Foto: FreePik

5 neparasti veidi, kā sagatavot garšaugus ziemas krājumam 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Viens no vienkāršākajiem un praktiskākajiem konservēšanas veidiem ir saldēšana. Pareizi sasaldēti un zemā temperatūrā uzglabāti augļi, ogas un dārzeņi ilgi nezaudē savas derīgās īpašības. Īpaši piemēroti saldēšanai ir garšaugi, kas šajā procesā saglabā gan krāsu, gan aromātu.

Saldēšanai izvēlas svaigus un labas kvalitātes garšaugus. Ja vēlas sasaldēt garšaugus ar smalkām lapām (piemēram, dilles, timiānu), maksimāli saglabājot tajos esošos vitamīnus, tos saldē nesagrieztus – ieliek saldējamā maisiņā un ievieto saldētavā.

Garšaugus var saldēt eļļā. Tas ir lielisks veids, kā saglabāt pētersīļus, baziliku un koriandru. Nošķin lapiņas, sasmalcina un nedaudz pievieno labas kvalitātes olīveļļu (masai jābūt biezai). Maisiņos sasaldē ēdamkarotes lieluma porcijas.

Foto: SHUTTERSTOCK

1. Var izmantot tradicionālo metodi – sasmalcinātus garšaugus saldēt trauciņos vai maisiņos produktu saldēšanai. Traukiem jābūt hermētiski noslēgtiem un pēc iespējas mazākiem, lai tos nevajadzētu bieži atvērt. Sasmalcinātus zaļumus liek traukos, viegli piespiežot, vai brīvi saber maisiņos.

2. Ja saldētavā ir pietiekami daudz vietas, var pagatavot aromatizētus ledusgabaliņus, ko pievienot kokteiļiem, aukstajām tējām vai citiem atspirdzinošiem dzērieniem. Ledusformiņās, kas paredzētas leduskubiņu sasaldēšanai, ieliek dažas nesasmalcinātas garšaugu lapiņas (piemēram, piparmētras, melisas, estragona, bazilika), aplej ar aukstu ūdeni un sasaldē. Kad ūdens sasalis, ledu izņem no formiņas un uzglabā plastmasas maisiņos vai trauciņos. Lieto neatkausētus. Līdzīgi rīkojas ar garšaugiem, ko pievieno ēdieniem.

3. Dilles ir kā radītas saldēšanai. Tās var sakapāt un kopā ar nelielu ūdens daudzumu sasaldēt leduskubiņos. Ēdienam pievieno neatlaidinātas dilles.

4. Pētersīļiem noplūc lapiņas un nelielās porcijās ieber mazos trauciņos, kas paredzēti produktu saldēšanai. Pārlej ar šķidrumu – ūdeni vai buljonu – un sasaldē. Nelielas lapiņu porcijas var sasaldēt arī bez šķidruma. Var rupji sakapāt arī pētersīļu kātus, kurus izmantot zupu un buljonu garšas bagātināšanai.

5. Piparmētra ir piemērota saldēšanai. Veselas vai sagrieztas piparmētras lapiņas sasaldē, ievieto saldētu produktu uzglabāšanai paredzētā trauciņā vai maisiņā un ievieto saldētavā.

Uzziņai:

Foto: Ahanov Michael/SHUTTERSTOCK


• Dillēm piemīt spēcīgs aromāts un garša, tāpēc pagrūti kombinēt ar citiem garšaugiem. Tās vislabāk sader ar sīpoliem, ķiplokiem, pētersīļiem, pipariem un mārrutkiem.

• Jo vairāk diļļu pievieno ēdienam, jo mazāk sāls vajag.

• Pētersīļu garša un smarža ir tik līdzsvarota, ka šis garšaugs sader gandrīz ar visiem citiem garšaugiem un garšvielām. Pat ja pētersīlis ēdienā ir pārsvarā, tas nenomāc pārējos aromātus, bet drīzāk tos pastiprina.

• Ja ēdienam vēlas intensīvāku pētersīļu garšu, tos pievieno sīki sakapātus, bet, ja mazāk intensīvu – pievieno veselas lapiņas.

Saistītie raksti

• Piparmētra vislabāk sader ar pētersīļiem, sīpollokiem un citronmelisu. Šis garšaugs lieliski papildina zirņu, burkānu un kāpostu ēdienus.

• Smalki sakapāta piparmētra ir klasiska jogurta mērces sastāvdaļa. Labi sader ar kuskusu, bulguru.

