Foto: Shutterstock

Piecas idejas garšīgām un sātīgām pusdienām, ko ērti paņemt līdzi kārbiņā 8

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Pilnīga neveiksme! Eksperti nosaukuši 7 automašīnas, kuras kalpo uz pusi īsāku laiku nekā citas 15
Kokteilis
3 horoskopa zīmes, kuras vienmēr domā, ka visu zina labāk par citiem
Kokteilis
Koka čūskas gads tuvojas. Ko tas nesīs katrai zodiaka zīmei 2025. gadā
Lasīt citas ziņas

Ja darbavietas tuvumā nav ēstuvju, kur iegādāties pusdienu maltīti, vai arī gribas būt pārliecinātai par to, kas ir ēdiena sastāvā, var pagatavot pusdienas burciņā līdzņemšanai.

Makaronu un vistas filejas salāti

Sastāvdaļas:

• 200 g makaronu (radziņi, olu nūdeles)

• 200 g vārītas vistas filejas

• 2 tomāti

• 1 neliela paprika

• 1 ķiploka daiviņa

• 3–4 ēdamkarotes eļļas

• 1 ēdamkarote etiķa

• lociņi

• sāls pēc garšas

Pagatavošana:

Makaronus vāra sālsūdenī aptuveni 7 minūtes. Nokāš, apslaka ar eļļu, samaisa un atdzesē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tomātus noblanšē verdošā ūdenī, nomizo, sagriež kubiņos un pievieno atdzesētajiem makaroniem. Papriku sīki sagriež, vārīto vistas fileju saplucina un pievieno salātiem. Tad no eļļas, etiķa un sāls pagatavo mērci un pārlej salātiem. Pārkaisa sagrieztus lociņus.

Uzņemto vitamīnu un minerālvielu deva būs vēl vērtīgāka, ja salātus papildina ar diedzējumiem: zirņu, brokoļu, kressalātu, saulespuķu vai citiem dīgstiem.

Laša un melones salāti

Sastāvdaļas:

• 100 g pilngraudu makaronu

• 100 g kūpināta laša šķēlītēs

• 450 g melones

• 200 g svaigu gurķu

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 ēdamkarote citrona sulas

• 1 tējkarote etiķa

• 1 tējkarote sinepju

• zaļumi (dilles, loki u.c.)

Pagatavošana:

Makaronus novāra, nokāš un atdzesē. Meloni un gurķus sagriež kubiņos, zaļumus sakapā. Pagatavo mērci, sajaucot olīveļļu, etiķi, citrona sulu, sinepes, piparus un sāli.

Produktus kārto burciņā: ielej mērci, tad liek makaronus, meloni, gurķus, zaļumus un nobeigumā – kūpināta laša šķēlītes.

Burciņas saturu var papildināt ar lapu salātiem: spinātiem, rukolu, romiešu salātiem, Ķīnas kāpostu, biešu lapiņām.

Kuskuss ar vistu un dārzeņiem

Sastāvdaļas:

• 5 ēdamkarotes kuskusa

• 2 ēdamkarotes turku zirņu

• 2 ēdamkarotes konservētas kukurūzas

• 1 ēdamkarote smalki sagrieztas paprikas

• 2 ēdamkarotes plucinātas vistas filejas (ceptas vai vārītas)

• 1 ēdamkarote sojas mērces

• 1 ēdamkarote pesto

Pagatavošana:

Vispirms burciņā ieber kuskusu, tad vienmērīgās kārtās liek vistu, zirņus, kukurūzu un papriku. Kārtojumu nobeidz ar pesto, pārslaka sojas mērci. Pirms ēšanas aplej ar verdošu ūdeni līdz burciņas maliņām un nogaida kādas 5 minūtes. Pēc tam kārtīgi sajauc un ēd.

Burciņas saturu var papildināt ar rukolu un smalki sarīvētu sieru.

Foto: SHUTTERSTOCK

Griķi ar šķiņķi un pupiņām

Sastāvdaļas:

• 5 ēdamkarotes griķu pārslu

• 3 ēdamkarotes konservētu balto pupiņu

• 3 smalki sagriezti šampinjoni

• 3 smalki sagrieztas kūpināta šķiņķa šķēles

• 1 ēdamkarote sakapātu diļļu un pētersīļu

• 2 ēdamkarotes tomātu savā sulā

• 1 tējkarote sadrupināta dārzeņu buljona kubiņa

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Burciņā ieber griķu pārslas. Pāri liek šķiņķi, sēnes, pupiņas un tomātus. Pārkaisa ar zaļumiem. Pirms ēšanas pārlej ar verdošu ūdeni un ļauj pārslām kārtīgi uzbriest. Sajauc.

Reklāma
Reklāma

Pupiņas satur daudz olbaltumvielu un balastvielu, kā arī nodrošina sāta sajūtu ilgākam laikam.

Tunča un zaļo pupiņu salāti

Sastāvdaļas:

• 200 g tunča savā sulā

• 200 g mazu kartupelīšu

• 100 g zaļo pākšu pupiņu

• 6–8 ķirštomāti

• 2 šalotes sīpoli

• 2 olas

• 3 ēdamkarotes olīveļļas

• vīna etiķis pēc garšas

Pagatavošana:

Kartupelīšus, zaļās pākšu pupiņas un olas uzvāra un atdzesē. Pagatavo salātu mērci: sīpolus sīki sakapā, pārlej ar eļļu un etiķi un sajauc. Vārītos kartupelīšus pārgriež uz pusēm, olas sagriež četrās daļās. Burciņā kārto kartupeļus, olas un pupiņas, pievieno ķirštomātiņus. Nobeigumā liek tunci. Pārlej ar salātu mērci.

Sāta sajūta saglabājas ilgāk, ja kartupeļi netiek ēsti uzreiz pēc pagatavošanas, bet atdzesēti.

Padomi!

Foto: SHUTTERSTOCK

• Visas salātu sastāvdaļas jāsagriež pēc iespējas smalkāk.

• Par salātu pamatsastāvdaļu izmanto dažādus dārzeņus, kam pievieno rīsus, kuskusu, bulguru, pupiņas, turku zirņus, pastu.

• Papildinošie produkti var būt, piemēram, vistas fileja vai giross, vārīts cūkas šķiņķis, konservēts tuncis, tvaicēts vai kūpināts lasis.

• Pusdienas darīs sātīgākas siers, olas un sēnes.

• Ierastos tomātus, gurķus un papriku var papildināt ar cukīni, avokado, puraviem, redīsiem, kāpostiem un ziedkāpostiem.

• Dažkārt dārzeņu garšu lieliski izceļ kāds auglis, piemēram, bumbieris vai melone.

• Makaroni, kuskuss, lēcas, konservētas pupiņas, turku zirņi sniegs sātu un sader gandrīz jebkādās produktu kombinācijās.

• Zaļumi (dilles, loki, baziliks, pātersīļi u.c.), arī sēkliņas bagātina ēdiena garšu un uzturvērtību.

• Mērci ieteicams pildīt atsevišķā trauciņā. Ja ar mērci sajauc uzreiz, salāti zaudē skatu un garšu.

• Ja negribas apkrauties ar trauciņiem, mērci burciņā lej pašā apakšā, pēc tam kārto salātu sastāvdaļas, vispirms liekot sulīgos dārzeņus: tomātus, gurķus, papriku.

• Ja salātiem izmanto gaļu, zivis vai sieru, tos liek virs dārzeņiem.

• Pašus pēdējos burciņā liek zaļumus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.