“Patiesības spogulim” noderētu daži aspekti no mediju ētikas pamatiem, kas iesaka rēķināties, ka cilvēki var nebūt spējīgi novērtēt pašu sniegtās informācijas sekas.
“Patiesības spogulim” noderētu daži aspekti no mediju ētikas pamatiem, kas iesaka rēķināties, ka cilvēki var nebūt spējīgi novērtēt pašu sniegtās informācijas sekas.
Ekrānuzņēmums no TV3

Bez dalībniekiem neiztikt 13

Kāpēc cilvēki piekrīt piedzīvot visu, ko līdzi nes šovs? Dalībnieku motivācijā vienmēr ir vairāki iemesli. Populārākie? Izdevība izmantot materiālus labumus, ko citādi nevarētu atļauties. Vienīgā iespēja iegūt citu cilvēku uzmanību, atpazīstamību. Tas ir tukšas, paša enerģijas nepiepildītas dzīves unikāls notikums. Ilūzija, ka tā var mainīt sevi, savu dzīvi. Jebkuram var gadīties, ka darām kaut ko tādu, ko citi nesaprot.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
RAKSTA REDAKTORS
Mobilo telefonu rēķini šovasar palielināsies. Izmaiņas jutīs gan LMT, gan Tele2 klienti
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Lasīt citas ziņas

Tāpēc formāta prasības ir svarīgas. Vai zinām, kādos noteikumos ielikti cilvēki, kas iemainījuši daļu savas dzīves pret iespēju producentiem izveidot projektu, iegūt reitingus, nopelnīt? Nezinām gan, no kā sastāv šis darījums.

Diskusija par šovu ētiku pastāv, bet tā nav pārāk plaša. “Patiesības spogulim” noderētu daži aspekti no mediju ētikas pamatiem, kas iesaka rēķināties, ka cilvēki var nebūt spējīgi novērtēt pašu sniegtās informācijas sekas. Tāpēc viņi jābrīdina un tādēļ nevajag publiskot visu, ko ļāvis cilvēks, kas apjucis, slims, šokā vai neziņā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dalībnieki atļāva sevi filmēt apakšveļā, mājās, ar bērniem. Mēs nezinām, kā publiskais kailuma akts ietekmēs viņu gaitas turpmākajā dzīvē. Mēs nezinām, kā vecāku piedalīšanās šovā var izmainīt pāra bērnu dzīvi. Tie ir producentu ētikas jautājumi, kurus neatbildēs muļķīgie rakstiņi portālos, kas pavada katra dalībnieka gaitas un ir daļa no šova.

Bet šoviem sen ir konkurents: cilvēku dzīves sīkos notikumus nebeidzamā plūsmā varam redzēt sociālajos medijos. Iestājusies ikdienišķu domu un izjūtu pārprodukcija. Viss atkārtojas un kļūst paredzams ar katru nākamo šova “Patiesības spogulis” laidienu. Tā ir nevis dalībnieku dzīves, bet šovu rutīna. Neticiet? Gaidiet nākamos attiecību šovus!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.