Foto: SHUTTERSTOCK

Ar mērcīti garšīgāk: 6 iecienītas receptes – arī omītes laiku “baltā mērce” 1

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Mērces papildina ēdiena garšu, aromātu, padara ēdienu sulīgāku. To zina ikviena saimniece, tomēr ne visas prot pagatavot garšīgu mērci. Lūk, dažas receptes ierosmei!

LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 32
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 80
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Divos Latvijas novados fiksēts straujš Covid-19 gadījumu pieaugums 5
20 stundas
Lasīt citas ziņas

Kā šķidrumu mērcēm izmanto gaļas, zivju un sēņu buljonu, dārzeņu novārījumu, ūdeni, pienu vai krējumu. Vispirms kviešu miltus ar vai bez taukvielām izkarsē uz pannas, līdz tie kļūst iedzelteni (baltajām mērcēm) vai brūngani (brūnajām mērcēm). Brūnās mērces ir tumšākas nokrāsas, ar asāku garšu, tās pasniedz ar ceptiem gaļas, zivju vai dārzeņu ēdieniem. Baltās mērces ir gaišākā krāsā, ar maigāku garšu. Tās pasniedz ar vārītiem, saceptiem gaļas, zivju vai dārzeņu ēdieniem, arī no putraimiem pagatavotiem.

Mērces tapšanai nepieciešami arī sīpoli, burkāni, pētersīļi, selerijas, mārrutki, tomātu biezenis, garšvielas. Atkarībā no šīm piedevām tā iegūst nosaukumu, piemēram, sīpolu, tomātu vai mārrutku mērce.

Garšīgas brūnās mērces izdodas, ja tās gatavo no gaļas buljona vai šķidruma, ko iegūst, pēc gaļas cepšanas uz pannas uzlejot ūdeni un savārot.

Gaļas buljons

• 1,5 l ūdens

• 500 g kaulu

• 40 g sīpolu

• 40 g burkānu

• 2 pētersīļa zariņi

• sāls

Pagatavošana:

Sasmalcinātus kaulus liek cepešpannā, pārlej nedaudz ūdens, pieliek sagrieztus sīpolus un burkānus un cepeškrāsnī cep, līdz kauli kļūst brūngani. Tad liek katlā, pārlej aukstu ūdeni (0,5 kg kaulu 1,5 l ūdens) un uz mazas liesmas vāra 4–6 stundas. Pēc tam izkāš.

Brūnā mērce

Foto: SHUTTERSTOCK

• gaļas buljons

• skābais krējums

• kviešu milti

• taukvielas

• burkāni

• sīpoli

• pētersīļi

• sāls

Pagatavošana:

Uz pannas sakarsētās taukvielās apcep sīki sagrieztus sīpolus, burkānus un pētersīļus. Pievieno miltus un maisot karsē, līdz tie kļūst brūngani. Tad pielej šķidrumu, izmaisa un uz mazas liesmas vāra aptuveni 25 minūtes. Pēc tam caur sietiņu izkāš, pievieno skābo krējumu un sāli, uzvāra.

Baltā mērce

 

• gaļas buljons

• ūdens

• kviešu milti

• sviests

• sīpoli

• pētersīļi

• skābais krējums

• lauru lapas

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Sīki sasmalcinātus sīpolus un pētersīļus apcep sviestā, pieliek miltus un izkarsē gaiši dzeltenus. Pievieno gaļas buljonu, ūdeni un vāra aptuveni 25 minūtes. Pieliek sāli, piparus, lauru lapas un skābo krējumu.

Mērcei var pievienot sīki sagrieztus skābētus gurķus, sasmalcinātus lociņus, dilles, sinepes, mārrutkus.

Sīpolu mērce

Foto: SHUTTERSTOCK

• gaļas buljons

• kviešu milti

• sviests

• skābais krējums

• sīpoli

• lauru lapas

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Sīpolus sagriež ripiņās un cep sviestā (var izmantot citas taukvielas), līdz gandrīz mīksti. Tad sīpolus izņem no sviesta, ieber kviešu miltus, sabrūnina, pievieno šķidrumu, vāra 10–15 minūtes. Beigās pieliek skābo krējumu, sāli, piparus, lauru lapas, apceptos sīpolus un turpina vārīt uz mazas liesmas 10–15 minūtes.

Olu mērce

Foto: SHUTTERSTOCK

• gaļas buljons

• kviešu milti

• sviests

• olas dzeltenums

• skābais krējums

• etiķis vai citronu sula

• cukurs

• sāls

Pagatavošana:

Kviešu miltus izkarsē sviestā, līdz tie kļūst dzeltenīgi. Pielej šķidrumu, samaisa un vāra 10–15 minūtes. Pieliek ar skābo krējumu sakultu olas dzeltenumu un maisot karsē aptuveni 5 minūtes. Visbeidzot pievieno etiķi vai citronu sulu, cukuru un sāli pēc garšas.

Olu mērci pasniedz pie vārītiem mājputniem, zivīm vai dārzeņiem.

