Foto – Karīna Miezāja

Bezaršanas tehnoloģijā strādā jau 10 gadu 6


Lielākā daļa lauku “Vilciņos 1” apstrādāta bezaršanas tehnoloģijā, lai gan nedaudz tiek praktizēta arī aršana – atkārtotajos sējumos, kur tiek sēti kvieši pēc kviešiem. Tad esot lielāks risks iedzīvoties, piemēram, dzeltenplankumainībās. Augsni uzarot, tomēr ir labākas iespējas rugājus iestrādāt augsnē un līdz ar to novērst slimības izraisītājus.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Arnis stāsta: “Bezaršanas tehnoloģiju izmantoju jau desmit gadu. Ar čīzeļkultivatoru tiek uzlobīta rugaine, tad tiek izvērtēts katrs lauks, lai saprastu, kādi vēl augsnes apstrādes darbi nepieciešami, lai sagatavotu sēklai piemērotu gultni. Mālainās augsnēs varētu būt nepieciešama vēl viena vai pat divas apstrādes, bet vieglākās augsnēs, iespējams, ar nākamo gājienu jau var veidot sējumu.”

Saimniecības lauki atrodas desmit pagastos, tālākie pat 90 km attālumā no saimniecības centra. Kā tiek vadīta visa tehnikas parka, kurā ietilpst 12 traktori, 4 kombaini, augsnes apstrādes, sējas tehnika, kā arī smidzinātāji un izkliedētāji, kustība tik plašā ģeogrāfijā? Arnis: “Katrs traktors un kombains ir aprīkots ar izsekošanas iekārtu, tāpēc datorā redzams, kur katra tehnikas vienība atrodas un ko dara. Līdz ar to var sekot līdzi paveiktajiem darbiem un izrēķināt laiku, kas nepieciešams nepadarīto darbu veikšanai, kā arī dot darbiniekiem norādījumus par turpmāko rīcību. Tas viss iespējams, neizejot no biroja telpām. Saimniecības vajadzībām uzstādītas arī divas meteostacijas, kas parāda konkrētā brīža laik­apstākļus un ļauj operatīvi pieņemt lēmumus par darbu veikšanu vai pārtraukšanu katrā vietā. Jaunajai meteostacijai ir arī slimību riska identificēšanas iespēja gan kviešiem, gan rapšiem. Tā, savā viedtālrunī saņemot brīdinājumu par spīduļa parādīšanos rapšos, laikus sākām miglošanu – vismaz trīs dienas ātrāk, nekā tas notiktu bez brīdinājuma.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.