Hosams Abu Meri
Hosams Abu Meri
Foto – Karīna Miezāja

Ģ. Zvirbulis: Vai jums kā eiropeiskai, demokrātiskai un tiesiskumu aizstāvošai partijai nenāktos atmaksāt tos ziedojumus, ko partija saņēmusi no personām, kas saistītas ar “ABLV” banku? 29


“Vienotību” tās pastāvēšanas laikā ir atbalstījuši un atbalsta daudzi uzņēmēji, mēs cienām ziedotāju izvēli, naudas izcelsme un ziedotāju finansiālās iespējas ziedot vienmēr tiek pārbaudītas. Brīdī, kad konkrētie ziedojumi tika saņemti, nebija nekādu šaubu par ziedotāju likumīgo ieņēmumu pamatotību. Šie ziedojumi ir notikuši brīvprātīgi, un šobrīd mums nav nekāda pamata tos atmaksāt.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Turpinot par eiropeiskām vērtībām – kā rīkosieties Stambulas konvencijas sakarā?

Mēs kā eiropeiska partija uzskatām, ka šī konvencija ir laba un nepieciešama. Tā ir tikai par vienu tēmu – pret vardarbību, lai izskaustu vardarbību ģimenē, lai neviena sieviete no tās neciestu. Par konvenciju šobrīd ir ļoti daudz interpretāciju, ko atsevišķas, sevišķi konservatīvi noskaņotas, sabiedrības grupas cenšas izmantot savā labā un savu ideju paušanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja tāda valsts kā Turcija, kur dominē islāms, ir pieņēmusi šo konvenciju, ja katoliskā Polija to ratificējusi, tāpat Itālija un citas valstis, tad es nesaprotu, par ko mums ir bažas. Sabiedrībā diskusija ir vajadzīga, un sabiedrībai visi jautājumi ir jāizskaidro, bet ir svarīgi, lai šajā polemikā nepazūd būtība, un būtība ir – konvencija ir pret vardarbību.

M. Antonevičs: Jums, politiķiem, gan vajadzētu risināt reālas problēmas, nevis iegrimt pseidodiskusijās. Ja kaut kur redzat problēmas ar vardarbību, tad jāpieņem attiecīgi likumi, jāstiprina tiesībsargājošās iestādes.

Es piekrītu, galvenais ir likumos. Bet vienlaikus mums ir ļoti svarīgi akcentēt eiropeiskās vērtības ar šādu deklarāciju palīdzību, jo tas stimulēs arī nepieciešamos likumu grozījumus.

“Vienotība” apņēmusies veidot partiju apvienību kopīgam startam nākamajās vēlēšanās. Kā ar to veicas?

Mēs vairākkārt esam publiski aicinājuši centriski labējas, eiropeiski orientētas partijas, kuras domā līdzīgi, nākt ar mums kopā apvienībā. Tam jau ir atsaukušies mūsu pašreizējie reģionālie partneri – “Kuldīgas novadam”, “Tukuma pilsētai un novadam”, kā arī “Valmierai un Vidzemei”. Ir pozitīvi signāli, ka drīzumā šai apvienībai pievienosies arī Latgales partija. Tāpat esam uzrunājuši partijas “Kustība Par”, “Progresīvie”, “Latvijas attīstībai”. Konsultācijas sākās jau decembrī, bijušas vairākas tikšanās. Tagad pieņemta arī “Vienotības” vērtību deklarācija, ko aicinām vērtēt kā atskaites punktu apvienības veidošanai.

Diemžēl “Kustība Par” nesen nāca ar savdabīgu, varētu pat teikt, augstprātīgu žestu, ka tā nevēlas sadarboties ar esošajām koalīcijas partijām, tādēļ veidošot kādu savu apvienību. Sākotnēji viņi bija ieinteresēti sadarbībā, bet laikam izlēma, ka tas nebūs viņiem politiski izdevīgi. Četri “Kustības Par” deputāti, kuri darbojas “Vienotības” Saeimas frakcijā, šai nostājai nepie-krita, mēģināja pārliecināt savu valdi, bet neveiksmīgi.

Reklāma
Reklāma

“Kustības Par” mēģinājumus uzdoties par “jaunas politikas” nesējiem vērtēju kritiski. Partijas līderis Daniels Pavļuts bija Zatlera Reformu partijā un trīs gadus darbojās valdībā kā ministrs, taču netika iekļauts Laimdotas Straujumas vadītās valdības ministru komandā, jo pēc lielveikala “Maxima” traģēdijas negribēja uzņemties atbildību un atkāpties no ministra amata. “Kustības Par” līderu vidū ir arī Ilze Viņķele, bijusī ministre un deputāte, kas ilgus gadus darbojusies politikā, dažādās partijās. Kas tā par “jaunu politiku”?