Tomātu mērce

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: SHUTTERSTOCK

• gaļas buljons vai ūdens

• kviešu milti

• taukvielas

• sīpoli

• burkāni

• pētersīļi

• tomātu biezenis

• skābais krējums

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Sīki sagrieztus sīpolus, burkānus, pētersīļus apcep taukvielās, pievieno tomātu biezeni, izkarsētus, atšķaidītus kviešu miltus un vāra aptuveni 25 minūtes. Beigās pieliek piparus, sāli un krējumu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
MB
Madara Briede
Praktiski
Kas ir domājamā daļa?
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilam brīvdienu ēdienam! Kalmāra gredzentiņi ar kokosriekstu pienu, kariju, ķiršu tomātiņiem un kabaci
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kā moderni iekārtot mājokli: šī gada 6 aktuālākās tendences
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Saldais kartupelis ar kazas sieru: izcila vakariņu recepte izsmalcinātu garšu cienītājiem
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 32
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 80
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Divos Latvijas novados fiksēts straujš Covid-19 gadījumu pieaugums 5
20 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Pēc Covid-19 vakcīnas saņemšanas Norvēģijā miruši 23 cilvēki 60
23 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šī diena ir kā radīta mīlestībai! Horoskopi 17.janvārim
20 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ātri, veselīgi un ļoti garšīgi: ķirbja – pesto sendvičmaizītes 2
4 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Nežēlīgs ieraksts: policisti filmē uz lauka gulošu, cietušu stirnu, smejas un sauc: “Piekodusies!” 121
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Pastkastīte – kāda, kur un kā pareizi jānovieto? 2
3 dienas
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Ko iesākt ar liliju sīpoliem ziemā: selekcionāra padomi
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 triki, kā dzīvojamo platību izmantot ekonomiskāk
4 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai tirgoties internetā drīkst bez ierobežojuma un nodoklis par to nav jāmaksā? 2
4 dienas
LE
LETA
Veselam
Aizvadītajā diennaktī pieaudzis Covid-19 pacientu skaits ar smagu slimības gaitu
53 minūtes
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Saņemto dīkstāves pabalstu, manuprāt, ļoti negodīgi VID izkrāpa atpakaļ.” Igo skarbi par valsts rīcību 13
3 stundas
MZ
Māris Zanders
Ziņas
Māris Zanders: “Vai tāpēc mēs stāvējām uz barikādēm?!” Trīsdesmit gadi pēc janvāra notikumiem
19 minūtes
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
“Nekad vēl tā nav bijis, ka nodod preci veikalam un tūlīt vajag vēl.” Audzis pieprasījums pēc zāļu tējām
49 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Nekad mūžā nespēju iedomāties, ka kādreiz to teikšu!”. Producents Juris Millers atklāj, ka pašmāju sabiedriskā TV uzdevumu šobrīd veic Krievijas galvenais TV kanāls 20
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
No ceturtdienas laikapstākļi mainīsies: sinoptiķu prognoze nākamajai nedēļai
4 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Ziņas
Kovidsitienam bija gatavi: Kolkas uzņēmuma recepte krīzes rūdījumam 7
5 stundas
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Tītars ir ļoti cimperlīgs! Piņķerīgās audzēšanas dēļ Latvijā šos putnus turēt uzņemas vien daži
1 stunda
SK
Skaties.lv
Stāsti
”Piezvanīja, ka ir mirusi, bet izrādījās, ka vēl ir dzīva!” Atklāti par prestižā pansionātā notiekošo 27
1 diena
VB
Vija Beinerte
Stāsti
Vija Beinerte: Gada necilvēks un vēl daži zvēri 61
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Cilvēki masveidā pamet lietotni “WhatsApp”: uzņēmums nāk klajā ar paziņojumu 32
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Daktera vārds tiek izķengāts pa visu valsti!” Ecmanis parāda Jakovina Covid-19 testus un noliedz, ka viņš ārstējis, būdams inficējies 75
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
Policijas šefs skaidro, vai var sodīt par to, ka divi cilvēki dzīvo kopā, bet nav deklarēti vienā dzīvesvietā 80
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Uzņēmējs Māris Gailis atklāj, ar ko “patiesībā” darba laikā nodarbojas valsts ierēdņi 29
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Tenis un Dravis
3 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Vakarā pirms aiziešanas mūžībā viņa teikusi māsiņai, lai telefonu vairs nelādē.” Kolēģi sēro par Astrīdas Kairišas nāvi 8
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“It kā valdībā netrūktu problēmu…”: jaunā veselības ministra Pavļuta mājoklī pamanītas neizskaidrojamas dīvainības 38
3 dienas
MZ
Māris Zanders
Ziņas
Māris Zanders: “Vai tāpēc mēs stāvējām uz barikādēm?!” Trīsdesmit gadi pēc janvāra notikumiem
14:24
GN
Gints Narogs
Ziņas
Fāzels turpina laipot: kopbildē ar “asiņaino” prezidentu abiem smaids līdz ausīm…
14:08
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
“Nekad vēl tā nav bijis, ka nodod preci veikalam un tūlīt vajag vēl.” Audzis pieprasījums pēc zāļu tējām
13:54