Foto – Karīna Miezāja

– Jā, grūti laiki cūkkopējiem, piensaimniekiem. Atliek vienīgi prasīt – vai tiek gādāts, ka skolu, slimnīcu, cietumu, armijas virtuvēs izmanto Latvijas produktus?
 63

– Es domāju, ka tā nenotiek, jo daudz ko izšķir cena. Diez vai valdībai vajadzētu kautrēties, un kā pirmie uz sarunām jāpaaicina “Maxima” pārstāvji. Šajā situācijā vislielākie riski mums ir ar lietuviešiem, ka viņi dempingos ar saviem produktiem Latvijā, jo viņiem ir savs tirdzniecības tīkls. Ja pamana dempingošanu, bez kavēšanās jāsāk procedūras un par to “Maxima” jābrīdina. Eiropā dempingošana aizliegta.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
Kura slavenība ir dzimusi tavā zodiaka zīmē: noskaidro, kā tu vari iekarot slavu
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 46
Lasīt citas ziņas

– Nu tas ir tiešām uztraucoši, ja piensaimniecību Latvijā nīcina ārā!


– Lauksaimniecība praktiski ir vienīgā nozare, kas gūst no ES reālus labumus. Industriālajai ražošanai, modernizācijai naudu izmantot nevarēja, un lauksaimniecība ir tā, kur mēs pēdējos 5 – 10 gados esam pacēlušies. Ir izlietoti Eiropas fondi, sapirkti jauni traktori, ganāmpulki, uzbūvētas fermas. Un te vienā dienā tas viss ir apdraudēts.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vai mums ir tāds jēdziens “valsts rezerves”?


– Nav. Agrāk bija. Bet pozitīvi – ja ne Eiropā, ne Latvijā šādas rezerves nav, tad tās var veidot. Vēl viena lieta – šobrīd ir īstais laiks samazināt PVN pamata pārtikas produktiem. Tur ir ekonomisks aspekts, atvieglojot uzņēmumiem eksistenci. Strādājot “noliktavai”, iesaldē pievienotās vērtības nodokli. Šobrīd likme ir 21%. Lai saražotu tonnu siera, vajag nopirkt 10 tonnas piena – ar 21% PVN, piekto daļu cenas pieauguma. Tā kā iztirgot sieru nevar, tad noliktavā ir iesaldēta piektā daļa naudas. Tāpēc ir īstais brīdis pāriet uz otru – 12% – likmi pamata lauksaimniecības produktiem, kas ir graudu, piena, gaļas izstrādājumi, arī zivis, dārzeņi.

– Finanšu ministrija tūlīt teiks, ka tā vis nav iespējams – taisīt caurumus budžetā.


– Ar Godmani paanalizējām – līdz gada beigām tas valsts budžetā nemaksās vairāk par 30 miljoniem eiro. Stāsts par pazeminātu likmi pamata pārtikas produktiem gadā ir 100 miljoni vērts.

– Ļoti liela nauda.


– Jā, bet jādomā, kur naudu paņemt citur. Daļa no naudas kompensēsies, jo, krītoties cenai, cilvēki varēs vairāk patērēt. Ja paskatāmies, kas ir vidējā pensionāra iepirkuma grozā, redzams – viņš diez cik daudz nevar atļauties nopirkt. Ja samazinās PVN uz 12% un arī tirgus dēļ mazināsies cena, būs iespējams vairāk lietot produktus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.