vēl nevēlamāks variants par izjukušiem.

• Ja mērce nesatur daudz taukvielu, makaroniem pievieno sviestu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai un kā tiek pārbaudīts pasta sūtījumu saturs? Ko nedrīkst sūtīt uz ārzemēm? 3
7 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Sagatavo augus ziemošanai, griež skujotus zarus, cērt kokus. Kas darāms dārzā no 23. līdz 29.novembrim
15 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Cilvēki Latvijā ir lētticīgi: gatavi samaksāt 400 eiro un pat vairāk par it kā “šķirnes” dzīvnieku 1
14 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ātri, ļoti gardi un sātīgi: 5 karstmaižu variācijas maziem un lieliem
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. “Pilī valda haoss”: izskanējušas runas, ka karaliene Elizabete II tronī varētu iecelt princi Viljamu, apejot princi Čārlzu 11
14 stundas
LE
LETA
Laukos
“Nevīžīgi, uzdzīvojoši kolēģi.” Verdzībā apsūdzētā “Aduga” darbinieki runā par darbiniekiem, kuri sūdzējās 124
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
“Pēc visiem rādītājiem situācija kļūst arvien sliktāka.” Rīt varētu lemt par jauniem ierobežojumiem 22
7 stundas
DM
Daiga Mazvērsīte
Stāsti
Pasaulē nākšana Sibīrijā, smags darbs un atteiktā pilsonība. Izcilās dziedātājas Margaritas Vilcānes dzīvesstāsts 27
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Dāņu meteorologi nāk klajā ar prognozi ziemai un paziņo, kad gaidāma lielākā siltuma anomālija 16
2 dienas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
“Ir vērts maksāt.” Ivetas jaunākā dēla alerģija ievieš pārmaiņas ēdināšanā 5
1 diena
Inita Šteinberga
Ziņas
Beidzot kļūst aukstāks. Ko darīt ar logiem – steigšus mainīt vai aplīmēt? 3
2 dienas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
“Maciņš saplok zibenīgi.” Vai bioloģiski produkti tiešām izmaksā dārgāk? 2
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
FOTO. Vai novembrī vēl drīkst pārstādīt lilijas: skaidro puķkope
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardums zelta vērtē: mājās gatavoti biezpiena sieriņi šokolādē
3 dienas
MP
Maija Pastare
Praktiski
Par to pašu algu jāstrādā divreiz vairāk. Vai par kolēģa aizvietošanu pienākas samaksa? 3
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Nosaukti “Spēlmaņu nakts” balvu ieguvēji
23 minūtes
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
Cepumu magnāts – cilvēku tirgotājs? Pašvaldībā neesot bijuši nekādi signāli par briesmu lietām uzņēmumā 3
3 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
“Reiboņi, tirpas rokās un kājās. Nevarēju vairs nostāvēt. “Covid-19 pacienta Austra stāsts 1
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Viņi īsti nenožēlo izdarīto.” Dati ir satraucoši: par pedofilu upuriem kļūst arvien jaunākas personas
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Pēc visiem rādītājiem situācija kļūst arvien sliktāka.” Rīt varētu lemt par jauniem ierobežojumiem 22
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Premjers skaidro, vai 6. decembrī varētu pārtraukt ārkārtējo situāciju 3
7 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Sieviete mira mediķu rokās… Kaimiņi nespēj saprast, kā tik klusā ielā varēja notikt šāda traģēdija
2 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
Teātra pērļu zveja pandēmijas laikā. Kurās nominācijās bijuši karstākie žūrijas strīdi?
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Jehovas liecinieki” tiesājas ar Latvijas valsti 41
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Dāņu meteorologi nāk klajā ar prognozi ziemai un paziņo, kad gaidāma lielākā siltuma anomālija 16
2 dienas
DM
Daiga Mazvērsīte
Stāsti
Pasaulē nākšana Sibīrijā, smags darbs un atteiktā pilsonība. Izcilās dziedātājas Margaritas Vilcānes dzīvesstāsts 27
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Sagatavo augus ziemošanai, griež skujotus zarus, cērt kokus. Kas darāms dārzā no 23. līdz 29.novembrim
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO, VIDEO. Horens Stalbe gandrīz 50 gadu vecumā kļūs par tēti ceturtajam bērnam 11
Intervija 1 diena
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Kāda materiāla gultas veļu izvēlēties?
16 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Zigrīda, Zigfrīda un Zigrīds
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latvijā notiks vēl nebijis šovs: izdzīvo karantīnā!
15 stundas
LE
LETA
Laukos
“Nevīžīgi, uzdzīvojoši kolēģi.” Verdzībā apsūdzētā “Aduga” darbinieki runā par darbiniekiem, kuri sūdzējās 124
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Nosaukti “Spēlmaņu nakts” balvu ieguvēji
00:05
SK
Skaties.lv
Ziņas
Sieviete mira mediķu rokās… Kaimiņi nespēj saprast, kā tik klusā ielā varēja notikt šāda traģēdija
21:36
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
Cepumu magnāts – cilvēku tirgotājs? Pašvaldībā neesot bijuši nekādi signāli par briesmu lietām uzņēmumā 3
21:18