Atvērtās universitātes
 2

Mēdz sacīt – mūžu dzīvo, mūžu mācies. Tātad mūžizglītība, ko augstskolās var īstenot dažādos kursos, semināros, kā arī tālākizglītības programmās. Tādas piedāvā, piemēram, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Mūžizglītības centrs. LLU tāda darbojas jau septīto gadu. Mācības ir par maksu, lai iestātos, jābūt vismaz vidusskolas izglītībai. Var pievienoties jebkurai universitātes studiju programmai. Nereti auditorijās līdzās jauniešiem var sastapt arī kādu vecāka gadagājuma studentu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

– Mūsu universitātē zinības apguvuši jau vismaz desmit vecāka gadagājuma cilvēki. Tā kā privātuzņēmēju rīkotie kursi mēdz būt dārgi, tad lētāk un izdevīgāk pievienoties kādai universitātes fakultātes studiju grupai. Piemēram, iecienīta ir dārzkopības specialitāte. Pie mums var mācīties arī tālākizglītības kursos (par maksu). Tajos, piemēram, izglītojās bijušais lidotājs instruktors Kārlis Svirbuts, kurš, vēlēdamies strādāt interešu izglītībā, pārkvalificējās par pedagogu. Kursu laikā viņu sveicām 70 gadu jubilejā! 2008. gadā dārzeņkopību mācījās Igors Freimanis (dzimis 1952. gadā). Pērn rudenī augu aizsardzību un fitopatoloģiju apguva Inga Freimane (dzimusi 1965. gadā). LLU viņa bija pabeigusi jau agrāk, iegūstot agronomes specialitāti, taču šī zinātne attīstās strauji, tāpēc Inga uzsāka mācības vēlreiz, lai papildinātu zināšanas, un atrada darbu labā uzņēmumā – strādā starptautiskā kompānijā. Mūsu students Juris Lapelis (dzimis 1960. gadā) apguva kokapstrādi, saņēma bakalaura grādu un tagad arī veiksmīgi strādā. Esam rīkojuši bezmaksas atklātos seminārus par visdažādākajām tēmām, piemēram, kā palīdzēt sasirgušam mājdzīvniekam, kā ieplānot un ierīkot daiļdārzu… Tik interesantus tematus braukuši klausīties pat no Valmieras, Dundagas…

LLU Mūžizglītības centram izveidojusies laba sadarbība ar daudziem speciālistiem, palīgiem, piemēram, ar Latvijas Jauno zemnieku klubu, Latvijas pieaugušo izglītības apvienību, portālu zemniekiem, dārzkopjiem un lauku uzņēmējiem “www.saimnieks.lv”, portālu apstādījumu veidotājiem un dārzkopjiem “www.horti.lv”, Vidzemes Augstskolas Mūžizglītības centru, Ventspils Augstskolas mūžizglītības nodaļu, Rīgas Tehniskās universitātes Tālmācības studiju centru, Latvijas Biškopības biedrību u. c.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc līdzīgiem principiem darbojas arī Stradiņa universitātes Tālākizglītības fakultāte, kur ikviens kā brīvklausītājs var piedalīties jebkurā studiju programmā vai tās daļā, ko universitāte piedāvā medicīnā un veselības aprūpē vai sociālajās zinātnēs.

Vidzemes Augstskolas Tālākizglītības centrā Atvērtā universitāte piedāvā mācības vairākās bakalaura vai koledžas studiju programmās, piemēram, koka ēku celtniecība un ekobūve, informācijas tehnoloģijas, biznesa vadība, komunikācija un sabiedriskās attiecības, pārvaldība un inovācijas, tūristu gids – ceļojumu un pasākumu organizators, tūrisma organizācija un vadība…

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.