Bet vai arī jūs paši neesat augstprātīgi? “Vienotības” līderis Arvils Ašeradens partijas domes sēdē minēja alegoriju ar dzelzceļa staciju, kurai “Vienotība” piebrauc jaunu, spožu ātrvilcienu un piedāvā visiem līdzīgi domājošajiem doties uz kopīgu mērķi. Iznāk, ka jūs esat tie galvenie, kas atved “vilcienu”, pārējie tikai pasažieri vai piedēkļi?

Noteikti ne! Mēs piedāvājam veidot jaunu politisko apvienību, kas līdzībās minēta kā vilciens, kurā visi partneri būs vienlīdzīgi un brauks kopā. Par būtiskiem jautājumiem lems nevis “Vienotības” valde, bet gan partiju apvienības valde, kur būs pārstāvētas visas dalīborganizācijas. Mēs nepretendējam būt vadošie šajā apvienībā, mēs uzņēmāmies iniciatīvu, lai šāda apvienība tiktu izveidota.

Esmu novērojis, ka Latvijā centriski labēja partija var labi nostrādāt četrus, maksimums, astoņus gadus, vēlāk sākas šķelšanās, līderi katrs aiziet uz savu pusi, veido jaunas partijas, bet pēc laika atkal atrod kopsaucējus un strādā kopā. Pareizi būtu veidot vienu lielu, spēcīgu, centriski labēju apvienību un pēc astoņiem gadiem nevis šķelties, bet nomainīt politiķu paaudzes.

Ģ. Zvirbulis: Vai šāda jauna apvienība nozīmē, ka “Vienotība” kā atsevišķa partija un zīmols pazudīs no Latvijas politiskās skatuves?

“Vienotība” kā atsevišķa partija nepazudīs, tā būs daļa no topošās partiju apvienības.

Šobrīd Saeimā jūs vadāt “Vienotības” frakciju, kurā ir 20 deputātu, bet tikai 10 no viņiem ir partijas “Vienotība” biedri. Vai tas netraucē ikdienas darbā?

Par savu frakciju šobrīd varu teikt to labāko. Esam attīrījušies un izveseļojušies. Visi deputāti tiek iesaistīti frakcijas darbā. Atmosfēra ir laba. Mēs atklāti diskutējam par visu…

Bet, par spīti tam, nesen zaudējāt divus deputātus – Inesi Boķi un Viktoru Valaini, kuri izlēma pievienoties ZZS. Vai par pārējiem frakcijas biedriem un viņu spēju turēt doto vārdu esat drošs? It sevišķi, ņemot vērā Edgara Tavara apgalvojumus, ka vēl trīs frakcijas pārstāvji vēlējušies pāriet uz ZZS.

Pirms 8 – 9 mēnešiem visi domāja, ka “Vienotība” ir pagalam, “skuju taka” jau gatava. Kolēģi no ZZS un citām frakcijām aktīvi centās pārvilināt pie sevis mūsu biedrus. Bija piedāvājumi arī man, bet es tos pat neizskatīju. Esmu iekāpis šajā laivā, tādēļ par to rūpēšos un turpināšu airēt, lai vai kādas vētras. Ja tā grims, tad es grimšu kopā ar to. Atbildot uz jūsu jautājumu – es esmu 100% drošs par sevi un esmu par 99% drošs, ka frakcija pašreizējā sastāvā nostrādās līdz šī Saeimas sasaukuma beigām.

Tajā brīdī, kad “Kustība Par” paziņoja, ka neies apvienībā ar “Vienotību”, kā loģisks solis tika minēta šīs partijas pārstāvju aiziešana no jūsu frakcijas un koalīcijas vispār. Kā jums izdevās viņus noturēt?

Protams, tajā laikā saņēmu daudz satrauktu jautājumu no koalīcijas partneriem – kas būs ar “četrinieku”, kā ir ar valdības stabilitāti? Taču pēdējās nedēļās mums ar “Par” deputātiem bija intensīvas sarunas, un biju drošs, ka viņi strādās kopā ar mums. Vēl vairāk – viņi pat mēģināja pārliecināt savu organizāciju par to, ka atteikšanās iet apvienībā ar “Vienotību” ir pārsteidzīga. Galu galā Andrejs Judins un Aleksejs Loskutovs pat pameta “Par”. Lolita Čigāne un Ints Dālderis pašlaik ir līdzīgās pārdomās. Bet viņi visi man solījuši, ka strādās frakcijā līdz šīs Saeimas sasaukuma beigām. Tas ir viņu godavārds!

M. Antonevičs: Vai abus varētu uzņemt atpakaļ “Vienotībā”, iekļaut vēlēšanu sarakstā?

Viņi jau uzreiz pateica, ka šobrīd negatavojas stāties “Vienotībā”. Par viņu dalību partiju apvienībā vēl neesam runājuši. Jāstrādā. Redzēsim, kā apvienība veidojas, tad par to lemsim. Kā frakcijas vadītājs un partijas valdes loceklis uzskatu, ka ikvienam “Vienotības” frakcijas deputātam būtu vieta mūsu apvienības kandidātu sarakstos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.