Astainais amarants
Astainais amarants
Foto – Shutterstock

Augiem vajag siltumu 0


Amarantiem vajag gaismu un siltumu. Augšanai optimāli ir +22…+30 °C, bet pietiekami labi aug arī +17 °C temperatūrā. Augsnes ziņā nav izvēlīgi, nīkuļo tikai ļoti skābā un neauglīgā zemē. Rudenī var dot kūtsmēslus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 datumi, kuros dzimuši izredzētie: visticamāk, viņi nenojauš par kādu apslēptu talantu
Veselam
11 drošas pazīmes, ka ar jūsu veselību viss ir kārtībā
VIDEO. “Kaut ko tādu dzīvē nebiju redzējusi!” Kristīne netālu no Valmieras vakarā sastapusies ar veselu “zoodārzu” 8
Lasīt citas ziņas

Slampes pagasta zemnieku saimniecības “Gaiķi” saimniece Helēna Kokorēviča, kura, iedvesmojoties no ārzemju braucieniem, pirms septiņiem gadiem izveidoja garšaugu un ārstniecības augu kolekciju (patlaban jau ir savākts vairāk nekā 150 dažādību), stāsta, ka amarantus var sēt aprīlī dēstu audzēšanai vai arī maijā dobē. Tiem patīk saulaina, silta vieta, irdena, labi mēslota, ne pārāk sausa augsne. Sēj ap 1 cm dziļi, starp rindām atstājot 20–30 cm attālumu. Retina, kad augi sasnieguši 5–7 cm garumu, starp tiem atstājot 10–15 cm atstarpes.

Dīgsti parādās aptuveni pēc nedēļas. Sākumā aug ļoti lēni, jo veido spēcīgu sakņu sistēmu, tāpēc šajā periodā jākopj līdzīgi bietēm (jākaplē). Kad izstiepušies 20 cm gari, var nokniebt galotnes, lai attīstītos sāndzinumi un būtu bagātīgāka raža.

Veselīgi un garšīgi

CITI ŠOBRĪD LASA

Amarantus novāc 8–10 nedēļas pēc sējas. Kad sasnieguši apmēram 25 cm, ar asu nazi nogriež līdz 10 cm garus dzinumus. Augi sakuplo un ražo atkal. Lapas vislabāk lietot svaigā veidā. Sēklu skaras novāc, plānā kārtā nojumēs žāvē un tad sēklas kuļ, attīra un žāvē.

Garšaugu audzētāja iesaka jaunās, sulīgās amarantu lapas likt salātos kopā ar lapu salātiem, dillēm, spinātiem, gaiļpiešiem un citām zālītēm, ņemot no katra pa druskai. Aizdaram izmanto salātu jogurtu, biokefīru vai eļļu. Veselīgi un garšīgi!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.