Gluži kā raganu pirkstiņi Helovīnā! Jo mazāk pārtiku termiski apstrādās, jo vairāk labo vielu tajā saglabāsies. Tāpēc Magones ģimene visvairāk sūrenes dzinumus lieto ieskābētus, fermentētus rudzu miltu skalinājumā (trijos litros ūdens iemaisa trīs ēdamkarotes rudzu miltu).
Gluži kā raganu pirkstiņi Helovīnā! Jo mazāk pārtiku termiski apstrādās, jo vairāk labo vielu tajā saglabāsies. Tāpēc Magones ģimene visvairāk sūrenes dzinumus lieto ieskābētus, fermentētus rudzu miltu skalinājumā (trijos litros ūdens iemaisa trīs ēdamkarotes rudzu miltu).
Foto: no Madaras Boleiko privātā arhīva

“Kaut kas starp sparģeli un rabarberu…” Kāda ir invazīvā suga – dižsūrene? 7

Inita Šteinberga, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

“Kaut kas starp sparģeli un rabarberu,” tā invazīvās sugas – dižsūrenes – jauno dzinumu garšu raksturo radoša māksliniece un dabas pazinēja Magone Boleiko. Šāds gastronomisks uzbrukums sūrenēm gan dažādos ēdienkarti, gan ierobežos to audzes.

Par Latvijas bambusiem dēvē Japānas un Sahalīnas dižsūrenes – tām ir liela auguma dekoratīvi dzinumi, taču tās ir agresīvas, strauji vairojas, savulaik ievazātas kā dekoratīvi augi. No sūrenēm tomēr var gūt arī kādu praktisku labumu – to jaunie dzinumi ir itin gardi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vislabāk tos vākt un ēst, kamēr tie nav garāki par divdesmit centimetriem. Pēc tam tie kļūst stiegraini. Dzinumus var vākt visu gadu, taču pavasarī tie ir visvērtīgākie un sulīgākie. Griež dzinumu pēc iespējas garāku, līdz saknei. Par to, ka šis augs nav indīgs un droši ēdams, bažu nav. Zemēs, kur tas aug savvaļā, dižsūrenes ir populāra ēdmaņa. Arī interneta tīmeklī atrodams liels daudzums recepšu no tām.

Magone atgādina, ka, veidojot savu ēdienkarti, galvenais princips ir dažādība. Tādēļ kopā ar citiem, jau ierasti ēdamiem dārza augiem viņa izmēģina arī savvaļas augus, kuru lietošana pārtikā ir piemirsta vai maz popularizēta. Protams, nevienu augu nevajag ēst pārāk daudz un ilgi.

Pietiks, ja ģimenei būs dažas sūreņu asnu ēdienreizes pavasarī. Piemēram, tie ir gardi gatavoti līdzīgi kā sparģeļi – viegli tvaicēti, sviestā apcepti, ar olu. Derēs arī rabarberu vietā uzgriezti uz plātsmaizes saldajā versijā.

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalst
Par publikācijas saturu atbild AS “LATVIJAS MEDIJI”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.