• Piparmētra ir iecienīta piedeva saldēdieniem, sevišķi tiem, kas gatavoti no citroniem un šokolādes.

• Piparmētru pievieno atspirdzinošajiem dzērieniem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
“Viengadīgās” dārza puķes arī nākošgad: dārznieces meistarstiķis, kā to izdarīt!
16 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sorgo – jaunums latviešu virtuvē: plus divu debešķīgu ēdienu receptes
17 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Itālijā piedzimis kucēns zaļā krāsā
18 stundas
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Padomjlaika skapis par modernu mēbeli: 3 padomi, kā to izdarīt pašam
1 diena
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Siļķe – zivs ar raksturu: 3 ēdienu receptes, ko no tās pagatavot
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
3 vērtīgi padomi: kā velosipēdu uzglabāt ziemā?
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā ieziemot puķupodu?
3 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Sātīgs ēdiens nesteidzīgām ēdienreizēm: putra ar burkānu krēmu
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Izaicinājums: kā 4 kvadrātmetros radīt pilnvērtīgu virtuvi?
3 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
4 dienas
LA
LA.LV
Veselam
Cilvēki, kuri vakcinējušies pret gripu, vieglāk pārslimo Covid-19? Šics ievieš skaidrību 29
12 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Rīgas Zooloģiskajā dārzā no apmeklētājiem gandrīz gadu slēpts eksotisks dzīvnieks 1
7 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
“Vienu aizveda uz reanimāciju, otru te atrada mirušu!” Tukumā nežēlīgi nogalina invalīdu 2
6 stundas
JL
Juris Lorencs
Ziņas
Juris Lorencs: Brīvības robežas meklējot, viņš uz ielas ar nazi nogrieza galvu vēstures skolotājam 2
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Svarīgs atgādinājums: nedēļas nogalē jāpagriež pulksteņa rādītāji
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Plāno saglabāt autoratlīdzību regulējumu līdzšinējā apmērā
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
KNAB atklāj, kāpēc pret Kaimiņu rosina sākt kriminālprocesu 3
17 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. No nežēlīgas kažokzvēru audzētavas izglābtas lapsiņas mīlīgi spēlējas kā kaķēni 4
6 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Šis nav melnais mēris, no kā cilvēki masveidā mirst,” Kreituse atgādina, ka Covid-19 ēnā paliek hronisku slimību pacienti 51
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Itālijā piedzimis kucēns zaļā krāsā
18 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Dziedātāja Agnese Rakovska atzīst: uz precēšanos vīru pamudinājusi viņa 1
18 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Ārsti stāvokli vērtē kā smagu: slimnīcā nogādāts ar zālēm saindējies bērns
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no 24. līdz 30.oktobrim: kādas vēlmes piepildīsies
18 stundas
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Padomjlaika skapis par modernu mēbeli: 3 padomi, kā to izdarīt pašam
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Liepāja uzmirdz krāsās: šādu pilsētu tu vēl nebūsi redzējis! 1
1 diena
SM
Signe Mengote
Stāsti
“Liela ģimene ir īstena latviešu ģimene.” Stiprās un sportiskās Nenišķu ģimenes stāsts 3
1 diena
KD
Krista Draveniece
Stāsti
“Dzīvokli it kā pārzinu, bet tāpat gadās ieskriet kādā stūrī,” Kā Vilnis zaudēja redzi un mācās dzīvot no jauna
1 diena
KA
Kristīne Akmentiņa
Kokteilis
Pacietība, paškontrole un ticība saviem spēkiem – šīs nedēļas padoms! Horoskopi no 23. oktobra līdz 4. novembrim
18 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šodien vissvarīgākais – tavas attiecības ar tev mīļiem cilvēkiem! Horoskopi 24.oktobrim
10 stundas
AZ
Armands Znotiņš
Ziņas
Latviešu balādes un Baha variācijas. Armanda Znotiņa recenzija par spilgtākajiem nedēļas mūzikas notikumiem
22:13
IK
ILZE KĻAVIŅA
Ziņas
“Līmlente uz stikla.” Ilzes Kļaviņas recenzija par izrādi “Monstrs” Dailes teātrī
22:12
NA
NORMUNDS AKOTS
Ziņas
“Gunāra Priedes mantojums”. Normunda Akota recenzija par Valmieras teātra izrādi “Jaunākā brāļa vasara.”
22:00